Akelig, maar dan toch ook weer niet

We hebben een tijdje geleden een project afgerond bij een klant. Een behoorlijk groot project in tijd, en ook in budget, maar vooral in ambitie.

En dan kwamen we compleet onrechtstreeks een paar dingen tegen. Een mail hier, één individueel scherm daar, een website ginder, een stuk software hier. Kleine dingetjes, vluchtige glimpsen vanop afstand, we weten er het fijne niet van, het kan zeer goed een samenloop van omstandigheden zijn — maar we voelden er ons niet goed bij.

Wat moet een mens doen? Zwijgen als vermoord, in de filosofie van “het geld is binnen, de opdracht is afgerond, als het nu mis loopt, is het onze schuld niet”?

Dat is de stijl niet op het werk, nee.

Lang verhaal kort: vandaag was een dag dat ik gelukkig ben te werken waar ik werk. We hebben een afspraak gemaakt met de mensen. Mijn aller– allergrootste angst toen we de vergadering begonnen, is dat het zou overkomen alsof we daar zaten met de gedachte van “we hengelen naar een vervolgproject”.

Nee, met open vizier gezegd dat we ons zorgen maakten. En blijkt dat we inderdaad —oef!— maar een momentopname zagen, en dat we ons voor een deel niet zoveel zorgen moesten maken als we ons maakten.

Voor een ander deel kunnen we nog wat betekenen voor elkaar. Ons doel is —serieus, en stop met lachen— consultants te zijn die zo snel mogelijk overbodig zijn. Dat is aan de ene kant uit oprechte bezorgdheid dat we de klant een degelijke en duurbare oplossing willen geven —ik zié u grijnzen, stóp ermee— en aan de andere kant uit egoïsme, dat we voor onszelf alleen het moeilijkste en interessantste werk willen.

En dus gaan we misschien, soms eens, hier en daar, langs gaan: het interne team doet het uitstekend, groeit helemaal in zijn rol, maar van tijd tot tijd kunnen we nog eens een paar uur coaching doen.

Jazeker, we zijn geen liefdadigheidsinstelling, dat zal dus een paar uur zijn van tijd tot tijd die te betalen zullen zijn.

Maar immens veel belangrijker dan dat: ondertussen is de lucht geklaard. Onbetaalbaar, zoiets, tussen twee partijen die samen iets moois proberen maken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.