Site van het jaar 2009 (1)

Zoho. De lijst van de genomineerden voor Clickx Site van het Jaar 2009 staat online.

In het algemeen zal er wel weer discussie zijn over de genomineerden. Ik snap er ook niet al te veel van: er zijn in sommige categorieën toch wel écht betere sites te nomineren, vind ik.

Maar bon. Ik ga me in de loop van de volgende paar dagen door de lijst werken. En dan nog eens in privé, en dan nog eens.

Ik neem mijn taak als jurylid ernstig op, jazeker.

 

Blogs

 • Tales of Drudgery & Boredom/Michel Vuijlsteke
  Hey, kijk nu, ik sta helemaal bovenaan de lijst! Ik denk dat dat is omdat het alfabetisch is gesorteerd op “blog.zog.org”.
 • Houbi
  Weblog naar mijn zin. Goed geschreven. Yup. Veel meer dan dat moet er niet over gezegd worden.
 • Kruimels
  Ik lees graag echte mensen, en bij Kruimels neem ik er de draagdoeken zelfs zonder noemenswaardige ergernis bij. Leuk geschreven, fijne foto’s, herkenbare situaties — meer heb ik niet echt nodig.
 • Mediaminister
  Ik tel negen berichten die méér zijn dan een paragraaf om andere berichten aan te kondigen. Dat is geen weblog, dat is een begin van een bundeltje columns. Ondertussen dateert het laatste bericht al van meer dan een maand geleden en weet iedereen die iemand is, wie de Mediaminister is. De leute is er een beetje af, vind ik.
 • Tim F. Van der Mensbrugghe
  Mfff. Niet mijn kop thee. Veel gedoe en veel genavelstaar, al bij al: weinig inhoud.
 • Radio Plasky
  Zoals Mensbrugghe zou willen dat hij was.
 • Appelogen
  Met alle respect voor alle betrokken personen, maar: installeer u StumbleUpon, druk tien keer op de knop, en hey presto: da’s een hele week Appelogen. Ik heb graag opgewarmde kost, maar alleen als het stoemp, hutsepot, moussaka of pasta is. Niet als het zes dagen tot zes maand oude links zijn.
 • Door een roze bril
  Stom dat ik maar drie stemmen mag uitbrengen per categorie. Het was tussen Kruimels en Roze bril, en het is deze geworden. Maar het had even goed Kruimels kunnen zijn.
 • Jos Ghysen
  Niet van enige meligheid verstoken, Jos Ghysen. Zijn weblog is met de jaren een soort kruising tussen pareltjes frisheid en een worst of Bond Zonder Naam geworden. De enige mens ter wereld waarvan ik graag zou hebben dat hij een audiopodcast zou maken. Ik zou die dan elke morgen opzetten terwijl ik naar het station fiets, en blijgemoed de trein opstappen.
 • Kerygma
  Een mens en een weblog naar mijn hart. Behalve de brieven aan haar dochter: die kan ik niet lezen wegens alsdat ik niet om kan met zoveel echte gevoelens.

 

Community

 • belgiumdigital.com
  Vind ervan wat je wil, maar als er één Community-site in deze lijst is, is het wel BelgiumDigital. Echte leden, echte discussie, echte meetups in het echt, en een gezond gevoel van geschiedenis.
 • GarageTV
  Gho. Een filmpjessite met weinig of geen discussie, ondanks een dagelijkse mail naar (vermoed ik) vele tienduizenden mensen. Is dit community? I think not.
 • MinaTica
  Onbekend is onbemind, vrees ik: ik had er nog nooit van gehoord. Is dit een Vlaamse tegenhanger van Tweakers die nooit de sprong heeft gemaakt die Tweakers een tijd geleden wél maakte?
 • MyVideo
  Nog een filmpjessite van dertien in een dozijn. Pf.
 • PC Helpforum
  Tiens, een forum voor PC-problemen. Nog zo’n site barstensvol reclame waar ik nog nooit van gehoord had.
 • Rendez-Vous
  Oh, bestáát dat nog? Ik herinner met Rendez-Vous uit de tijd dat het een showcase was voor ColdFusion, toen de dieren nog spraken. Is het een community? Waarom staan die babysites hier eigenlijk niet tussen, genre Zappybaby en zo?
 • SeniorenNet
  Hey, weinig ontkomen aan: ‘t is wel degelijk een community, met allemaal mensen die elkaar leren kennen en samen dingen doen en zo.
 • vi.be
  Niét de zoveelste MySpace of Facebook, zeggen ze zelf op hun FAQ-pagina. Ik zie waarom: het is er bij momenten behoorlijk doods. Ik wens ze alle succes toe, dat wel.
 • Wzl
  Ik werd begroet met een popup die de vraag “Laten de webmasters WZL bewust een stille dood sterven?” stelde. Iets met een rechtszaak, begrijp ik. Goed bezig, qua verwelkoming. En voor de rest: ach ja, poging elfendertig om te doen wat Zattevrienden ooit op weg leek te worden.
 • ZatteVrienden.be
  …en daarvan gesproken: is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee! Het is een schim van zijn vroegere zelf! Wat lang geleden op weg was om een soort community te worden, is onderweg een stille dood gestorven: het lijkt niet meer dan een zwak excuus voor het pushen van (soft)porno. En dat alles in een afgrijselijk excuus voor een pseudo-jongerentaaltje. Bah.

 

Cultuur & entertainment

 • AB Concerts
  Degelijke site, goed gemaakt.
 • CuttingEdge.be
  Met het hart op de juiste plaats, en goede inhoud.
 • daMusic
  Zie CuttingEdge.
 • Digg*
  Ik heb om de één of andere reden een meh-gevoel. Is het mijn gedacht, of staat er écht niet veel inhoud in die Digg*?
 • Humo
  Verwarrende, lelijke website die me op geen enkel moment een Humo-gevoel geeft. Veel te veel reclame, om de haverklap afgeknapte artikels: niet mijn kop thee.
 • Kinepolis
  Gho ja. Het is inderdaad cultuur en entertainment in de ruime zin van het woord, maar ‘t is toch vooral een commerciële website voor een cinemaketen hé. Jammer dat Vooruit.be hier niet in dezelfde reeks staat.
 • Net Events
  Niet mijn tas koffie. Veel te kleine selectie, weinig of geen bijkomende informatie of toegevoegde waarde. Het kan dat ik me verkijk op Oost-Vlaanderen natuurlijk en dat het elders beter is.
 • Pukkelpop
  Tja. Eén evenement, dat is voor mij niet te vergelijken met een dagelijks te onderhouden website. Zelfs al is het Pukkelpop.
 • Rock Werchter
  Tja. Eén evenement, dat is voor mij niet te vergelijken met een dagelijks te onderhouden website. Zelfs al is het Rock Werchter.
 • UiTinVlaanderen.be
  Heeft het voordeel volledig te zijn, heeft het enorme nadeel geen enkele redactionele duiding te bevatten, of prioritisering. Akkoord dat er morgen enorm veel te doen is in Gent, maar wat is er precies de moeite waard? En dat alle films elke dag herhaald worden, stoort me al van het begin van Cultuurnet.

Doe mee met de conversatie

19 reacties

 1. Thanks voor het heel mooie advies. /-) Helaas, zijn de verwachtingen maar top 4, wegens de concurrentie (en hun massa mailings).

 2. “en weet iedereen die iemand is, wie de Mediaminister is.” Niet eerlijk, zo’n opmerking. Had ik al niet gestemd, dit had je mijn stem gekost 😉

 3. Over GB.

  Waarm zouden we dat doen. GB is een brave, met de stroom megaande blog geworden die onder het mom van vrijwilligerswerking de meeest saaie artiklelen afscheid.
  Gentblogt zou best eens wat stouter mogen zijn artikels schrijven waar het werkelijk op gaat. Maar neen, een vzw oprichten om hun gat te dekken en subsidies op te doen. En op restaurant gaan en uitgaan en erover schrijven. Alsof er geen andere dingen zijn.
  En, neen, GB steek u niet weg achter de “actua” want dat is niet van u. En steek u ook niet weg achter “de vrijwilligers”.
  Er is genoeg maar ook ongenoegen in Gent. Als het aan GB ligt dan is het hir allemaal zon en maneschijn. GB moet geen VB worden mar anderzijds, een betje kritiescher jopurnalistiek, of journalistike zouden ook mogen.
  Alleen GB , wil toch zo onpartijdig zijn. …. Het zou beginnen tijd worden dat GB een SMOEL krijgt ipv een zeepsmoell.
  Zonder dat staat GB nergens meer en zal het en ranverchijnsekl zijn en blijven met hun (iedere zelfde) 2000 lezers er dag .

  Dat is OK. Maar haal er de de pretentie vanaf. En zeg gewoon GB = we berichen over Gent: cultuur, foto’s, musea…. tot daar.

  En laat alles wat politiek , of er naar ruikt + de actua erbuiten.. ‘t Is teen of tander.
  If not, dan verwacht ik minsten één opinistuk per week op GB.
  Hugues

 4. Ik heb er geen idee van of ge Gentblogt de laatste paar jaar nog gelezen hebt, eigenlijk.

  Iedereen schrijft waarover hij of zijn zin heeft om over te schrijven. Als er absoluut “een betje kritiescher jopurnalistiek” op moet komen is er niemand die u tegenhoudt om “een betje kritiescher jopurnalistiek” door te sturen naar het redactieadres.

  En voor de rest, ik hoor u graag zeggen waar er misplaatste pretentie zou zijn. Ik zie vooral mensen die hun best doen om iets te maken waar ze trots op kunnen zijn, en die dat dan ook zijn.

  En voor de rest voor de rest: ik weet eigenlijk niet hoe ge u niet schaamt. Maar dat ben ik dan misschien weer.

 5. Ontwaar ik daar een blogcoalitie in de verkiezing voor blog van het jaar?

  Heb even gekeken wie wie aanprijst: appelogen, mediaminister, radio plasky en tim f van der mensbrugghe vermelden enkel dat ze genomineerd zijn; jos ghysen heeft het zelf nog niet in de gaten.

  Maar de andere vijf kandidaten geven wél advies én ze stemmen consequent voor diegenen die ook advies geven. Opmerkelijk.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.