HA! HA! HA!

Allez jong, dat houdt ge toch niet voor mogelijk?

Volgens de nieuwe voorzitter van de Vlaamse auteursvereniging [Marc Reugebrink] wordt er ‘te veel heisa’ gemaakt rondom digitale boeken en zou de sector vast moeten houden aan het papieren boek. […] Volgens hem moeten auteurscontracten wel worden aangepast, onder andere met een nieuwe definitie van ‘uitverkocht’. Maar verder leek hij het e-boek weinig serieus te nemen: “Bij mijn weten ontstaat er binnen afzienbare tijd een enorme energieschaarste en dan werkt die iPad niet meer hoor”.

Ook André Vandorpe, de nieuwe directeur van Boek.be, loopt niet bepaald warm voor digitaal publiceren, al zal Boek.be uitgevers “wel begeleiden en steunen” bij de digitalisering.

Ik heb een handeltje in platendraaiers te koop, gasten. En voor een béétje extra geld doe ik er nog een volledig warenhuis cassetjes bij ook.

Maar bon, we hebben het begrepen: ‘t zullen de Hollanders zijn die met de pluimen gaan lopen.  En eventueel Google en Amazon, als ze het ooit mogelijk winstgevend genoeg vinden om Nederlandstalige boeken te doen.

In welke eeuw leven die mensen eigenlijk?

21 reacties op “HA! HA! HA!”

 1. Mijn mond viel wagenwijd open. Want ja, als alle energiebronnen uitgeput zijn, dan zal er zeker nog genoeg bos over zijn voor al die miljoenen papieren boeken. Kiekens.

 2. Ik kan hen nochtans wel volgen, al is het energie-argument best hilarisch.

  De enige reden waarom ik soms een boek digitaal bekom, is wegens de aanschafprijs, die uiteraard buiten competitie is,
  Om het dan vervolgens een beetje te lay-outen en af te printen.

  Maar meestal koop ik dus gewoon de papieren versie, net zoals iedereen die ik professioneel en prive ken.

  1. Um, neen: digitale boeken zijn even duur (soms zelfs duurder) dan de papieren equivalenten — tenzij je het over gepirateerde versies hebt, natuurlijk. 🙂

   En als je boeken print om ze te lezen, dan heb je gewoon geen goede e-reader. 😀

   1. Het tweede, natuurlijk. 🙂

    En ik lees op Ipad, op laptop en op kamerbreed flatscreen scherm, maar in elk van die gevallen vind ik de gebruikerservaring sterk minderwaardig in vergelijking met contact met gedrukte tekst op papier.

    Ik onthoud gewoon niet wat ik digitaal lees. Ook niet na 8 keer herlezen.

    1. Mijn argument blijft: slechte e-reader.

     Op kookboeken en fotoboeken na, koop ik geen enkel boek meer op papier, en lees ik ook geen enkel boek meer op papier. Ik heb er ettelijke duizenden staan, nochtans, maar het is gewoon zó onhandig…

     Mijn Kindle van 200 gram kan honderden kilo’s aan boeken bevatten, heeft ingebouwde woordenboeken als ik een woord niet begrijp, en kan om het even waar ter wereld opzoekingen doen in Wikipedia.

     Maar dat verdwijnt allemaal van zodra ik een boek lees: het is *exact* hetzelfde als op papier lezen. Het scherm voelt zelfs als papier aan.

     Behalve dat het boek niet doorweegt en (belangrijk in bed!) dat je niet voortdurend van links naar rechts moet switchen. En dat het perfect leesbaar is in vol zonlicht en in een volledig donkere kamer (ingebouwde leeslamp!).

   2. “[A]ls je boeken print om ze te lezen, dan heb je gewoon geen goede e-reader.”

    Ook als je een goede e-reader hebt, is uitprinten interessant als je in bad wil lezen. Zo blijft je e-reader een goede e-reader.

 3. De adoratie voor en verdediging van al die technische hebbedingetjes lijkt anderzijds soms bijna iets ‘religieus’ te krijgen 😉

   1. Ikzelf kan wel genieten van het trage en het onhandige van een echt boek. Het ‘oponthoud’ van de in zekere zin lastige materie zorgt ervoor dat ik werkelijk léés, en er niet alleen maar ‘diagonaal doorga’. Om van het flapperend bladeren en het ruiken nog te zwijgen. Tegelijkertijd dwingt het je tot kiezen voor wat het ècht waard is om ‘ruimte in te nemen’. Nuja, ongetwijfeld is zo’n toverapparaat erg handig en wordt het ‘onmisbaar’ van zodra je jezelf eraan ‘overgeeft’, maar alvast wat de inhoud van boeken (en kranten, en cd’s…) betreft blijf ik nog even hangen in de vorige eeuw…

    U mag meewarig met uw hoofd schudden 😉

    1. Ik weet niet echt hoe dat komt, maar ik lees véél grondiger sinds ik op een e-reader lees. Ik had nogal de gewoonte om een bladzijde te ‘scannen’ en dan pas te beginnen lezen wat ik essentieel voor het verhaal achtte. Dat doe ik niet op een e-reader. Misschien omdat er niet veel te scannen valt, doordat er minder op een pagina staat. Ik lees veel aandachtiger alleszins.

 4. Na de lofzang op de Kindle Paperwhite maanden geleden, heb ik, na massa’s subitiele en minder subtiele hints er één cadeau gekregen. Een goed lief en al…
  De gigantische hoeveelheid pockets die ik weggedaan heb bij de laatste verhuis zat daar ook voor veel tussen.
  Ik houd van boeken, ik houd ze graag vast, bekijk graag de kaften, ruik graag aan het papier, maar wat een ongelofelijk gemakkelijk gerief is zo’n kindle toch! En ik ben dus geen techneut (ik heb nog steeds geen smartphone, bijvoorbeeld), ik lees gewoon graag en veel en op verschillende plaatsen. Reizen is ook een pak gemakkelijker geworden nu ik geen 5 boeken meer moet meeslepen.
  Dus nog eens bedankt, om de paperwhite onder mijn aandacht te brengen, ik heb er al ongelofelijk veel plezier aan beleefd.

 5. Ik hou van boeken, maar op de trein en zo is een tablet of e-reader verdomd handig. Neemt geen plaats (enfin, weinig) en kan een ruime bibliotheek bevatten. Neem dat maar eens allemaal mee op papier ! Die uitleg van de heren ruikt naar het behoudsgezinde “dat nieuwe, da’s allemaal niet echt”. De realiteit heeft ze ondertussen al lang ingehaald.

Reacties zijn gesloten.