Wij voorzien ook begeleidende maatregelen

Het is ondertussen 2010 en ze zijn nu blijkbaar nog altijd bezig met quota voor leidinggevende vrouwen: zonet een de verbeelding tartend debat op De Zevende Dag gezien.

Eva Brems van Groen! stelt voor dat de overheid een database zou opstellen met daarin alle vrouwen die geïnteresseerd zijn om baas te worden in een bedrijf, en dat bedrijven daar dan zouden kunnen in putten als ze iemand nodig hebben om de zaken te runnen en ze zitten aan hun toegestaan maximum van mannen in leiding gevende posities.

Dat gaat al de goede richting uit, maar niet ver genoeg.

Vliegtuigen, bijvoorbeeld: de grote meerderheid van de piloten zijn mannen, en de grote meerderheid van het cabinepersoneel zijn vrouwen. Ik stel voor dat daar, misschien met een overgangsperiode van een aantal jaar en een degelijke set begeleidende maatregelen, gestreefd wordt naar en pariteit man-vrouw, met opgelegde quota?

Gnnn.

Doe mee met de conversatie

16 reacties

 1. Dan heb je nog niet met Qantas gevlogen 😉 Kabinepersoneel overwegend mannelijk.

  Tot voor enkele jaren werden vrouwen in Australië beschermd tegen nachtwerk. Iets wat frekwent voorkomt bij vluchten van of naar Australië. Met als resultaat dat het kabinepersoneel tot op heden nog steeds overwegend mannelijk is. Allez, mannelijk…

 2. Wat een discriminerende situatie, dat mannen blijkbaar niet beschermd werden tegen nachtwerk.

  Gelukkig is dat nu in orde, vermoed ik?

  En nu streven naar die 50/50 mannen/vrouwen als piloot! (Ik ga ervan uit dat het bij vliegtuigpiloten precies hetzelfde is als bij bedrijfsleiders, dat evenveel mannen als vrouwen die ambitie hebben.)

 3. Goh, zòveel discriminaties weg te werken in die sector!
  Bagagesleurders, luchtverkeersleiders, daar is zeker een ongelijkheid weg te werken.
  En dan moeten we niet vergeten dat bij het kabinepersoneel niet alleen mannen ondervertegenwoordigd zijn, maar je moet maar eens nadenken aan de zware ondervertegenwoordiging van heterosexuele mannen. En dan laten we nog achterwege of deze al dan niet van autochtone dan allochtone afkomst zijn!

  Maar om op je vraag van Qantas te antwoorden, de ongelijkheid is weggewerkt, niemand beschermd tegen nachtwerk!

 4. Ik zou niet weten waarom positieve discriminatie moet beperkt blijven tot de topfuncties. Dus laten we ook quota invoeren voor vrouwelijke stratenleggers, vuilnisophalers, betonkisters, vissers, spoorwegarbeiders, etc…

 5. Ervaringsdeskundige zijnde op het gebied van luchtvaart kan ik stellen dat er best genoeg ambitie en goesting is bij zowel mannen als vrouwen om piloot te worden. Daarentegen: de opleiding kost een bom geld, en bovendien zijn de studies en de benodigde “stuurmanskunst” van dusdanige aard dat slechts de besten – die door de selectie komen – geschikt zijn om te mogen “sturen”. Ongeacht het mannen of vrouwen zijn. Géén quota dus, want dat werkt niet in deze sector. Wel the right woman/man on the right place…

 6. Oh, in relatie met de quota’s, de VRT die streeft naar meer diversiteit op scherm. Volgens Vlaams minister van Media Ingrid Lieten moet: “De openbare omroep een afspiegeling zijn van de samenleving.”
  Juist ja, méér clochards en daklozen en sans-papiers op het scherm, als ik uit de trein stap in Brussel dan zie ik bijna niets anders in het straatbeeld!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.