Televisie met kinderen

Kinderen die ouder worden, het is wat. Binnen een beetje gaan we met de hele familie ‘s avonds kijken naar televisie.

Ik herinner mij veel Dynasty van toen ik jong was (awoert die keer dat Fallon terugkwam en het was een andere actrice, ze hadden zelfs haar schilderij in de gang veranderd!) en ik herinner me ook wel schier eindeloze reeksen shlock-miniseries – The Thorn Birds (priester van vader op zoon!), of Mistral’s Daughter (L’amour en héritage!), of Kane and Abel, of Shogun of Winds of War en V en allerlei.

En dan zaten we met ons allemaal voor televisie, de wereld onder te verdelen in schlechte schlechteriken, en goeie goeie, en dan ook de schaduwcategorieën van goeie slechte en slechte goeien: respectievelijk slechteriken die alsnog goed gingen worden en mensen die goed leken maar eigenlijk slecht waren.

En dan riepen we ook soms wel eens naar de televisie, van “alleeeeee hoe is dat mogelijk!” en “neeee!”, en dan deed ik meer dan veel mijn best om te doen alsof ik niet aan het meebleiten was met de rest – die keer dat Kane sterft juist voor hij zijn zoon en schoondochter kan vergeven! die keer dat Meggie naar een stervende Ralph gaat!

Herinneringen voor het leven, dames en heres.

Wij kijken tegenwoordig ook wel eens naar een film ‘s avonds, voorlopig alleen met Zelie. Zoals vanavond: Hairspray, de versie van 2007.

Kinderen die ouder worden, het is wat.

4 reacties op “Televisie met kinderen”

 1. Alleman kent dit soort verhalen uit die tijd, maar toch.
  Mijn ouders kochten een TV in 1960 of 1961. EEn ACEC TV, gemaakt in Charleroi.Het eerste programma dat we bekeken was het huwelijk van Boudewijn & Fabiola. Aangezien we enige TV bezitter in de ( wijde) buurt waren, zijn er toen … één na één 43 mensen opgedoken om mee te kijken. Die TV heeft 2iets meer dan 20 jaar dienst gedaan.
  Wellicht nog extremer en even waar. Toen mijn zus geboren werd, in 1956, hebben mijn ouders een frigo gekocht. Kwestie van tijdig mee te zijn met de moderniteit van het ogenblijk, zo dacht mijn vader doiie voor de electriciteitsmaatschappij werkte. Die frigo is er nu nog altijd, in hun keuken en functioneert nog steeds naar behoren. Nooit stuk gegaan, nooit één mankement.

 2. Kijk, verdergaand een vreemde vaststelling.

  – toen , 1960 1961 kwanen er de tweede dag dat we het TV toestel hadden 20 mensen kijken naar het testbeeld. Ze vonden dat exuberant interessant.
  – nu zeggen mediaspecialisten: TV is , tja, een oud medium.

  Nu wordt om de 10 jaar 80% van de technologie vervangen door nieuwe, zegt de Eur. Commissie in een rapport. Dat zegt iets over de anbodszijde. Maar ook over de zgn vraagzijde: de kijkers moeten telkens opnieuw leren … kijken. In de overdrachtelijke zin, new circumstances permitting.

 3. Oh ja, Mistral’s Daughter en The Thorn Birds. Waar is de tijd?

  Wacht maar, de dag dat gij kunt/moet meekijken naar de draken van films die zij willen zien is minder vera dan je denkt

Reacties zijn gesloten.