Hohoho, nooit vanzeleven dat we onze platen ooit zouden kopen in digitale formate,, ziet dat van hier, en geen platen meer in onze handen hebben of zo? En als de computer crasht alle platen weg, ha ha, ziet dat van hier, ha ha.
Hetzelfde als hierboven maar a fortiori voor boeken: ziet dat van hier, dat we onze boeken electronisch zouden kopen, allez gij, een boek in handen hebben is de helft van het plezier van het lezen!
…en kijk: muziek verkoopt tegenwoordig nog meer op CD dan in mp3 (alle iPods en iPhones ten spijt), maar op Amazon hebben ze voor Kerst meer boeken voor Kindle verkocht dan papieren boeken.
Tjaha.
Reacties
3 reacties op “eBooks: and so it begins”
… wat me nogal logisch lijkt?
Amazon’s grootste verkoop van boeken – van àlles eigenlijk – ligt in de periode voor kerstmis, en de Kindle heeft gedeeld in dat succes.
Dat de gelukkigen die zo’n apparaat ontvangen hebben tijdens het kerstdiner de dag erna massaal boeken downloaden lijkt me niet meer dan normaal – je vult je iPod toch ook niet vullen terwijl je zit te wachten op het dessert?
Dat de titel van “Most gifted” niet gelijk staat aan “Most sold” en dat Amazon geen enkel cijfer geeft in hun persbericht zou toch een sceptisch belletje moeten laten rinkelen.
Geen harde cijfers = pr en marketing.
“Most gifted” sloeg op het toestel zelf, niet op de boeken.
En het gaat om verkoopsstatiestieken van boeken vóórkerstmis, niet na kerstmis, voor zover ik het begrijp.
Er zijn meer electronische boeken dan papieren boeken gekocht in de drukste koopperiode van het jaar: draai of keer het hoe je wil, maar dat is significant.
In Amazon’s persbericht – te vinden onderaan op de Gizmodo-pagina – gaat het enkel en alleen over de boekenverkoop op 25 december:
http://gizmodo.com/5434636/kindle-milestone-amazon-sold-more-kindle-books-than-physical-books-on-xmas
Over die “Most gifted”: ik bedoelde ook de electronica, maar aangezien Amazon in zijn statistieken blijkbaar een verschil maakt in wat je koopt (en zelf kan inpakken en weggeven), of als Gift laat versturen lijkt me die bewering ook insignificant.
Punt blijft: zo lang er geen harde verkoopscijfers te vinden zijn die in een context geplaatst kunnen worden zijn dergelijke persberichten niks meer dan gebakken lucht.
Begrijp me niet verkeerd, een verschuiving richting e-books is volgens mij ook een prettige evolutie, al is het maar uit ecologisch standpunt, maar er is nog geen reden tot euforie.