Velomaker

Vorige dinsdag was het achterwiel van mijn fiets ad patres. Drie spaken kapot (dank u, fietsenstalling aan de Dampoort) en zowel buiten- als binnenband om zeep (dank u, scherpe stenen overal wegens verbouwingen).

Naar de velomaker in de straat. Vijven en zessen later: de mens achter de toog waait mij uit de verte toe “is het voor uw fiets?”

“Euh nee, ’t is voor nen nieuwen hoed” is op zo’n moment geen goed idee: mensen in winkels zijn soms gelijk politiemensen als het op ironie en sarcasme aankomt. Zij hebben het alleenrecht, namelijk. Zelf iets in die zin doen is een recept voor miserie.

Ik dus heel erg beleefd beamen dat het ja, voor mijn fiets is, dat mijn achterwiel aan vervanging toe is.

“Oh, dat zal niet meer gaan voor vandaag hoor meneer.” En vóór ik kan vragen voor wanneer het wel zou passen: “En ’t zal voor deze week ook niet meer zijn. En ge moet ook niet terugkomen vandeweek want het zal dan ook niet lukken.”

De namiddag dan naar de velomaker in de buur van het werk gegaan. Fiets ingeleverd: geen enkel probleem, het kwam allemaal in orde. Het zou wél pas voor dinsdag zijn, en of dat wel kon? Welzeker dat dat kon. Quitte dat het een week zou zijn, als de fiets maar gerepareerd werd, dank u voor het briefje, tot dinsdag.

Vandaag  — het is dinsdag! — naar de velomaker teruggekeerd, mijn briefje bovengehaald, binnengestapt met een zak vol geld om te geven aan die brave mensen, helemaal klaar om naar huis te fietsen na een week te voet te gaan.

En dan zag ik dat er dinsdag 12 april stond: twee weken voor een nieuw wiel. Is er iets speciaals in het land of zo, dat iedereen zijn fiets laat repareren of zo?

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Jazeker. De fietskettingen die deze winter zwaar aangetast zijn door al het strooizout zijn het nu allemaal aan het begeven.

  Daarbij komt nog dat het weer mooi weer is en er binnenkort communies zijn. Veel verkoop van nieuwe fietsen dus, en een fietsenmaker die nieuwe fietsen aan het verkopen is werkt niet verder aan herstellingen.
  (En die nieuwe fietsen moeten nog afgeregeld worden, als ze toekomen)

 2. Wat mij doet denken aan het kippenkraam. Ik heb elke zaterdag de volgende conversatie… “Wat mag het zijn?” — Eh, een kip! — “Een kip?” — Ja, een kip. — “Moet ik dat voor u al in stukken snijden meneer?” — Als ge wilt. — “Een beetje saus daarbij?” — Graag!
  (en mijn kop eraf als volgende zaterdag het gesprek anders zou verlopen)

 3. Het is lente. Mensen willen weer met de fiets gaan en ontdekken dat die toch echt wel een onderhoud nodig heeft. Elke lente van hetzelfde! Naar het schijnt hé, volgens mijn fietsenmaker…

 4. Sinds ik ontdekt heb dat een fietsband plakken geen week duurt als je ’t zelf doet, en zo’n plakker ook geen 10 euro kost, doe ik alles wat ik kan zelf.
  Je kan daar trouwens avondschool voor volgen, meerdere jaren en al, vree wijs.
  Zo had het kunnen gaan: “Heb je een wiel, met bijpassende binnen en buitenband? Hier is mijn oud, alstublieftdankuwel” -> 5 minuten later weer buiten, 10 minuten later alles gemonteerd en opgeblazen.

 5. Vorige week mijn fiets in Turnhout binnengedaan. Ze gingen hun uiterste best doen om die de volgende dag (donderdag) klaar te hebben, want zelf gingen ze tot disndag op verlof. Telefoontje gekregen dat hij klaar was (woensdagmiddag), en dankzij jouw berichtje herinner ik me dat ik die moet gaan halen. Maar eerst op verlof dus ’t zal voor volgende week zijn.

  ’t is door klootzakken als mezelf dat jij moet wachten allicht. excuses daarvoor

 6. Vorige week woensdag mijn fiets binnen gedaan bij de fietsenmaker in Steendam voor een compleet nieuw voorwiel wegens wiel geplooid door mijn fiets te laten vallen terwijl het wiel nog in het stom onnozel fietsenrekje zat… Vandaag mocht ik hem afhalen. Valt toch mee?

 7. Fiets kapot. Voor 10 uur een mailtje naar de fietsendienst van het werk. Mobiele werkplaats komt naar fietsenstalling. Om vijf uur ’s avonds is fiets klaar om weer naar huis te gaan.
  Luxe, man!

 8. Ketting in de frut !! Naar Steendam ……Madame wat zou je willen met zo een fiets, zeker een uit de makro ? Dat is tgoedkoopste van tgoedkoopste en ik moet die ketting herstellen ! ! tzal niet gaan madame!
  En hij bolt pertang heel goed als de ketting mee wil. Is dat echt zo: goedkope (alhoewel goedkoop) koop, slechte koop? Stomme meneer !!!

 9. Probeer Martino in de Hector Van Wittenberghestraat (buurt Prinsenhof) eens. Hij doet alleen herstellingen, en ik heb nog nooit langer dan 24 uur moeten wachten. Misschien ook toeval…

 10. Ik heb hem vandaag binnengedaan in Steendam en mag hem maandag gaan halen. En dat was dan nog laat, omdat hij met nen zieken zat. Maar ik denk dat ze u daar niet graag zien Michel.

 11. Tip: maak een afspraak met uwe fietsenmaker, en steek hem dan die dag gewoon ’s ochtends binnen, ’s avonds heb je hem terug. Toch als je er nog mee kan rijden zo lang.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.