Anderhalve maand met een Sonos ZonePlayer S5

Had ik al eens gezegd dat ik bijzonder graag dingen test? Ja? Welaan dan.

Een tijd geleden vroeg iemand van LVT/PR me of ik geen zin zou hebben om een Sonos ZonePlayer S5 te testen: ik moest het mij geen twee keer laten vragen.

Sonos

Executive summary: een Sonos S5 is een luidspreker die overal in huis kan gezet worden, die muziek speelt van op het internet of vanop om het even welke computer of harddisk in uw netwerk, en die te bedienen is met een eigen afstandsbediening, met de computer, of met een iPod Touch of iPhone.

Executive beoordeling: ik was er zo tevreden van, dat toen ik hem moest teruggeven, ik er mij meteen zelf één gekocht heb.

*
*     *

Ik ben heel mijn leven al tzaloes op rijke mensen die zo’n geluidssysteem hebben met luidsprekens in alle kamers van het huis, en dan zo’n centrale console waar ze muziek mee kunnen laten spelen in andere kamers.

Toen we nog actiever aan het verbouwen waren dan nu, heb ik er meer dan veel aan gedacht om het hele huis onder de home automation te steken, met verlichting en rolluiken en media centers en dan met een reisvalies vol geld naar Bang & Olufsen te stappen voor het geluid en de video.

Het is er allemaal niet van gekomen.

Vooral, eigenlijk, omdat ik bedacht dat die netwerkkabel die ik overal had laten steken ook al zo’n verloren moeite was, en dat tegenwoordig, met draadloos internet en zo, het in principe mogelijk moeten zijn om zelf een systeem op te bouwen voor een fractie van de kost.

Ook dat is er niet van gekomen.

Er staat een oude radio-cd-speler in de keuken, er staat een oude wekkerradio in de slaapkamer, en voor de rest hangen er goede luidsprekers aan de computer in het achterhuis. En als er volk komt en er moet muziek zijn in de keuken, dan sleur ik een paar goedkope boxen naar boven, hang ik ze aan een laptop, hang ik een harddisk met muziek aan de laptop (dat was vóór het draadloos netwerk ook tot in de keuken reikte), en dan hebben we ook muziek.

Maar het steekt wel: het is altijd een hele verhuis, en het werkt niet als er geen laptop in de buurt is, en om van muziek te veranderen moet ik de laptop openklappen en in Windows Media Player zitten, en, kortom, het is gewoon lastig.

Enter the ZonePlayer. 

*
*     *

Het materiaal

Sonos maakt al sinds 2005 systemen om draadloos muziek te delen over het hele huis. Tot voor kort bleef het een relatief dure en relatief complexe zaak: relatief omdat er weinig even eenvoudige oplossingen waren, en wellicht géén even eenvoudige oplossing voor die prijs. Duur en complex omdat Sonos alleen de draadloze technologie voor het delen van muziek voorzag: de luidsprekers of het geluidssysteem zelf, dat moest men al in huis hebben. En dus moest er zo’n Sonosbakje in het stopcontact zitten en in het Sonosbakje een luidspreker – niet erg draadloos voor een draadloos systeem.

Het systeem dat ik kreeg om te testen bestond uit drie onderdelen:

 • een Sonos ZoneBridge 100 (€ 83), vast te hangen aan een router
 • een Sonos ZonePlayer S5 (€ 330),een doos met vijf luidsprekers erin, draadloos verbonden met de ZoneBridge
 • een Sonos Controller 200 (€ 349), draadloze afstandsbediening, met een oplaadcradle erbij.

In principe is alleen een ZonePlayer S5 nodig, maar dan moet die wel aan een router hangen – het komt erop neer dat het draadloos netwerk van Sonos een speciaal draadloos netwerk is. Je kan meer dan één ZonePlayer tegelijk gebruiken, maar dan moet er wel minstens één van de ZonePlayers rechtstreeks in een router zitten.

Zo’n ZoneBridge vervangt die ene ZonePlayer, dient als wireless bridge, en je kan er bijvoorbeeld rechtstreeks een netwerkdrive aan hangen.

Dat laatste heb ik gedaan: ZoneBridge met een kabel aan de router vastgehangen, en een NAS aan de ZoneBridge.

OOBE

Out-Of-Box Experience! Ik kreeg twee dozen (de afstandsbediening volgde pas later).

Sonos

Proper ingepakt. Geen overbodige zooi in de doos, geen stapels plastiekzakken.

De ZoneBridge is een blokje van 11 op 11 cm, 4 cm hoog. Aan de achterkant: een gat voor een stroomkabel, en twee voor netwerk.

Sonos

Sonos

De ZonePlayer is een steviger beest: 22 cm hoog, 36 cm breed, 12 cm diep, weegt een dikke vier kg. Het geheel is gemakkelijk verzetbaar, er zit achteraan een handvat aan.

Sonos

Sonos

Aan de achterkant: dat handvat, gat voor stroomkabel, een uitgang voor koptelefoon, een line in voor externe muziekbronnen, en twee netwerkgaten (zo’n ZonePlayer kan ook als ethernetswitch gebruikt worden).

Sonos

Stijl in het algemeen: sober, stijlvol, stevig. Metalen voorkant bij de ZonePlayer, de rest in kunststof, maar geen goedkoop plastiek. Degelijk materiaal.

Oog voor detail, ook: de hele onderkant van de ZonePlayer, die riskeert op allerlei oppervlakken te staan, is zwaar rubber. Om geen krassen te maken. En hetzelfde geldt voor achterkant van de afstandsbediening.

Installatie

Uitgepakt, ZoneBridge in stopcontact en router gestoken, ZonePlayer in het stopcontact. Ik had al een NAS staan waar mijn muziek op stond.

Ik had geen afstandsbediening en ik had niet meteen zin om software op mijn laptop te installeren. Ik heb een iPhone, en er bestaat een Sonos-toepassing voor iPhone, dus ik besloot om te zien wat dat gaf.

Gratis!

iphone 330 iphone 333

Sonos Controller geïnstalleerd op mijn telefoon, opgestart, eenvoudige setup doorlopen:

iphone 336  iphone 337

iphone 338  iphone 339

…en hopla:

iphone 341 iphone 342 iphone 343  iphone 344

Daarmee was de hardware klaar voor gebruik.

Die “Living Room” is de naam van de ZonePlayer. Er kunnen een stapel ZonePlayers aangesloten worden, en die kunnen dan elk individueel aangestuurd worden, of allemaal tesamen. Elke ZonePlayer kan zijn eigen muziek spelen, of ze kunnen allemaal dezelfde muziek spelen – synchroon, zonder lag.

De állereerste kennismaking met het hoofdmenu was een aangename verrassing: er stonden al vier muziekbibliotheken in van de laptop van Sandra, waar er vier accounts op staan, en die toevallig in hetzelfde draadloze netwerk zat en aan stond.

Helaas, de volgende stap was dan weer een teleurstelling: als ik naar één van die vier Windows Media’s probeerde te gaan kreeg ik de boodschap “Unable to browse music. Windows Media Sharing is not turned on for one or more ZonePlayers.”

iphone 345 iphone 346

Lang verhaal kort: dat specifieke probleem heb ik nooit opgelost gekregen. Dat klinkt vies, maar is niet zo erg als het lijkt:

Ten eerste: het is een softwareprobleem, dat oplosbaar is. Volgens Sonos-support ligt het aan Windows 7 en zou Windows 7 SP1 het wellicht oplossen: Microsoft reageert anders op de UPnP-communicatie dan Sonos verwacht. Microsoft zal misschien wel zeggen dat het aan Sonos ligt, en het is inderdaad niet enkel bij Windows 7 dat het probleem optreedt: Sonos zegt dat sommige D-Link-apparaten (DNS-321 bijvoorbeeld) ook problemen geven. (For the record: mijn DNS-321-NAS gaf geen enkel probleem.)

Ten tweede: het is geen groot probleem, want het gaat enkel om Universal Plug and Play dat lastig doet, en “gewone” netwerkconnectiviteit lukt zonder enig probleem. Zoals ik zei: mijn NAS vond hij zonder enig probleem, en ik moest gewoon zeggen dat //NAS/Music muziek bevatte die te indexeren was:

iphone 354 iphone 355

Het duurt een tijdje voor alle muziek geïndexeerd is, maar eens dat gebeurd is, is de bediening snel en intuïtief. Lijst van artiesten, van albums, van genres, van componisten; zoeken op album, titel van track, artiest.

iphone 1409 iphone 1439 iphone 1392 iphone 1400

Vanaf een bepaald aantal resultaten in een gegeven lijst (zoals hieronder het aantal albums per artiest, voor David Bowie), wordt er –standaard iPhone/iTouch-gewijs—een alfabet getoond voor snellere navigatie. 

iphone 1393 iphone 1394

Tracks kunnen individueel gespeeld worden, meteen, of als volgende in de rij, of toegevoegd aan de playlist. Hele albums of alles van een artiest kan ook meteen gespeeld worden, of toegevoegd aan de playlist.

iphone 1399 iphone 1401

Een “now playing” view toont (duh) wat er nu aan afgespeeld wordt, met de mogelijkheid door linken naar de playlist, naar informatie over de track (en van daaruit naar alle tracks van de artiest, of alle tracks op dit album):

iphone 1395 iphone 1396 iphone 1397 iphone 1398

Playlists kunnen geëditeerd worden, nummers verschoven of verwijderd, playlists bewaard.

iphone 1404 iphone 1405 iphone 1407 iphone 1408

Handig. En duidelijk, en eenvoudig: een kind kan het – zoals ik meer en meer merkte tegen het einde van de paasvakantie, dat de kinderen naar allerlei persoonlijke favorieten zaten te luisteren.

Afstandsbediening

De interface van de Sonos-afstandsbediening is heel erg gelijkaardig aan die van de iPhone/iTouch. Het bakje zelf is wat groter, hoekiger en zwaarder dan een iPhone: niet noodzakelijk een slechte zaak. Het past in een oplaadcradle, wordt wakker van zodra het bowogen wordt, en kan dienstdoen als klok op pakweg een nachtkast.

20-04-2010 23-58-34

 

Het  heeft vier dedicated knoppen (volume + en –, home, mute), en verder een touchscreen. Dat ik niet zo goed vind als dat van Apple: het scrollen verloopt niét vlot, bijvoorbeeld. Let er eens op: bij een iPhone of iPod Touch beweegt een lijst minstens één op één mee met je vinger, er is geen vertraging.

Op de Sonos-afstandsbediening had ik altijd de indruk dat dat niet zo was. Het scrollen gebeurt veel trager dan bij Apple, die er nog wat versnelling en wat inertie en dan wat bounce aan geeft.

Komt daarbij dat die afstandbediening niet goedkoop is: € 350, terwijl er al een iPod Touch is vanaf € 189.

Features, features, features

Wat doet zo’n ZonePlayer? Muziek spelen, natuurlijk.

Ik ben niét zo’n audiofiel die gouden kabels gaat kopen of enkel lossless muziek wil staan hebben: voor mij klinkt Caruso fantastisch, zelfs meer dan een eeuw geleden opgenomen in een hotelkamer, toen microfoons nog niet eens uitgevonden waren, vol ruis en krassen:

…maar goed. De ZonePlayer, voor zover ik dat kan inschatten, geeft uitstekende klank. Er zitten vijf luidsprekers in elke ZonePlayer (vandaar die S5 natuurlijk, realiseer ik me nu pas), het klinkt allemaal zuiver en helder, en als het moet, gaat het ook heel erg luid.

Zodus. Ik vermoed dat er op de interwebben stapels reviews te vinden zijn voor wel-audiofielen, maar qua klank kan ik niets verkeerds vinden.

Wat doet zo’n ZonePlayer nog? Radio spelen!

Radio spelen van over de hele wereld:

iphone 1413 iphone 1414

Ik had mijn locatie op NEwcastle staan, maar dat kan om het een waar in de wereld zijn, tot zelfs Ouagadougou of Nouakchott. Of Vlaanderen, natuurlijk.

iphone 1416 iphone 1417iphone 1418 iphone 1419

Je kan gewoon in eigen regio blijven, of zelf een lijst van favourites samenstellen, die van over de hele wereld komen. Het radio spelen zelf is, tja, alsof het echte radio zou zijn, maar dan zonder storingen: allemaal internetstations, vermoed ik, en aangezien alles tegenwoordig op het internet zit…

iphone 1421 iphone 1440

Wat nog? Er kan aan één ZonePlayer een CD-speler of andere geluidsbron (televisie, versterker, computer, iPod, …) gehangen worden, en dan kan het geluid daarvan over het hele netwerk gespeeld worden.

Er zit een wekker in:

iphone 1411 iphone 1412

Wat ook wel fijn is, is dat de ZonePlayer mooi samenspeelt met Windows 7. Geen idee wiens verdienste dat is – ik vermoed vooral Windows – maar het is wel proper:

playto

playto2  iphone 1441

Ja, ik vind dat fijn, dat dat zonder meer werkt. 

Er kunnen aan die ZonePlayer(s) ook allerlei services toegevoegd worden. Last.fm, bijvoorbeeld, om automatisch bij te houden wat er gespeeld wordt, of Twitter, om on demand te laten weten waar je naar aan het luisteren bent:

iphone 1423 iphone 1422

Die last.fm geeft dan bijvoorbeeld dit:

20-04-2010 23-10-15

De Twitter-servive doet geen automatische tweet voor elke track – ze zouden wel zot zijn – je moet zelf zeggen “stuur deze track naar Twitter”. De tweet zelf kan wel automatisch aangemaakt worden, en er zijn een aantal variaties mogelijk, wél allemaal in het Engels.

iphone 1424 iphone 1426 iphone 1432 iphone 1437

20-04-2010 23-15-11

Aardigheidjes, die services, niet meer.

…wat me tot mijn voorlaatste onderdeel brengt.

Klachten

Is het allemaal goed? Neen, het is niet allemaal goed.

Ik mag hopen dat er ooit méér dan enkel die twee knullige voormelde services zullen beschikbaar zijn in België: Twitter is compleet oninteressant, en last.fm scrobbling is wel goed, maar zonder last.fm streaming is het niet veel waard.

Ik vind het ongelooflijk vervelend (en dat is bijzonder beleefd uitgedrukt) dat ik mijn last.fm niet kan gebruiken om naar muziek te luisteren, daar betáál ik last.fm namelijk voor. Het werkt op mijn desktop, maar bij Sonos lees ik

Streaming from Last.fm is only available to the United States, the United Kingdom, and Germany. Scrobbling is available worldwide. If you are in an unsupported region and add your account, you’ll see Last.fm (Scrobbling Only). The Last.fm account will not show under the Music Services tab but will scrobble the music you play over your system.

Ik mag ernstig hopen dat daar verbetering in komt.

Conclusie

Het is, al met al, een fantastisch ding, die ZonePlayer: overal in huis muziek, van overal elders in huis. Vanop computers, vanop netwerk, vanop internet. Uitbreidbaar als het nodig is: twee ZonePlayers, één in de living en één in de keuken. Of In de keuken en in de slaapkamer, als wekker en om mee in slaap te vallen.

Klein genoeg om niet overheersend aanwezig te zijn, groot genoeg om uitstekende klank te geven en niet verloren gelegd te worden.

Mooi van uitzicht, gebouwd als een tank.

Eenvoudig en vanzelfsprekend in het gebruik – te bedienen met telefoon of iPod Touch, of via de computer – en op het toestel zelf: alleen twee volumeknoppen en een mute-knop.

Voor feestjes en als er bezoek is: ideaal. Playlists samenstellen op voorhand, er snel een track tussen schuiven, zoeken naar dat ene liedje zonder je in allerlei bochten te moeten gaan wringen om een laptop te bedienen of een computer die ergens ver staat: alles met de telefoon bediend.

Niet goedkoop, nee. Maar wel zijn geld waard. (Op de afstandsbediening na, daar zie ik écht het punt niet van: veel te duur, en een iPod Touch doet hetzelfde maar beter.) Ik ben in blijde verwachting van een eigen, zelf gekochte ZonePlayer S5. En als ik meer geld heb, ooit, dan koop ik er mij een tweede, en misschien nog meer, voor bijvoorbeeld de kinderen.

Meer info: http://www.sonos.com/

Doe mee met de conversatie

40 reacties

 1. Een ex-collega van mij doet dit al enkele jaren op zelfstandige basis. Hij was destijds een van de eersten in België, en heeft ondertussen toch al enkele mooie projecten gedaan. Zie http://www.komforto.be/ als ge geïnteresseerd zijt.

  Zijn systemen zijn gebaseerd op Windows Media Centre met Xbox’en als “extenders”. Ik ken er niet zo veel van, maar het zag er wel allemaal gelikt uit.

  /spam?

 2. Met mijn Squeezebox kan ik wel naar last.fm luisteren, al denk ik wel dat ik mijzelf als Duits moest instellen hiervoor. Voor de rest is de 2 regelige UI van mijn squeezeding net iets minder charmant dan de Sonos, precies.

 3. Interesting! Speelt de muziek trouwens tegelijkertijd op alle vijf de luidsprekers, of kan je per kamer naar andere muziek luisteren ook?

 4. @Jurgen: voor de duidelijkheid: zo’n ZonePlayer heeft vijf luidsprekers, maar allevijf in dezelfde doos. 🙂

  Je kan een stapel verschillende ZonePlayers in je netwerk steken, en dan kan je overal hetzelfde spelen, of per kamer verschillende muziek.

 5. Euh, ik ben ook even “puzzled” als Jurgen, betekent dit dat er in een doos 1 “luidsprekerbox” zit waarin 5 speakers in verwerkt zitten? Maw, wil je in je badkamer, je slaapkamer, je bureau en de keuken muziek hebben, dan moet je vier S5’s kopen?

 6. Was er ook naar aan het kijken maar uiteindelijk na veel wikken en wegen voor Squeezebox Duet gekozen (gezien ik geen iPhone of iPod Touch heb). Een Squeezebox gebruikt uw draadloos netwerk zonder iets speciaals te doen dus ge kunt overal waar ge signaal hebt een extra dooske zetten.
  HEEL content van. Sinds dan wordt er soms zelfs naar muziek geluisterd of staat het tenminste op tijdens het kuisen 🙂

 7. Ik had graag wat meer screenshots gezien… 🙂

  Neen, mooie review. Heb hem ook eens getest – via die knappe wijven van hun pr bureau. Een zeer handig toestel. Je dropt dat overal in huis en het werkt.

  Voor de aankoop heb je toch een korting gevraagd en gekregen hoop ik?

  Ik wilde er zelf ook eentje kopen, maar wil voor radio een DAB ontvanger. En die zit er dan weer niet in. En dan moet ik er toch weer een ander toestel aanhangen. En dan kan ik toch niet alles vanop mijn iPhone bedienen. Dus is het er voorlopig niet van gekomen.

 8. Btw, je kan voor De Morgen ook productjes testen, dat doe ik voor hun “onder de scanner” rubriek op Media.com Dan krijg je spontaan telefoons of zo u producten moeten opsturen.

  Enkel al die screenshots ga je er niet in kwijtgeraken.

 9. “Streaming from Last.fm is only available to the United States, the United Kingdom, and Germany. Scrobbling is available worldwide. If you are in an unsupported region and add your account, you’ll see Last.fm (Scrobbling Only). The Last.fm account will not show under the Music Services tab but will scrobble the music you play over your system.”

  Van verbetering gesproken: zelfs in die landen kan streamen intussen niet meer, enkel nog previews van 30 seconden.

 10. Al een paar jaar 2 ZP90’s in huis, eentje upstairs en eentje downstairs – allebei aangesloten op een meer dan middelmatige hifi installatie en een fikse Nas met muziek in Flac. Wat heeft een mens meer nodig qua muziektoediening… En er is nu ook Andronos als controller voor Android, maar daar is nog wat werk aan.

 11. Ik moet zeggen dat deze review mij aangezet heeft tot aankoop van het product. Ik wilde al langer een Sonos kopen, maar een goede review ontbrak. Het product lijkt me fantastisch! Veel plezier ermee!

 12. Mooie review — ik zou zo’n dingetje wel kunnen gebruiken. Maar de prijs gaat er wat over: 413 euro. Beetje veel voor “muziek overal”. Dan loop ik wel met oortjes rond.

 13. Hi all,

  ik heb momenteel een Squeezebox Duet staan, maar overweeg een “upgrade” naar een Sonos C200.

  Behalve de controller, wat heb ik nog meer nodig? Een NAS heb ik uiteraard al.

  Thanks!

  ps: vette recensie!

 14. Heb de Sonos S5 nu ongeveer een half jaar. Bestuur hem met m’n iPhone of iPod.
  Ben tevreden op een puntje na: we hebben een grote huiskamer (+/- 60m2) En daar heeft de S5 moeite mee. In de andere kamers lukt het met gemak om een vol en diep geluid af te geven. In de kamer valt dat wat tegen. Het is niet slecht maar ook niet top.
  Ik heb een maand terug in een goede Hifi zaak de S5 vergeleken met een Sonos installatie incl. twee goede monitor luidsprekers, dat was dus appels met peren vergelijken. De S5 was echt niet opgewassen tegen het met speakers uitgeruste systeem. De S5 klonk veel oppervlakkiger en het stereobeeld was natuurlijk ook geen partij voor de twee speakers.
  Maarrrrrr…. Sonos heeft sinds 19 mei 2010 een nieuwe software-update en Sonos heeft, wat ik al eens in een muziekzaak had gevraagd, de logische uitbreiding voor de S5. Je kunt nu de S5 uitbreiden met nog een S5 en deze allebij een stereo kanaal toewijzen. Je noemt de ene S5 gewoon rechts en de andere links en er wordt naar beide Sonos players een van de twee stereo kanaal signalen gestreamt!!
  Theoretisch te gek, maar ga eerst bij Hobo hifi luisteren of het idee in de praktijk even goed werkt. Daar kan ik de Sonos S5 vergelijken met de Sonos installatie met speakers.
  De software update heeft nog meer voordelen, je moet trouwens de besturings software van je PC of Mac en de firmware van de Sonos bridge en de S5 upgraden. Het belangrijkste plusje is voor mij de mogelijkheid om een compleet stereobeeld te krijgen d.m.v. 2 S5 systemen, maar de upgrade heeft ook een merkbare invloed op de connectiviteit met mijn iPhone of iPod. Er wordt volgens mij merkbaar sneller verbinding gemaakt met de Sonos en de verbinding is stabieler. Je kunt met de nieuwe update ook de overgang van muzieknummers crossfaden (begrijp vaag wat dat moet voorstellen, maar heb het nog niet gebruikt.)
  Met het lange weekend voor de boeg, ga ik zeker de “dubbelloops Sonos” beluisteren. Is het wat ik hoop dat het is, dan koop ik er eentje bij en zal mijn ervaringen hier weer melden.
  Ik weet niet hoe het in België is maar in Nederland heb ik Deezer i.p.v. Last FM en deze bevalt mij heel erg goed. Je kunt bijvoorbeeld een artiest die je goed vind, opzoeken in de Deezer smartradio functie. Hier maak je een favoriet radiostation van. Je kunt vervolgens dit station aanzetten en Deezer start dan altijd met een willekeurig nummer van deze artiest, maar daarna zoekt het bijpassende nummers van andere artiesten.
  Ik vind dit echt leuk, het is niet altijd 100% raak, maar over het algemeen vind ik het leuk en verassend wat Deezer erbij zoekt en bovendien wordt je geconfronteerd met artiesten waar je nog nooit van hebt gehoord! Dit zorgt ervoor dat je weer nieuwe muzikale wegen in gaat slaan. Deezer is top!

  Kan het Sonos systeem iedereen aanraden, het verleid je om meer naar muziek te gaan luisteren en natuurlijk daar van te genieten.

 15. Als je niet tevreden bent van de klank van de ZonePlayer S5, in het bijzonder wat het stereobeeld betreft, gewoon de ZonePlayer 90 of 120 aanschaffen. De 90 sluit je aan op je bestaande installatie en de 120 heeft een ingebouwde versterker waarop je je vertrouwde luidsprekers aansluit.
  En wat het audiofiel gedeelte betreft. Ik denk dat er maar weinig van die kerels naar MP3’s luisteren omdat die te veel gecomprimeerd zijn. Maar als ze het echt willen kunnen ze zelfs de ongecomprimeerde AIFF afspelen die ik hier creëer in mijn Digidesign ProTools meersporenopnamestudio.
  Ik gebruik de opzet van het draadloos systeem als ik in grotere zalen moet gaan draaien om geen lange luidsprekerkabels te moeten trekken. Dit met 2 ZonePlayer90 (1 als input en 1 als output). Ik gebruik het ook als ik met SpellbAund moet gaan optreden. De mix van de mengtafel wordt dan als extra met die dooskes doorgestuurd naar de geluidsinstallatie van de zaaleigenaar zonder het trekken van enig kabelke.
  Je moet altijd een beetje kijken naar prijs/kwaliteit, maar heb de indruk dat je voor die prijs nergens iets kan vinden met die kwaliteit, eenvoud en plug&play gemak. We hebben de test al eens gedaan op een evenement tussen het old-fashioned wired-system en het draadloos Sonos-systeem. Ik dacht geen verschil te horen. Maar ik zou me wel kunnen inbeelden dat mocht ik de test in mijn geluidsdichte studio overdoen, met mijn super versterkers en super monitor luidsprekers, er enig verwaarloosbaar verschil zou kunnen merkbaar zijn. Maar met de waarde van die geluidsinstallatie zou ik iedereen in mijn straat een Sonos-systeem cadeau kunnen doen.

 16. Een week ervaring met S5 stereopaar.
  Vorige week de tweede S5 player van Sonos gehaald.
  Kon in de nieuwe software en firmware update via de laptop op de beide S5 spelers toepassen. Daarna via het programma op de laptop, een stereopaar gemaakt van de beide spelers. Dit ging allemaal heel gemakkelijk en vanzelf sprekend.
  De eerste indruk thuis van het geluidsbeeld was fantastisch. Helder hoog, transparant midden en een voldoende strak laag. Het stereobeeld is helemaal naar mijn verwachting. Heb geen enkele aanmerking op de kwaliteit.
  Daarna wilde ik de set gaan bedienen met mijn iPhone, maar dat ging niet goed, de app crashte en liep volledig vast. Mijn laptop moest uitkomst geven. Ik heb het paar gescheiden, zodat het weer via de iPhone te bedienen was. Later de week volgde de update via iTunes, heb deze direct toegepast en sindsdien werkt het allemaal 100%.
  Heb nog een aanmerking v.w.b. de bediening via de iPhone: de equalizer zit onnodig diep in de menustructuur verstopt. Dit kan beter, zoals de bediening via de laptop laat zien.
  Twee maal een Sonos S5 als stereopaar is een aanrader!

 17. Sonos ♥ We hebben ‘m nu een half jaartje en ik vind ‘m echt fantastisch. Nog een aanrader voor muziekliefhebbers: Rhapsody! Tegen een vergoeding van $20 legaal muziek beluisteren – en een véél groter gamma dan pakweg Deezer. Wel via een achterpoortje moeten registreren, want als Eurpeaan kan je er voorlopig nog geen gebruik van maken 🙂

 18. Ik heb de Sonos apparatuur enkele maanden in huis: een bridge, via de router verbonden met internet en met de Mac, een zoneplayer ZP 90 aangesloten op de audio-installatie in de woonkamer, en een S5 in de keuken. Ik ben er niet tevreden over: de radio functioneert prima, maar het afspelen van geluidsbestanden van de Mac vliegt er om de haverklap uit. Het netwerk valt dan weg. Via de Sonos-helpdesk ben ik er achter gekomen dat andere draadloze apparatuur het Sonos-signaal stoort, dus ik heb de bridge al verplaatst, maar tot dusver zonder resultaat. Als ik geweten had dat het netwerk zo storingsgevoelig is had ik het nooit aangeschaft.

 19. Aangezien deze review voor mij nog steeds het beste is wat ik al over de Sonos las, een laat vraagje.
  Kan je bij ons Spotify beluisteren op de Sonos nu het in België gelanceerd is?

 20. Heb mee een Sonos systeem aangeschaft maar zit met een probleem.
  Alles werk perfect als de player naast de bridge staat, maar vanaf ik heb in de stekker steek op meer dan 2m van de bridge is hij onvindbaar…. iemand enig idee waaraan dit kan liggen ?

  grtz

 21. Heb net een Sonos systeem gekocht. Bridge werd op PC gevonden, de player of bijkomend component vindt hij maar nergens, niettegenstaande het witte lichtje wel degelijk blijft branden en het logo met de luidspreker groen blijft branden wanneer hij ingeschakeld is. Wat loopt er fout? Bedankt voor een reactie.

  1. Is je bridge op je router aangesloten (met kabel) ? En heb je minimaal 1 controller (op je pc, iPad, iPhone of android? Dan kan je de overige sonos componenten een voor een toevoegen. Kies dan sonos component toevoegen in het menu, en druk vervolgens op beide knopjes op het sonos component dat je wil toevoegen.

 22. Al enige tijd tolde er allerlei digitale gedachten door m’n hoofd ingegeven door de digitale revolutie (Fantastisch!!! En gevaarlijk…!!!! maar dat terzijde)

  Winkelend door Breda Centrum stuitte ik op Sonos, kijk nou es Jo zeg ik tegen m’n vrouw, dat is wat we zochten! Connect the modern world aan je favoriete geluidssysteem…en draai alle muziek ter wereld, waaauw! Zou dat het zijn?

  Niet meer gewacht en gelijk een Connect Amp met Bridge aangeschaft.
  We zijn nogal wat gewend kwa hifi systeem sinds begin 80er jaren en haalden
  onze Elipsons 1303 met Foster tweeters van zolder en, na deze te hebben aangesloten aan de Sonos Connect Amp
  na twee dagen aan het werk gegaan…duurde nogal een tijdje, ben niet meer de jongste. Na ± 4 uurtjes installeren werkte het!
  ‘K heb op onze Mac Pro onze muziekverzameling staan met voornamelijk overgezette cd’s naar I-Tunes, installeren naar het Sonos systeem duurde wat.
  En toen…. MUZIEK! Het werkt!!

  Helemaal te gek! Wat een mooi helder en toch zeer krachtig geluid uit de Elipsons
  Had deze kwaliteit niet verwacht, (vroeger stond er een Duson voorversterker met zware klasse A 100 watt eindbak op aangesloten, waarde ± 8 a 10 sonos systemen maar snel gezegd is er voor ons geen verschil te horen.
  klein minpuntje: het signaal valt heel af en toe plotseling uit.

  We zijn nog steeds dol enthousiast en hopen dat dat zo blijft.
  ‘K zou zeggen ga luisteren en voer je wens uit en… veel plezier!

  Joke en Aad

 23. Dat kleine minpuntje – het uitvallen van het signaal, dat had ik ook. Sonos heeft het probleem niet kunnen oplossen, dus ten langen leste heb ik dat mooie draadloze systeem maar bekabeld, tot mijn grote frustratie overigens. Ik hoop dat u minder pech heeft.

  Hans Koolmees, Rotterdam

  1. Ja dat kan. Lokale muziek van iPod, iPad of iPhone kan ook over sonos afgespeeld worden sinds de laatste update.

 24. Ok heb mijn sonos system nu twee jaar, maar ik ga alles verkopen. De recentie is namelijk niet helemaal compleet. Er zijn wel degelijk een aantal minpunten.
  1. Het sonos systeem kan alleen draadloos werken. In een omgeving met veel draadloze netwerken is het systeem zeer onbetrouwbaar en moet je maar afwachten of het werkt. Als je bijvoorbeeld het geluid zachter wilt zetten, valt alles stil. Bekabelen zoals eerder aangeven werkt volgens mij niet. Er is 1 hoofdstation. De rest is alleen wireless.

  2. Er is geen ondersteuning voor podcasts. Of rss feeds.

  3. Soms komen er wel heel veel updates achter elkaar. Als je 1 systeem update moet je alles updaten. Dit duurt dan weer enige tijd.

  4. Soms gaat er iets mis met shares op de Windows computer. Waardoor je geen muziek aan de bibliotheek kunt toevoegen.

  De reden dat ik het sonos systeem ga verkopen is omdat er gewoon te vaak iets is. Ik wil gewoon muziek luisteren. Geen problemen oplossen?
  Hij doet het vaker niet als wel. 🙁

  1. Juist plaatsen van play machines en
   bridges levert altijd een goed signaal op. Ik heb een erg groot huis, en heb met het juist opstellen van de sonos machines een beter bereik/dekking dan gewone Wifi.
   1: dat is just het pluspunt
   2: dat mis ik nu nog niet, wellicht in een andere update
   3: ik heb 8 sonos componenten en ervaar de updates niet als storend of lastig.
   4: als er iets mis gaat met je Windows computer, dan ligt daar toch je probleem ?

   Ik luister met veel plezier naar mijn sonos muziek installatie, werkt altijd !

   1. Hans, je ziet nogal veel te kennen van Sonos, daarom deze vraag voor jou. Ik woon momenteel tijdelijk bij mijn schoonouders en heb allerlei problemen met Sonos (oa. wegvallen van de muziek). Na wat zoeken lijkt het mij dat er interferentie is tussen Telenet en Sonos qua frequenties en kanalen die zij gebruiken. Weet jij hier meer over en zo ja, ook eventuele aanbevelingen?

    Alvast bedankt,

    Kurt

 25. Ik heb inmiddels 2 Play5en 5 Play3 stations. Werkt allemaal echt prima. Doordat elke Play ook een Wifi zender is, heb ik meer bereik met sonos dan met mijn reguliere Wifi netwerk. Bedienen doe ik met de iPad, iPhone of zelfs een oude iPod touch van 3 jaar oud. Alle muziek van mijn NAS (nas4free) wordt moeiteloos weer gegeven. Het geluid van mijn tv wordt via een connect ook weergegeven. In de woonkamer is mijn audio installatie ook aangesloten op mijn sonos installatie. Als iemand zegt dat het niet wekt, dan ligt dat eerder aan andere zaken dan aan het sonos concept. @erik: als je je sonos spullen wilt verkopen, laat het ff weten, ik ben wellicht geïnteresseerd !

 26. ik bedien mijn SONOS Play 3 m.b.v. mijn iPad. dat werkt prima, maar: als ik kies voor Nu afspelen van het volledige album, dan stopt als ik de iPad sluit met de smart cover het afspelen na het eerste nummer. Met geopende cover wordt het volgende nummer gewoon afgespeeld.
  Wat do ik fout?

  1. Als je je iPad met de cover sluit, stoppen alle processen op je iPad, ook het afspelen van muziek. Dus je doet niets fout . Laat je iPad open staan, of speel muziek af van een NAS, of van het internet.

 27. Dank je wel voor je snelle reactie.
  Wat me bezighoudt is dat ik wel met gesloten cover naar een willekeurig radiostation kan luisteren maar niet naar twee opeenvolgende albumtracks!

  1. Bij het luisteren naar radio stations, wordt er niets meer op de iPad gedaan, dat doen de sonos componenten zelf. De iPad wordt dan alleen gebruikt om bijvoorbeeld van zender te wisselen. Overigens is het afspelen van lokale iPad/iPhone muziek pas in de meest recente updates toegevoegd. Mogelijk is het sonos-programma op je iPad in de toekomst mogelijk om door te draaien als je de cover sluit, echter dit heeft natuurlijk wel gevolg voor hetbatterij gebruik van je iPad. Meldt dit op het sonos forum, dan volgt daar vast duidelijkheid over : http://forums.sonos.com/

 28. Hallo iedereen,

  gisteren thuisgekomen met de Sonos-installatie, onverwachte aankoop maar het klonk zzzzzzooooo super in de winkel.
  En inderdaad, thuis ook.

  Minpuntje is dat hij vandaag al drie keer plots is uitgevallen en storingen veroorzaakt bij het telefoneren met de vaste telefoon van Telenet.

  Ik kan ook niet vinden hoe je de wekker kan instellen om met muziek gewekt te worden, wél met het wekker-geluidje.

  Iemand goede tips ??

  Alvast bedankt !!

  Inge

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.