Hoe zoudt ge zelf zijn?

Ik was heel de dag schijtenerveus. De woonkamer is de plaats die ons verliefd deed worden op ons huis, en daar wordt nu in verbouwd. 

Ergens in de loop van vandaag en morgen gaat het plafond eruit, en de schouw. En dan komen er kasten in, later, als de kasten klaar zijn. 

Ik ben bang dat de meubels die er komen ofwel te donker zullen zijn, ofwel te fermette-achtig: eik zoals de vloer doortrekken, is dat niet gewoon helemaal verkeerd? Zouden we niet beter iets lichts nemen, niet noodzakelijk wit, maar toch licht? 

Of gaat het er dan plastiekerig en fake uitzien? Moeten we misschien een combinatie van geolied hout en wit(achtig) doen?

En dan de meubels zelf: wat moet daar komen? We hebben nodig:

 • een ruimte om de tv aan de muur te hangen en daar in de buurt dingen die op de tv moeten aangesloten worden (computer en zo)
 • plaats om te zitten (we denken een driezit en een tweezit, en dan een soort bank of een soort lades die ook zitbanken zijn)
 • ruimte om dingen genre glazen en drank op te bergen
 • plaats voor boeken
 • plaats voor een postuurken of twee drie
 • een klein bureautje om aan te werken
 • bergruimte voor papier, schrijfgerief, dat soort zaken

Het plan, nu, voor de living en het meubel tegen de muur:

Grondplan living april v2008

Naast de trap het bureau(tje), dan klokwijzerszin opbergruimte, vier kolommetjes boekenkast, opbregruimte, en dan bovenaan drie dubbele kasten van 120 cm, daaronder twee van 120 cm en een schuifdinges voor de televisie, en daaronder opbergruimte. 

Aanzicht kast living april v2008

Ja, dat zijn heel veel kasten, ja. En ik weet niet of die bureauruimte niet te benepen en druk gaat aanvoelen. En ik heb hoe langer hoe minder een idee wat ik eigenlijk wil van materialen en invulling. 

Brainwave deze middag: wat als we nu eens de televisie gewoon aan de muur lieten hangen zonder schuifwand ervoor, en die middelste twee kasten zouden laten vallen? Dus dat we gewoon kasten boven en kasten onder hebben, en dan de tv, en dat we dan gewoon kunnen zitten, als we dat willen en als er volk is, naast de televisie? 

Dat zou dan zoiets geven, van layout:

Living01

Dat ziet er wel doenbaar uit, maar ‘t is niet moeilijk natuurlijk als alles in ‘t wit is. Aargh waar zijn die interieurdecoratieprogramma’s als ge ze nodig hebt? Als ik het zo bekijk in situ, ziet het er nog te doen uit. Misschien met die muur achter de televisie in het wit? En de kasten in… aargh ik weet het niet. 

Living02

Uuuuurgh. We moeten vanavond knopen doorhakken, en ‘t is niet simpel. 

Ah oh ja, en toen ik vanavond thuiskwam, zag de living er zo uit:

Plafond? Welk plafond?

Van boven tot onder

Ik schat dat morgen die schouw hier rechts weg zal zijn:

Een bijna-ex-schouw

Ahem ja. 

Update een uur later: waarom moeten die kasten aan de rechterkant zo diep zijn, eigenlijk? Ik dénk dat dat is omdat we vroeger de schouw gingen hebben in het midden, maar nu die weggesmurfd wordt, mogen alle kasten toch gewoon 30 diep worden, zal wel genoeg zijn, toch?

En waarom was die nis daar nu ook alweer? Ah ja, juist, voor postuurkes. Waarom zouden we dat dan niet gewoon doortrekken over de hele breedte tot aan de TV? Poging twee. 

Living03

Met dan in die ruimte tussen boven- en onderkasten veel plaats voor postuurkes. (Ja, ik heb postuurkes. Dingen zoals het deze, bijvoorbeeld.)

Update nog een half uur later. Uitgetekend op de muur, en de groottes een beetje aangepast, geeft dat dit:

Plannen getekend

Onderste lijn zijn lades, 65 cm diep en 45 cm hoog. (Die moeten zo diep zijn want anders komt het niet goed met de vloer waar die schouw stond, en het heeft het voordeel dat ze dubbel dienst kunnen doen als zitbank.) Helemaal bovenaan zijn er kastjes van een kleine 70 cm hoog en ook 30 cm diep, over bijna de volle breedte van de muur. Onder die kastjes een nis van ongeveer 35 cm hoog, afgesloten met glazen (deurtjes, schuifdeurtjes, een grote klapdeur, nog geen idee). En daaronder, op de zitbankachtige dinges, kasten van 30 cm diep en ongeveer een meter hoog. Geen risico om met ons hoofd ergens tegen te botsen want de “rugleuning” is op dezelfde diepte als de kastjes erboven. 

En rechts blijven we een centimeter of 60 van de muur, en de TV hangt daar ergens in die open ruimte.

Materiaal: wit. Geen eik meer, maar met in die nis, die verlicht zal zijn, wel over de volle breedte lichte eik, hetzelfde als op de vloer. En de bovenkant van de “zitlades” (onder voorbehoud) ook in eik, maar iets donkerder. 

Ahem ja. 

8 reacties op “Hoe zoudt ge zelf zijn?”

 1. Hmmm,

  de vraag is, gaat iemand zijn hoofd stoten tegen die bovenste kasten als ze daar dan gaan zitten? Ik behoor tot de soort, liever te veel kastruimte dan te weinig, dus ik zou voor de kast ruimte gaan en TV verstoppen.

  Ik vermoed da je dan onder de ramen lage kasten wilt waar mensen op zitten en dan de zetel (van hoe hij op de tekening staat) 90 graden draaien, zodat 1 rug naar de trap staat en je een meer afgesloten ruimte hebt om te ‘entertainen’. Al gedacht in plaats van 2,3 (of hoek zetel zoals in je tekening), van een 3 zetel met ‘chaise longe’ en dan nog 1-2 een persoons zitters (gelijk uw trekzetel) voor het geheel open, maar toch gesloten te houden?

 2. Uw opstelling zoals in uw laatste tekeningen (dus laag kastgedeelte met TV, hangkasten erboven), zo was het op mijn vorige appartement…in eik! ‘t Was ook de bedoeling dat men zou kunnen zitten op het lage gedeelte. In de praktijk heeft er nooit iemand op gezeten, maar ‘k vond dat groot laag legvlak wel handig voor allerlei prullaria, een plant op te zetten, wat boeken, tijdschriften, etc.
  Ik had geen salontafel (nog altijd niet, heb er een hekel aan, staat in de weg en is lelijk), dus die lage kast deed zo een beetje dienst voor alles waar anderen een salontafel voor gebruiken. Voor glazen op te zetten gebruik ik bijzettafeltjes.

  Zo’n beslissingen, ‘t blijft moeilijk. Zelfs al alles al geïnstalleerd is en je er terug woont blijf je nadenken over wat nog mogelijk was geweest. Een ontwerp is nooit af.

 3. Oh my. Zoek professionele hulp of schakel een vriend(in) in waarvan je vindt dat ze het goed gedaan heeft bij haar/hem thuis, dit lijkt wel een veredelde keuken…

 4. Vreselijk, al die beslissingen.
  Wij hebben een hele wand schappen laten maken voor boeken, CD’s, speelgoed (in doorschijnende dozen), muziekinstrumenten, kaften, tekenpapier, … Onderaan hebben we plaats gelaten voor een piano en een bureautje.
  Ik zou geen eik kiezen, veel liever licht hout of wit.

 5. Als je je witte meubels met laminaat gaat afgewerkt worden, kijk ook eens naar “colorcore” laminaat. Dat is volledig doorgekleurd laminaat, en dan heb je geen zwarte randjes op de hoeken.

Reacties zijn gesloten.