Macintosh ho!

Haja, ‘t is waar: ik had gezegd dat ik een Mac zou kopen als mijn boot binnen was.

Mijn boot is nog niet binnen, helaas, maar ik heb ondertussen wel al anderhalve dag zo één van die dingen in mijn hebberige klauwen: nieuw werk en nieuwe laptop, ha!

Ik had natuurlijk wel al meer op een Mac gewerkt, ook de afgelopen jaren, maar het was al geleden van vóór OS X dat ik een Apple had waar ik zelf ongestraft dingen op kon installeren.

De meeste dingen zijn geen verrassing, op die computer. Glad en proper op sommige plaatsen (applicaties installeren en ontinstalleren bijvoorbeeld), subpar en verouderd op andere (dat dock jongens!).

Twee dingen verrassen mij het meest.

Ten eerste: ik mis enorm het duidelijke overzicht dat Windows, en zeker Windows 7 me geeft: wat ben ik aan het doen, wat staat er open, waar zijn de notificaties, wat is er in de achtergrond bezig, hoe ver staat het met lopende processen, waar zit ik nu, waar kan ik naartoe. OS X is een chaotisch gedoe.

Ten tweede: er wordt geld gevraagd voor de gekste dingen. Ik heb een resem utilities op Windows die ik al jaren gebruik, en op het eerste zicht: om flauwe afkooksels ervan te hebben op Mac, zou ik serieus veel geld moeten uitgeven. Ik ga nog wat zoeken op http://alternativeto.net/ en gelijkaardige, denk ik.

In alle geval: World of Warcraft en World of Goo staan er al op, en Nethack, en Dwarf Fortress, en een roedel Steamspelletjes die ik ook al op PC had. En iLife, en Chrome, en Quicksilver, en Lightroom, en Omnigraffle, en Textwrangler, en nog allemaal dingen.

Maar als ik iets dringend zou moeten installeren: roep maar hé.

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Wat betreft de Dock ga ik niet akkoord als zou die verouderd zijn. Je moet echter wel het Dock in zijn groter geheel zien, namelijk in combinatie met Exposé. Dat vind ik een ongeëvenaarde handigheif (drag & drop, makkelijk overzicht, ), terwijl alles toch vrij clutterless blijft. Blijven klikken op een app in je Dock geeft alle schermen van die toepassingen. Hot corners geven toegang tot al mijn vensters of mijn desktop, etc… Het vraagt wat tijd om je eigen routines te kweken, zeker als je net van een Windows omgeving komt. Dat wel, maar ik zou het niet meer kunnen missen.

 2. Iets wat ik standaard op al mijn macs installeer: caffeine. Een kleine, gratis tool die zorgt dat het beeld niet naar screensaver of op slaap gaat.

 3. Voor mijn onmisbaar: Notational Velocity.
  Simpele tekstnotities, anders dan Smultron moet je niet saven, wordt elk woord over alle files heen geïndexeerd en kan je automatisch synchroniseren met mobile app Simplenote.

 4. je muziek streamen naar een Airport Express vanuit iTunes gaat als een tiet, maar als je je gewoon PC geluid dat ook wil laten doen, moet je afdokken….
  Mijn verstand is hiervoor te klein

 5. ‘k Heb jaren QuickSilver gebruikt, dan overgestapt op LaunchBar en nu ben ik Alfred aan het testen. Dat geheel terzijde.

  Appzapper om apps te desinstalleren (‘t is te zeggen om preference files en dergelijk mee te verwijderen eigenlijk).

  Burn om CD’s en ISO mee te schrijven, gratis en handig.

  CoRD als RDP client (de client van Microsoft zuigt)

  DropBox, the usual suspect.

  Gruml als Google Reader applicatie. Zwaar in beta, hangt hier en daar met haken en ogen aan elkaar, maar it get’s the job done.

  LimeChat voor IRC

  Adium als multi IM client

  Notational Velocity (maar dan wel de Steven Frank fork met MarkDown rendering support).

  Permute of Handbrake om DVDs om te zetten naar whatever video formaat.

  Renamer om grote hoeveelheden files in, uhm, batch te renamen (reguliere expressies en zo).

  Simple Comic om cbz en cbr files te lezen.

  Speed Download om downloads te beheren vanuit al je applicaties.

  SuperDuper om partities te clonen en bootable images te maken. Gebruik ik elke zondagavond om steeds een 2e bootable versie van mijn setup te hebben.

  Synk Standard om data te synchroniseren

  TextMate als text editor

  The Unarchiver om archieven uit te pakken

  Transmission voor torrents

  Things als todo lijst

  Transmit voor FTP, sFTP, Amazon S3, etc

  Tweetie als Twitter client

  Flip4Mac als plugin voor quicktime om windows media in quicktime af te spelen.

  Perian om allerhande andere videoformaten in Quicktime af te spelen (divx en zo).

  VLC is er natuurlijk ook nog indien je liever quicktime niet gebruikt.

  Growl voor notificaties.

  Xmarks om bookmarks over al mijn browsers te synchroniseren (Xmarks is voor Safari, voor Chrome en voor Firefox zijn er plugins beschikbaar).

  Glimmer Blocker proxy als algemene adblocker. Is een lokale proxy die je in al de browsers kan instellen. Geen gepriel met plugins die niet meer werken wanneer er updates voor een browser uitkomen.

  Acorn als eenvoudige image editor.

  1Password om paswoorden bij te houden, nieuwe te genereren en te syncen met de iPhone en iPad.

  Oh en MacPorts om makkelijk alle ontbrekende *NIX tools te installeren die standaard niet op een Mac staan (git, p0f, wget, nmap, stunnel, chkrootkit, whatever)

  Ik denk dat dat het zo’n beetje is.

 6. Oh en screenshots nemen:

  CMD+SHIFT+3 neemt van alle schermen een screenshot

  CMD+SHIFT+4 geeft je een cursor om zelf een gebied mee te selecteren

  CMD+SHIFT+4 en dan spatiebalk laat je toe om een venster te selecteren waar je een screenshot van wil nemen.

  Als je bij die laatste liever geen dropshadow wil dan kun je een app als MiniShadow gebruiken om die snel te verwijderen.

 7. Ik ben een grote fan geworden van MindNode, wat mij betreft het makkelijkste, krachtigste, en goedkoopste mindmapping tool out there… echt geweldig…

 8. Leuke lijst om eens door te lezen, ik zie zelden “Vlaamse” lijstjes met nuttige OSX applicaties.

  Voor welke utilities zoek je eigenlijk nog alternatieven? Hier leest duidelijk genoeg volk mee om direct al uw tools te vinden.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.