’t Is een probleem van informatiearchitectuur.
Op de website van de school staan er allerlei nieuwsberichten en verslagen. Die artikels:
- zijn in categorieën in te delen: schoolnieuws, mededelingen aan ouders, verslagen van de oudervereniging, …
- kunnen één of meer onderwerp hebben: nieuws uit de klas, koor en orkest, sport, uitstappen, …
- zijn hoedanook in de tijd en dus in een schooljaar te situeren
- kunnen te maken hebben met één of meer groepen: 1ste graad humaniora, 2de jaar humaniora, kleuterschool, 4A (de klas van meester Luc), 6 Latijn-Moderne Talen, de kangoeroeklas van de lagere school, alle leerlingen van de humaniora
Zodus.
Categorieën en onderwerpen bepalen waar iets te zien zal zijn op de website. Maakt iemand een nieuw artikel aan, dan moet die kiezen in welke categorie(ën) iets zit: iets kan tegelijkertijd in de categorie “verbouwingen” zitten (en dus op de verbouwingen-pagina opgelijst staan) als in de categorie “humaniora” en “baissschool” (en op de homepagina van humaniora en basisschool tussen het laatste nieuws staan). En verslagen van de schoolraad, bijvoorbeeld, komen in de regel enkel op de scholraadvergaderverslagpagina.
Het onderwerp overlapt soms wat met de categorie: ’t zou kunnen zijn dat ik daar nog eens een ingreep in doe.
Het schooljaar is af te leiden is uit de datum van het artikel.
De groep is een boomstructuur, in principe: helemaal bovenaan staat “iedereen”, daaronder dan bijvoorbeeld “basisschool” en “humaniora”.
Onder “basisschool” staat “kleuterschool” en “lagere school”, en dus bijvoorbeeld
- basisschool > kleuterschool > eerste kleuterklas (juffrouw Greet)
- basisschool > lagere school > kangoeroeklas
- basisschool > lagere school > 5C (Meester Dirk)
Onder “humaniora” is het wat ingewikkelder, daar zijn er drie graden van telkens twee jaren, en binnen de jaren allerlei verschillende richtingen en klassen. Dus zijn er bijvoorbeeld de volgende:
- humaniora > 1ste graad > 1ste jaar > 1A4
- humaniora > 2de graad > 2de jaar > 3EC4 (economie / 4 uur wiskunde) > wie weet zelfs een 3EC4a en 3EC4b
…en daar wordt het lastig, als het over klassen gaat. Als het zou ophouden bij jaren, zou er geen enkel probleem zijn: er is altijd wel een eerste, tweede, derde leerjaar en een eerste, tweede, derde jaar humaniora.
Maar er zal niet ten eeuwigen dage in de humaniora een 1A1 zijn met meester Bauwens als klastitularis. En wat nu 1A1 tot 1A8 was, was jaren geleden opgesplitst in Latijnse en Moderne, en wie weet welke richtingen komen er nog allemaal bij in volgende jaren?
Wat ik zeker wil, is dat een leerling binnen vijf jaar nog altijd kan kijken wat er allemaal in zijn of haar klas gebeurde tijdens dit schooljaar.
Dus idealiter heb ik een boomstructuur met bovenaan het schooljaar en daaronder al de rest, want de klasindelingen kunnen veranderen van jaar tot jaar.
Maar andere andere kant: ik wil niét dat het een enorm ingewikkelde bedoening wordt voor iemand die inhoud wil toevoegen. Ik zie het niet zitten dat die in een boomstructuur eerst een schooljaar moet selecteren en dan naar een klas moet navigeren.
Ik heb er lang op lopen nadenken, en vorige week, terwijl ik schermen voor het werk aan het tekenen was, schoot het mij plots te binnen:
- ik maak een taxonomieterm “klassen” aan
- de klassen van 2011-2012 zet ik op niveau 1, zo eenvoudig mogelijk (in de basisschool op klasniveau, van “1ste kleuterklas” tot “6C”, in de humaniora op graad- en jaarniveau)
- en alle andere informatie van vorige jaren staat telkens per schooljaar in alle nodige boomstructuren
In de praktijk moet iemand die iets nieuws maakt alleen maar kiezen of het basisschool of humaniora is, en dan kiezen tussen de onderverdelingen in graden/jaren/klassen, die allemaal op hetzelfde niveau staan.
En dan op het einde van het jaar verhuis ik al die klassen van dit jaar naar een nieuwe term “2011-2012” die er op niveau 1 bijkomt, en steek ik er één of twee niveaus bij.
Ja, ’t klinkt allemaal stom en simpel, maar ik ben er toch content mee.
En dan moet ik nog eens heel hard naar Drupal kijken om het allemaal proper ge-out-geput te krijgen. En hopen dat één dezer die Tokens-module eindelijk begint te doen wat ze eigenlijk zou moeten doen (serieus, hoe die gasten er een hannekensnest van kunnen maken, het is soms niet te bevatten).
Reacties
2 reacties op “Taxonomie op school”
De school waar mijn kinderen zitten gebruiken dit voor hun communicatie:
http://www.gimme.eu
’t is nog niet helemaal af en wordt nog verder ontwikkeld maar toch al zeer handig!
Ik herinner me nu hoe ik als 12-jairge voor mijn ouders een taxonomietje had gemaakt op een A3-blad van alle mogelijke studierichtingingen in mijn college, dat net op VSO was overgeschakeld (1985?). Nu, wat telt is enkel de onderste lijn, en ik herinner me ook dat enkele van die klassen (Industriële Technieken! Grieks-8uur-Wiskunde!) amper ingevuld werden.
Na 15 jaar in het hoger onderwijs; kan je daar misschien een voorafspigeling vinden: zelfs de ‘jaargroepen’ zijn daar bijna verdwenen.