‘t Is altijd hopen dat er niets misloopt, met die computers, als ik er een tijd niet ben.

Voor we weggingen: alles proper afgezet, de computers geshutdowned, de kabels uitgetrokken, de stekkers uit de stopcontacten, yada yada. Voor wie weet als het misschien zou bliksemen en zo, wie weet.

Daarnet thuisgekomen, alle stekkers weer in de stopcontacten, de kabels in de juiste gaten, de computers één voor één aangezet: aargh! Twee van de vier schijven op de mediacomputer zijn wég!

Kabels gevolgd: alles zit in. Schijven beluisterd: ze lijken lawaai te maken. Gn. Op de desktop en in Disk Utility: geen schijven te zien.

Mediacomputer uit en aangezet, hopen en bidden… een beetje beterschap: Media en Media Three zijn te zien, Media Too en Media Four niet.

Alles nog eens uitgezet, alle draden nog eens nagekeken, alles opnieuw aangezet, een dooie kip over het geheel gezwaaid… bingo!

media.jpg

Vivement dat daar eens een degelijke (en betaalbare) oplossing voor gevonden wordt, gedomme.



Reacties

29 reacties op “Slik”

  1. Als je toch een volledige pc laat draaien om de boel te sharen, stel je voor geen geld een atom-based bakje met wat 2TB disks samen. FreeNAS erop, en je bent gesteld. Zou moeten perfect werken met uitdoen en weer aanzetten.

  2. Waar ik bang van ben, bij zo’n oplossingen, is dat het heel snel een zware bak met enorm veel lawaai en ventilatoren en zo wordt — en dan moet ik nog de media van daar naar de pc krijgen, en da’s dan via het netwerk, en dat lukt dan gegarandeerd niet voor HD films.

    Of vergis ik mij daar helemaal in?

  3. Zware bak met veel lawaai: wellicht wel, ja. Niet om in uw living te zetten. Tenzij je er vanalles en nog wat aan verandert, en dan nog ga je het nooit zo stil en compact krijgen als commerciële NAS-dingen.

    Media van daar naar de pc krijgen, dat is in tijden van gigabit en wireless N niet echt een probleem.

    Hier staat de mediabak in de garage, mijn laptop hangt aan de tv met hdmi, XBMC leest de media shares op de server en maakt er proper een library van, en speelt zonder problemen full hd films over het netwerk. Dit wel via gigabit kabel, via wireless N heb ik het nog niet geprobeerd.

  4. Hrm. Ik denk dat ik dan maar nog eens een investering doe.

    Want zo met een roedel USB-disks, da’s ook niet echt vertrouwenwekkend, eigenlijk.

  5. Koop een moederbord met genoeg sata-poortjes, anders ben je gezien bij een eventuele uitbreiding. Aparte satakaartjes durven al eens veel geld kosten.

    Voor de rest, can’t go wrong with xbmc, er bestaan daar zelfs bakjes voor die Full HD decoderen met een ingebouwde chip: http://www.4launch.nl/shop/#p-4-productid-102484
    Maar in principe moeten andere mediaspelertjes en DNLA-toestanden dat ook allemaal kunnen afspelen. Geen ervaring mee, wegens XBMC is fantastisch.

  6. Ik ben content met de Mac-fork van XBMC, Plex. Wegens gemakkelijk ook op telefoon en tablet te bekijken!

  7. gebraden dooie kip ?

  8. En als ge dat nu zou doen met een half kieken, krijgt ge dan maar de helft van uw schijven terug?

  9. Mijn QNAP TS-410 maakt totaal geen lawaai, FYI. Ik mag er niet aan denken dat ik een hoop externe HD’s zou hebben met elk een eigen PSU, zonder koeling en zonder RAID.

  10. Jamaar, hoeveel moet ik er dan kopen om pakweg 15 TB beschikbaar te hebben en te houden?

  11. Twee met vier schijven, of één met acht. Die van vier vallen ook te chainen, ‘t schijnt.

  12. (Maar qua performance en scalability is zelf een bak in elkaar steken en configureren wel beter. Ik heb daar geen geduld meer voor.)

  13. Wel da’s bij mij dus ook zo. Maar ik zou dan wel nog liever iemand betalen om er eentje in mekaar te boksen, dan. Want 1200 euro voor twee QNAP’s met disken erin vind ik toch net iets te veel.

  14. Michel,

    ik heb thuis een Mac Mini staan met een Drobo aan.

    Zo’n Drobo is een kastje waar er vijf (of meer als je een duurder model kiest) SATA schijven in passen en dat je als 16TB (of meer bij dat duurder model) formatteert.

    Clue van het spel is dat je er geen 16TB vanaf het begin moet insteken: eerst één schijf van 2TB bvb. Dan nog eentje bij (gaat ie automagisch de data mirroren) en dan nog eentje als je wil. Valt er een schijf uit: gewoon vervangen. Zitten de huidige schijven vol: steek er gewoon (echt wel, “gewoon”) een schijf er bij. Of trek er een oude uit en steek er een grotere versie in. En dan doet ie het vanzelf. Allemaal automagisch. Geen zwierende kippen of zo nodig.

    O ja, en dat ding staat ergens in een verloren hoek (in de kast waar de plonkast en zo in hangt) en hangt dus aan die Mac Mini … waar er Plex op staat. En op m’n MacBook Pro draait er ook Plex. Dus die laatste kan aan die eerste. HD film bekijken op de MBP (vanaf de Drobo die aan de MM hangt): geen probleem dus.

    O ja, het beste nog: m’n TV is zo’n LG Smart TV (LV5500-reeks). En die TV (of een TV met zo’n Smart bakje aan) babbelt zonder morren met Plex … ziedet komen? Ik alvast wel. Aan 1080 pixels breed. En 720 in de hoogte. In 42″ dan nog wel. Zonder verpinken.

    En dan hebben we nog de iPad en iPhone met Plex/Klexi op ook. Kan wel tellen qua nerdgasm; Raad ik je ten zeerste aan.

    Bramus.

  15. Da’s dus ook ongeveer de setup hier: 46″ tv, daar een Mac Mini aan met Plex erop, en aan de Mini 12 TB harddisken. Helaas wel verspreid over een hele resem externe schijven, dus.

    Ik was jaren geleden zéker dat ik ooit zo’n Drobo zou kopen, maar ik heb — geen idee meer waar — ondertussen slechte dingen gehoord over Drobo. Ten onrechte misschien?

  16. (En Plex op iPad en iPhone zijn inderdaad fantastisch.)

  17. Moet toegeven dat mijn Drobo-ervaring een vrij rollercoaster gehalte gehad heeft: de aller-allereerste Drobo’s waren crap. De tweede generatie (zo ene heb ik) was een stap in de goede richting maar er schortte wel wat aan (vb: snelheid vanaf dat ie 50% vol zat ging plots sterk naar omlaag).

    De mannen van Drobo hebben het over de periode van een jaar met firmware updates en het vervangen van de voeding uiteindelijk goed kunnen trekken, maar echt op mijn gemak heb ik dat jaar niet gezeten.

    Ondertussen is de derde generatie Drobo uit en hebben ze ook wat pro modellen. De kinderziektes zijn van de baan, de snelheden zijn goed. Enige wat je wschl wel tegen kan houden is de prijs: die dingen zijn verdomd duur (869 euroots voor de huidige modellen, pardon?!), maar wel o zo gemakkelijk in gebruik.

    Het feit dat je er gaandeweg schijven in en uit kan sleuren heeft me uiteindelijk over de streep getrokken: zit nu nog steeds met m’n origineel geformatteerde Drobo, zij het met nieuwe (grotere) schijven. Had ik indertijd gekozen voor zo’n standaard RAID-setup (toen was zo’n 2TB ding wel in trek) dan stonden er nu drie in m’n kast te ronken (tov m’n ene Drobo) of had ik al ettelijke keren de array mogen rebuilden.

  18. @Bramus: Ik mis precies concrete voordelen t.o.v. een NAS zonder fancy naam. Voor zover ik weet, kan ik bij de mijne ook een schijf bijsteken (enfin, hij zit al vol) en dan het volume uitbreiden, en als ik een schijf uittrek, gaat hij gewoon klagen dat mijn RAID degraded is. Enlighten me.

  19. @Tim: Feel free to enlighten me. Welk merk? Type? Ben zelf niet zo ferm op de hoogte van al die dingen … maar weet wel dat mijn Drobo het al drie jaar goed uithoudt 🙂

    En als de jouwe goedkoper is (en je er ook content van bent) dan kan ik Michel enkel en alleen maar aanraden om aan z’n portefeuille te denken bij de aanschaf van een dergelijk toestel 😉

  20. Oh, ik ben ook geen expert, he. Ik zie dat mijn QNAP relatief gebruiksvriendelijk is, en dat hun grote concurrent Synology ongeveer hetzelfde doet met een mooiere interface.

    Maar volgens wat ik intussen heb gelezen, is Drobo iets flexibeler, omdat ze hun eigen variant van RAID hebben. Geen slecht idee, I guess.

    Ik heb persoonlijk vier identieke schijven in RAID-5, dus persoonlijk zou ik er geen voordeel uit halen. Wanneer mijn NAS vol is, zal ik waarschijnlijk ook gewoon een tweede kopen met schijven en al. Toch iets makkelijker in onderhoud dan telkens één schijf toevoegen, vind ik.

    Bottom line: storage = hassle.

  21. Zelf weinig ervaring met dergelijke commerciële oplossingen. Op kleinere schaal heb je inderdaad het voordeel van een compacte, stille behuizing met hotswap bays enzovoort. Maar als je over 15Tb spreekt dan wordt de prijs van zo’n oplossingen nogal aan de hoge kant.

    Again: FreeNAS. Ook een mooi adminpaneeltje, en ZFS support. Ongeveer zoals drobo: disk kwijt, nieuwe insteken en het systeem herstelt zichzelf. Maar dan opensource.
    http://www.youtube.com/watch?v=QGIwg6ye1gE

    Nadeel: geen hotswapgedoe, lawaai, zelfbouwoplossing, wellicht ook meer stroomverbruik.

  22. Nog een voordeel van zelfbouw is performance. Ik heb die TS-410 gekocht omdat het allemaal niet supersnel moet gaan, maar 20 MB/s (of 30 bij de TS-412) is nu niet om over naar huis te schrijven.

  23. Meh, performance. Met 7 keer 3TB disks (21TB, netto 15TB met ZFS – raidZ2) zit je al aan 850 euro als je voor de WD Green (5400rpm) gaat. Wellicht ga je daaruit niet veel meer dan 35MB/s halen.

    Veel budget is er dan niet meer over voor case, moederbord, processor, ram, voeding, laat staan voor 7200rpm disks.

    Is dat nodig, is de vraag. Mijn XMBC op de laptop piekt op 23Mb/s bij het afspelen van de ontploffende-hospitaalscène uit The Dark Knight. Megabits, not Bytes. Voor multimedia is het volgens mij dus niet echt nodig.

  24. What now? Die schijven kunnen gelijk drie keer zo snel. De bottleneck is de CPU van de NAS, voor de processing van de LVM. Software RAID op een low-power CPU is niet de beste combinatie.

    But that reminds me. Als je een WD Caviar Green in een Linuxdoos steekt moet je die wel tweaken met wdidle3, of de load cycle count is through the roof en je kan ze na een paar maand weggooien. Ik heb uiteindelijk Samsungs in mijn NAS gestoken omdat ik daardoor WD niet meer vertrouwde.

  25. Geen idee wat ik verkeerd doe dan. Geen raid, gewone JBOD met ubuntu server, AMD 3500+ met 2GB ram, en gigabit netwerk.

    Zowel op samsung als WD schijven van 5400rpm haal ik 35mb/s in teracopy, als ik kopieer over gigabit.

  26. JBOD op een onboard controller dan? Kan nogal afwijken.

    Er zal sowieso wel wat overhead zijn, maar bij mijn weten moet je toch beduidend meer kunnen halen met een 5400 rpm-schijf. Check deze benchmarks bijvoorbeeld.

  27. Guys, get a room ! 😉

  28. We got one, it’s right here!

    Maar serieus, we zijn nog altijd bezig over nas-oplossingen voor de gemiddelde mens. Kan nog altijd leerzaam zijn, nee?

  29. Absoluut. Als iemand goesting heeft om na de uren wat geld bij te verdienen met het bouwen van zo’n ding, laat eens wat weten hé. 🙂