Van het decennium

Soms moet een mens er zelfs geen eigen opinie meer bij zetten.

De Standaard brengt de lijst van de 25 vrouwen en mannen van het afgelopen decennium.

De top vijf van de vrouwen wordt aangevoerd door Frieda Van Wyck: “Ze heeft flair, een brede algemene kennis en humor. Lijkt aangenaam in de omgang.”

“Lijkt aangenaam in de omgang,” lijkt me inderdaad voldoende motivatie om ze op nummer één van de lijst vrouwen van het decennium te zetten. Z wordt op de voet gevolgd door Kim “altijd zo sympathiek Vlaams gebleven” Clijsters, Sien “ze heeft persoonlijkheid” Eggers en Freya Van den Bossche.

Bij de mannen is het van hetzelfde dekbed een paar moon boots: op nummer één Tom “kan geweldig over vrouwen schrijven” Lanoye,  en dan Kamagurka, Erik Van Looy, Dimitri “staat niet hoger omdat dat jongste boek van hem toch maar een hoop geleuter was” Verhulst, en Mauro “Dat haar. Die bakkebaarden. Dat snorretje.” Pawlowski.

Tot zover de tien vrouwen en mannen van het decennium. Op De Standaard staan er nog twintig mannen, en nog twintig vrouwen. Van het decennium.

Niet toevallig De Standaard? Of lees ik het helemaal verkeerd en moest ik er een ironiserend toontje bij verzinnen?

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Niks zo idioot als de zelfverklarad geniale VL intellectueel. Die leest DS.
  Je hypet iets, die loopt al volautomatisch mee.
  Je past Het Nieuwblad methodes toe, je let erop dat hij / zij het niet onmiddellijk doorheeft. Die loopt mee.

 2. Inderdaad een artikel met stevig cafépraatniveau, en een navenant resultaat qua lijst. Ik vraag me trouwens af of alle juryleden wisten dat hun deliberaties on the record waren. Er werd daar immers ook flink op de man (of vrouw) gespeeld, telkens met bronvermelding: “Hans Bourlon is al zo lang op zoek naar een lief”, of “Pascale Platel is over het paard getild: Woestijnvis heeft het met haar geprobeerd, maar heeft haar buitengesmeten” (quoting from memory). Over de opmerking van “toffe gast” Jens Mortier dat Tom Lanoye bij de vrouwen genomineerd moet worden (wegens geen echte man, zeker) zullen we het maar niet hebben. Gelukkig is het daaropvolgende interview met Frieda van Wyck en Tom Lanoye wél heel genietbaar, met een paar flinke one-liners van Tom Lanoye.

 3. Emoh gij :

  2000 = 1
  2001 = 2
  2002 = 3
  2003 = 4
  2004 = 5
  2005 = 6
  2006 = 7
  2007 = 8
  2008 = 9
  2009 = 10

  Dat eerste decennium zit er echt zo ongeveer op.

 4. ‘t Is open voor discussie, als ze het hebben over het decennium waar het voorlaatste getal van het jaartal “0” was, dan wel. Of als ze het hebben over gewoon “van de laatste tien jaar”, dan ook.

  Maar er is nooit een jaar nul geweest, en de eenentwintigste eeuw is begonnen op 1 januari 2001, dus als ze het over het eerste decennium van deze eeuw hebben, dan niet.

  Euh.

 5. Kan mathematisch kloppen (wellicht wel)
  Maar ik heb in 1999 toch leuk de overgang naar een nieuw millenium gevierd.
  Net als de rest van de planeet trouwens.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.