Vraag via het feedbackformulier op kinepolis.be doorgestuurd:
Ik was onlangs aanwezig op een presentatie van Eddy Duquenne. Hij reageerde daar op de bewering dat de prijzen van cinematicket zouden verdubbeld zijn op tien jaar tijd, en zei (dacht ik) dat de prijzen gemiddeld de laatste tien jaar minder dan 2% per jaar gestegen zijn, en in ieder geval minder dan de inflatie. Dat je dus in 2009 minder uren moet werken om een cinematicket te kopen dan in 1999.
Hij zei ook dat België het vierdegoedkoopste land ter wereld is voor filmtickets, en dat er al een hele tijd geen handling charges meer zijn voor on-line of automatische kassaverkoop.
Ik kan me niet inbeelden dat iemand in zijn positie onwaarheden zou vertellen, maar ik vroeg me af of ik daar ergens cijfermateriaal voor zou kunnen vinden?
Antwoord via mail:
Beste Michel,
Bij Kinepolis drukken wij de ticketprijs die we realiseren uit als een gemiddelde. Dit omdat wij diverse prijzen hanteren voor analoge films, digitale of digitale 3D films enerzijds, en tevens verschillende kortingformules aanbieden anderzijds. De totale omzet uit tickets gedeeld door het aantal tickets is de gemiddelde ticketprijs. Welnu, in 1999 bedroeg deze 5,02 euro, voor 2008 6,38 euro (cijfer op 19/02 gepubliceerd tijdens persconferentie rond voorstelling cijfers 2008).
Dit betekent een toename van 2,4% per jaar gemiddeld, doch hierbij dien je rekening te houden dat wij slechts in de laatste jaren digitaal en 3D zijn beginnen aanbieden. Als je dit uit de cijfers filtert – ik bespaar je de ingewikkelde berekening – dan is de werkelijke prijsstijging van het bioscoopticket lager dan 2% gemiddeld per jaar, wat lager is dan de gemiddelde inflatie over die periode.
We zijn niet het vierde, maar wel zesde goedkoopste land in de wereld voor filmtickets (bron: een studie van Simon, Kucher en partners uit Parijs, een marketingburo gespecialiseerd in prijszetting).
Elk ticket is samengesteld uit verschillende prijscomponenten. De totaalprijs van een e-ticket (aangekocht via het internet of aan de automaat) is 15 cent minder dan een ticket aangeschaft aan de bemande kassa.
Ik hoop dat dit een goede aanvulling is op de presentatie. Fijn dat je erbij was.
Eddy
Da’s duidelijk. De prijs is meer naar boven gegaan dan uit “in 2009 moet je minder uren werken om een cinematicket te kopen dan in 1999” zou blijken, als je naar individuele tickets kijkt. Maar als je naar het geheel van de (gewone, niet-3D en niet-digitale) tickets kijkt, met alle gratis tickets erbij en de promoties en massaformules en dergelijke, dán is de prijs inderdaad minder gestegen dan de inflatie.
Het is op het randje van truken van de statisteiekenfoor, maar in vogelvlucht en uit Kinepolisgroepsperspectief gezien, is het helemaal wáár.
Ik wil ook graag nog wel eens die studie zien, maar ik kan me inbeelden dat dat van die documenten zijn waar veel geld voor op tafel gelegd moet worden.
(Het blijft wél indrukwekkend dat de man zelf antwoordt.)
Reacties
8 reacties op “Ticketprijzen bij Kinepolis”
nja maar ik betaal nooit 6.34 euro (op welke kortingen heeft de “gemiddelde” cinemahanger recht op) ik betaal gelijk altijd 8 euro en oneffen…dus die statistieken zijn weer halve waarheden natuurlijk
Dat de prijs gemiddeld 6.34 euro is, wil natuurlijk niet zeggen dat er ergens iemand 6.37 euro betaalt.
Net zoals dat verhaal van de statisticus die verdronk in een meer dat gemiddeld een halve meter diep was.
of hij heeft volk dat een ontwerp maakt en hij leest na…
In wat voor tijden leven we toch als het verwonderlijk is dat een CEO zelf antwoordt.
“op welke kortingen heeft de “gemiddelde” cinemahanger recht op”
Ze zullen zelf wel ‘t nodige gratis weggeven, plus
– zijn d’r acties in sommige complexen waarbij ‘t in de namiddag goedkoper is (op schooldagen, niet woensdag natuurlijk),
– en bij Proximus krijg je regelmatig een kortingsbon,
– en d’r zijn die maandelijkse “vrouwen-cinema”-avonden,…
‘t Zou natuurlijk ook interessant zijn te weten hoe hun snoep & drank is geëvolueerd, niet alleen qua prijs maar ook qua aanbod. Ik kan me voorstellen dat ze daar meer geld uithalen dan uit de films zelf.
(Soit, later deze week Watchmen. Nog eens overpeinzen wanneer ik die ga bekijken, wegens geen goesting om tussen al te veel jong grut geprangd te zitten. Ideaal zou een schoolnamiddag zijn, maar dat krijg ik aan m’n baas niet verkocht.)
Ik kan me vergissen (het is al even geleden), maar dit is typisch een situatie waar je geen gemiddelde mag gebruiken, omdat de hoeveelheid verschillende ticketformules ook erg belangrijk is en het aantal verkochte tickets geen fluit te maken heeft met de effectieve prijs.
Er is een makkelijke, objectieve maatstaf om de ticketprijs te kennen: de ticketprijs. Het is niet moeilijk om die even over de jaren heen te vergelijken. Dan nog even dit soort gemiddelde en eventueel de standaarddeviatie over jaren vergelijken, geeft een genuanceerder beeld, maar dit is inderdaad statistiek waar een statisticus van gaat wenen.
2% mijn klak. ik ben 11 jaar intensief naar de kinepolis gegaan (1996-2007)
In 1999 – 2000 kostte een ticket 160 fr. En de laatste keer dat ik geweest ben, ik denk dat dat in 2007 was; kostte een ticket al 7+ euro.
Het is gewoon een beetje te erg geworden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fastlane prijzen.
[…] Ticketprijzen bij Kinepolis — Michel Vuijlsteke's Weblog blog.zog.org/2009/03/ticketprijzen-bij-kine… de ingewikkelde berekening – dan is de werkelijke prijsstijging van het bioscoopticket Datde prijs gemiddeld 6.34 euro is, wil natuurlijk niet zeggen dat er ergens Meer van deze site […]