Smos en dergelijke

Naar aanleiding van, en dat ik me niet uitspreek over de al dan niet verkoopskwaliteiten van de mevrouw in de winkel aldaar (en ik vind “hesp en kaas” om de één of andere reden ook minder duidelijk dan “kaas en hesp”), maar.

“Smos”, dat moet wellicht één van de termen zijn waar ik het meest ter wereld een hekel aan heb.

En “smos hesp en kaas” begod. Wat is er verkeerd met “een broodje met hesp en kaas”?

Waar ik ook de seskes van krijg, onder heel, heel veel meer:

 • oudere vrouwen met hoge hakken en dan nog zo’n riempje onderaan de kuit, dat ziet er niet uit
 • al die foto’s met fake polaroid-effect
 • mensen die voortdurend luid praten
 • overbodige links op weblogs alsof mensen zelf niet wikipedia en google kunnen vinden
 • mensen die u geen uitleg geven omdat ze ervan uitgaan dat ge de uitleg toch niet gaat begrijpen
 • draagdoeken (serieus)
 • mensen die u geen uitleg geven omdat ze niet durven zeggen dat ze het zelf niet weten
 • als er in de aardappelsla van die harde aardappelen zitten
 • het gebruik van “lol” als smiley
 • het gebruik van “lol” als punt achter een zin lol
 • van die uurwerken die mensen als een ring aan hun duim dragen
 • mensen die om tien uur ‘s avonds luid stampend met hoge hakken door de gangen in het hospitaal lopen, over en weer, over en weer
 • oude mannen die hun haar op zo’n halve hanekam dragen
 • mensen die een stoel in het midden innemen aan een lege tafel voor zes mensen
 • mensen die op onverdachte plaatsen de termen “bv” en “fv” gebruiken en er zelfs niet bij stil staan dat praktisch niemand weet waar ze het over hebben
 • de term “de seskes krijgen”

Grr.

Doe mee met de conversatie

47 reacties

 1. Pingback: W & W
 2. Pingback: Kerygma
 3. een broodje met kaas en hesp (of omgekeerd als ge wilt, of niet wilt) is volgens mij zonder groenten terwijl ne smos de groenten impliceert ?

 4. Smossen is bij ons hetzelfde als ‘dasjteren’. Morsen. Ik zal dus ook niet gauw ‘ne smos’ vragen, want ik denk dan altijd aan ‘dasjter met kaas en hesp’ en om de een of andere reden trekt dat mij niet zo aan.

 5. “lol” toen ik dit las….Ik zou kunnen aanvullen… krijg ook vaak de “seskes” bij allerlei zaken… en toch is wat Bert zegt,al ken ik hem niet ,de nagel op de kop….
  Hoe gaat het met Anna? Groet ze van de oma van Janneke!!!

 6. Even blijk geven van mijn gedeelde ergernis over ‘smos’, een ergernis die niet alleen het woord zelf betreft maar ook de aanname van velen dat dit in Vlaanderen een algemeen gebruikelijk woord zou zijn (niet dus, Mie 😉 )

 7. In het Antwerpse noemt konijnenvoer bovenop het beleg in je broodje een ‘smos’
  In het Leuvense is dat een ‘club’

  Als je in het Gentse bent, en je wil konijnenvoer tussen je broodje met ander beleg, hoe bestel je dat dan daar ?

 8. @marc: Allemaal goed en wel, maar net zoals ik niet verwacht dat ik in Antwerpen ienen mé uufflakke kan vragen en krijgen wat ik wens, vind ik het ook maar normaal dat al dat Brabants en Antwerps grut zijn taalimperialisme een beetje voor zich houdt.

  Nee maar. ‘t Stond zelfs nog in de krant, onlangs. En het dus normáál vinden hé, dat ze hier in Gent “e smoske” zouden moeten kunnen vragen.

  @hilde: “een broodje met kaas en hesp”. En afhankelijk van de plaats waar dat gekocht wordt, zit daar dan enkel kaas en hesp op, kaasp en hesp en boter, kaas en hesp en boter en pakweg mosterd, kaas en hesp en gemengde sla, of watdanook. En in geval van twijfel: “een broodje met kaas en hesp, en mosterd, maar geen groenten erbij alsublieft” of zo?

  Oh, en dan heb ik het nog niet eens gehad over “groentjes”. Groentjes! “Moeten daar groentjes bij meneer?” “Nee, maar als u roodjes of blauwtjes heeft, dan graag. En als er sla en tomaten zijn, dan ook graag.”

  Groentjes, dat zijn kleine groene dingetjes. Of leerlingen van Sint-Bavo. Groentetjes, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Dat zijn dan van die anemische boontjes, en van die vieze glibberige wee smakende pygmeetomaten, en van die foetussen van maiskolven, en andere vernepelingen en misbaksels der natuur.

 9. De lijst gelezen en blij te merken dat de kans relatief klein is dat ik je bij een toevallige ontmoeting op de zenuwen werk. Ik besef dat deze lijst niet definitief noch volledig is, dus hou ons alvast op de hoogte van verdere ontwikkelingen in het seskes-departement.

 10. Smos tot daaraan toe (maar eigenlijk ook niet heus). Ikzelf verhonger nog liever dan die ridicule panos-benamingen te gebruiken. Even grasduinen (niet exhaustief): ‘Summer Chic’en’, ‘Chicken Pepper Cream’, ‘Oriental’ en tot slot nog de moeder van al wat godsgruwelijk is: ‘Veggie’. En moet ik daar dan een Speeltje of een set kleurpotloden bij verwachten? Misschien een parasolletje, want de ‘Summer Chic’en’ en de ‘Sombrero’ (jawel) vallen onder het megafantastischekeicoole ‘Zomerbroodjes’-assortiment.

  A propos: een uurwerk verwerkt in een ring, moet ik dat zo begrijpen? Ik heb het nog nooit vanzeleven gezien.

 11. groentjes idd , daar erger ik mij ook aan lol (:P) Of als ik aan het eten ben en ze komen binnen en ze zeggen “zijt ge aan’t eten ? Dan heb ik altijd de nijging te zeggen “neen, ik en mijn duiven aan’t melken”.

  Weet je waar ik ook een rotehekel aan heb, mensen die een woord wat ik zeg herhalen met “hoe” er voor; bv, “hoe waarom?” Er is toch maar één betekenins voor het woord “waarom” ?

 12. oh, maar het hoeft voor mij niet per se “smos” te zijn (zoals in Antwerpen) of “club” (zoals in Brabant). Misschien moeten we eens een wedstrijd organiseren voor een goede Gentse variant? Want geef toe, het is makkelijk als je “belegd broodje met groenten en kaas/hesp” kunt duiden met 1 woord.

 13. Joehoe allemaal heel leuke ! Behalve “mensen die te luid praten”: dat is omdat ze niet goed horen, praat zelf wat luider en het probleem is opgelost.

 14. ouders die elkaar mamie en papie noemen, n wat voor variant dan ook.

  En moeilijke mensen die daar inconsequent over doorbomen lol

  ik kan me volledig opnaaien aan duuzend en één zaken, en er een uur later zelf tegen zondigen. euhm lol

 15. Oei, ik noem onze zoon wel eens (vaak) ‘broertje’, en op de kinderen hun bord ligt er ook ‘vleesje’ (maar niet lang) en ‘groentjes’ (blijven er vaak wél lang liggen)…
  Om de één of andere reden slaag ik er niet in om dialect te praten tegen de kinderen en is dat verworden tot bovenstaande praat. Ik zie mij al zeggen tegen Zoon:
  “Allei ei jong, etj aa talleur op ei! Nie allieën aa vlieës, mor aa lugumen euk ei!”

 16. Ik noem mijn dochter ook soms ‘zus’, mijn zoon noem ik echter nooit ‘broer’.

  Echter krijg ik wel ‘de seskes’ en nog veel meer bij ‘t gebruik van ‘kids’.

 17. Bij die van ons thuis zeggen ze ook broer (27j.) en zus (25j.) tegen hun kids. Ik ik heb ondertussen geleerd om in Bxl een club te bestellen ipv een smos. Daarnet was er iemand die een broodje met groentjes bestelde en mijn seskes begonnen inderdaad te tintelen.
  Ook mateloos irritant: mensen die ongeveer elke zin eindigen met “of zoiets” of “en waddist allemaal”.

  “Ze gaan blijkbaar op het viaduct van Gent trajectcontrole doen of zoiets. Als ge meer dan 90 rijdt krijgt ge een boete en waddist allemaal.”

 18. Er is niks mis met een ‘smos’. Met een ‘club’ daarentegen. En er is ook niks mis met het fake polaroid-effect, omdat een echte polaroid nu eenmaal niet meer te verkrijgen is. Nah.

 19. er is maar 1 algemene ultieme seskes-uitdrukking, naar mijn bescheiden mening: ‘ik heb zoiets van’… Kijk, daaaar krijg ik nu echt de seskes van, whatever that may be! [ps de groentjes, daar zie ik ook geen legumen maar eerder van die kaki-achtige schoolmeisjes in, maar soit]

 20. ahhhhrgh die verkleinwoorden zijn idd tenenkrullend!
  voor de rest valt het wel mee 🙂
  je bent wel een detaïlmens lijkt me.

 21. Ik herken er niet zoveel in.
  Maar vraag me (eveneens serieus) af wat er u irriteert aan draagdoeken? Zéér benieuwd!

 22. Draagdoeken op zich, daar heb ik niets tegen. Maar dat 90% van devrouwen die zo’n dingen gebruiken, zich blijkbaar genoodzaakt voelen om daar helemaal evangelisch van te worden: akelig. Bij zo erg als de discussies tussen fv en bv.

 23. ik heb een knoopdoek en een ringsling, maar mijn dochter weigert vooralsnog om erin te kruipen, alle doekentheekworkshops nog aan toe. ik heb nu zo’n beco besteld — het zal me benieuwen. het probleem is dat de wieg niet haar ding is, de maxi-cosi niet het mijne (wegens rug — de hare en de mijne) en dat die wipper zo onhandig is om mee rond te lopen.

  dat en voor een buggy moet ge blijkbaar nekspieren hebben. tsk.

 24. Aargh smoskes, ook iets waar ik mij dood aan erger! Ik had er tot voor kort geen last van, maar mijn lief is van Sint-Niklaas en hier zeggen ze dat dus allemaal, ik word er zot van! Het zijn broodjes verdorie! En een smos met kaas en hesp slaat al helemaal nergens op want dat is wat een broodje smos is: een broodje met kaas en hesp. En broodjes komen altijd met groenten en als je die niet wilt moet je dat maar zeggen.

 25. Ik haat het woord smos ook…
  Maar als ik “een broodje met kaas en hesp, maar zonder mayonaise alstublieft” bestel, hoor ik gezucht (zowel van de verkoopster als van de duizend wachtenden na mij…) en wordt er met de ogen gerold: ‘Jah, ne smos dus.’

  En blauwtjes en roodjes bestellen is geweldig! Doe ik zeker en vast de volgende keer. Ze zullen er waarschijnlijk niet mee kunnen lachen, maar da’s dan wat ze terugkrijgen voor al hun gezucht.

  Trouwens, ik lees uw blog heel graag.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.