Examen

Het was vandaag het examen ballet. Het is goed gegaan, zegt Zelie, al was ze wel soms vergeten te lachen.

De kinderen moesten twee aan twee binnengaan, en dan een half uur dansen.

Alleen ballet!

De pianospeler sprak alleen Frans, en de examinator was een dame die helemaal uit Cork gekomen was, en die sprak enkel Engels.

Niemand mocht er bij zijn, noch de lerares, noch ik. Ik heb dan maar mezelf overwonnen en met mama van het meisje dat met Zelie binnengegaan is, gebabbeld. En met de lerares van Zelie.  

Ongelooflijk, eigenlijk, dat balletexamen: blijkbaar is er niemand anders in heel België die het Imperial Classical Ballet-examen mag, of kan, afnemen.

‘t Is wel een gezonde houding, denk ik: ze gaan ervan uit dat het niet is omdat je een goede danseres bent, dat je ook noodzakelijk een goede lerares bent. En zo moest de lerares van Zelie, die heel haar leven al danst en lesgeeft, onlangs nog een thesis schrijven, en scripties, en examens afleggen — of anders was ze geen CDE — certified dance educator — meer.

…maar Zelie kan nu wel over de hele wereld terecht met haar kennis, en met haar examenresultaten zit ze meteen in de juiste graad, en ze weet genoeg om overal ter wereld mee te zijn.

Ze heeft haar woordenschat onder de knie: net zoals ze van letters woorden en van woorden zinnen kan maken, net zoals ze van noten muziek kan maken, kan ze van een esoterische mengeling van Engels en Frans, zonder nadenken, een dansroutine maken.

two passé en avant / one en arrière
two walk en avant and one posé first arabesque
two polkas to the side and four jetés ordinaires
three glissades derrière and one assemblé under
two soubresauts and one échappé sauté
sixteen changements
three pas de chat and one assemblé over
four pas de basque glissé

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.