Tekenles ii

Vervolg op de vreemde eerste tekenles van vorige week, vandaag.

Het wordt al wat duidelijker: het lijkt er erg op dat de cursus zwaar op Betty Edwards gebaseerd is. Vandaag was de eerste oefening een meneer van Picasso overtekenen maar dan op zijn kop, en waarbij we enkel naar de lijnen en de interactie van lijnstuk naar lijnstuk mochten kijken (en ons dus geen ogenblik de vraag stellen wat we nu eigenlijk aan het tekenen waren, of het groter geheel bekijken).

Ik ben niet voorbij de helft geraakt:

Tekenles02

En daarna was het een oefening “teken eens een emotie op een niet-figuratieve manier”: kwaad zijn, blij zijn, depressie, energie, rust, dat soort dingen. Waar we dan nadien te lezen en te zien kregen dat wat we getekend hadden een universeel vocabularium gebruikt met eigen lokale invullingen.

En dan deden we een portret van iemand, zijn karakter en zijn wezen, opnieuw niet-figuratief, alleen met lijnen. En daarna een tekening van een probleem, ook weer enkel met lijnen.

Ik mag hopen dat er volgende week wat meer richting komt.

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Ik vind dit toch echt goed getekend – zeker voor iemand die zogezegd niet zou kunnen tekenen.
  Zelfs na een jaar tekenlessen zou ik zulks nog niet uit mijn pen/potlood krijgen.

 2. Eikes Michel! Bescheidenheid en vissen naar extra complimenten liggen heel dicht bij elkaar. Ge weet toch goed genoeg dat Wim dat wel gelezen had en dat hij bedoelt dat er heel wat mensen zijn die niet kunnen ‘natekenen’?

 3. Um, sorry. Het was écht niet zo bedoeld. Ik heb er een half uur op zitten zwoegen, lijntje voor klein lijntje.

  Ik dierf niet kijken naar mijn collega’s om niet ontmoedigd te worden: zij waren denk ik allemaal gewoon klaar met hun tekenening.

 4. ’t Is toch ferm goed gelukt.
  En ik blijf erbij, ik kan er echt niet goed aan uit dat jij die zo veel weet dan blijkbaar niet weet dat zoiets niet evident is. Elk heeft zo zijn gaatjes zeker? 😉

 5. Super goed ! Ik heb die tekening ook gemaakt .. op zijn kop. Kwestie van te tekenen wat je ziet en niet wat je denkt te (moeten) zien. Wat is het volgene of vorige ? Je hand tekenen .. of het kleine meisje in een rotanstoel..

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.