Oogmeester gezocht

Ik dacht: “Hoe moeilijk kan dat zijn, een voorschrift voor een bril krijgen?”

Blijkt: zeer. 

‘t Is al een jaar of misschien acht negen geleden dat ik een nieuwe bril heb gekocht, maar nu mijn bril de geest meer dan finaal aan het geven is, en ik al een nieuwe montuur gekocht heb, wordt het eens tijd om nieuwe glazen te gaan halen. 

Daar is een voorschrift voor nodig, wegens dat het anders niet terugbetaald wordt door de mutualiteit of zo. En met ogen die zo slecht zijn als de mijne, is er een redelijk verschil tussen niet terugbetaald en wél terugbetaald. 

Okay, dacht ik, ik bel naar een oogmeester in de buurt, en ik vraag om en afspraak. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Als ik ervan uit ga dat er een Julie aan het onthaal van de dokter zit, en dat de dokter Myriam heet, dan stel ik mij het hele gegeven als volgt voor:

Ik: Hallo mijn naam is Michel Vuijlsteke en ik heb een afspraak…?

Julie: Ah dag meneer Vuijlsteke, zet u, er is juist nog iemand binnen, de dokter zal zometeen bij u zijn.

Julie: (een kwartiertje later) Meneer? ge moogt binnen gaan.

Myriam: Dag meneer Vuijlsteke ‘t is voor een opmeting?

Ik: Inderdaad!

Myriam: Zet u in de stoel meneer, ik zal het licht uit doen en we beginnen eraan.

(zet grote gerobotiseerde bril in gang met allemaal glazen erin die af en aan schuiven)

Myriam: Is dat allemaal een beetje leesbaar voor u?

Ik: Ik kan het lezen tot de derde rij: C H K R V D

Myriam: En nu? 

Ik: Tot de derde rij van onderaan: H K G B C A N …

Myram: En nu? Beter of slechter? 

Ik: Iets slechter, denk ik. 

Myriam: Ik ga eens alleen uw linkeroog doen.

Ik: Beter! Ik kan de voorlaatste lijn lezen: P K U E O B

(een minuut of tien later)

Myriam: Zo, dat is geregeld. Uw ogen zijn er niet noemenswaardig op verbeterd of verslechterd, da’s wel goed nieuws. Hier is uw voorschrift, en u mag bij Julie afrekenen. 

Ik: Dankuwel dokter! Tot de volgende keer!

Helaas neen, het is niet zo eenvoudig. De manier waarop dat gebeurt, anno 2012, blijkbaar, is meer in deze zin:

Ik, aan de telefoon: Hallo, ik zou graag een afspraak maken om…

Mevrouw aan de telefoon: Oeioei, dat zal moeilijk gaan, de vakantie staat voor de deur. Is september ook goed voor u?

Of in deze zin:

Ik, aan de telefoon: Hallo, ik zou graag een afspraak maken om mijn ogen te laten opmeten voor een nieuwe bril.

Mevrouw aan de telefoon: Geen probleem meneer, ik kijk even na wanneer het zou kunnen… maandag 21 augustus om 15u20, is dat in orde voor u?

Ik: Euh, da’s wel heel erg ver in de toekomst. Zou het eventueel iets sneller kunnen? Ik heb geen vreemde oogziekten of zo die moeten geopereerd worden, ‘t is gewoon om een voorschrift te hebben voor een nieuwe bril.

Mevrouw: Sorry hoor, dat is het snelste dat kan, daarna is het direct midden september. 

Aaargh!

Kunnen ze geen soort snelkassa doen voor eenvoudige opmetingen? 

Doe mee met de conversatie

16 reacties

 1. Geen probleem, steek een vinger in uw oog zodat het een beetje rood ziet, zeg dat je last hebt van een oogontsteking, en allerhande oogmeesterdeuren zullen euh.. ogenblikkelijk voor u opengaan.

  En misschien nog even een geloofwaardige intonatie inoefenen voor ‘Nu ik hier toch ben, mijnheer de ophtalmoloog…’

 2. Hmmm,

  ik heb nooit op een belgische mutualiteit gezeten, maar ik zou zo denken dat het allemaal een potje nat is (belgie vs. luxemburg). Anyway, mijn eerste voorschrift was van zo nen echte dokter. Nadien werden die opmetingen bij de optieker gedaan. Nooit problemen gehad met terugbetaling. En dat bij de optieker, da gaat zoals je ideaal scenario. Dus misschien de mutualiteit eens dubbel checken en/of aan een optieker vragen.

 3. Oh neen, dat geeft me de kriebels. Ik heb al maanden nieuwe glazen nodig met een serieus nazicht – het is zeker 10 jaar geleden en ik denk dat er ook een leesbril bij mag. Na wekenlang proberen heb ik het vermoeden dat Sofie R. uit de Paul Fredericqstraat 110 gewoon de telefoon niet meer opneemt. Was net van plan om de Penitentenstraat 28 te proberen, waar ik ooit met zoon ging, in de hoop om het nog snel voor het verlof geregeld te krijgen …

 4. mijn bril komt van die opticien in de magelijnstraat. Ik heb mijn ogen daar laten testen en dat werd ook terugbetaald.

 5. Het klopt idd dat de meeste optiekers tegenwoordig ook die opmeetapparatuur hebben staan en dat je daar zo binnen kan wandelen om je ogen te laten opmeten. Met de terugbetaling heb ik ook nog nooit problemen gehad, het zijn immers de glazen die ze (gedeeltelijk) terugbetalen, en niet het voorschrift voor die glazen, maar dat kan mss afhangen van mutualiteit tot mutualiteit…

 6. Ik heb vorig jaar zowat alle oogartsen in Gent opgebeld en de snelste afspraak was 3 maanden later. Had ik dat van die opticiens maar eerder geweten…

 7. Gewoon naar een optieker gaan. Die meten dat beter en sneller en ok je bril wordt niet terugbetaald door de ziekenkas zonder voorschrift, maar hetgeen je daarvan terugkrijgt is toch gelijk aan hetgeen je uitgeeft aan de oogarts. Een nuloperatie dus, maar wel eentje waarbij je volgende week al een nieuwe bril hebt. Of morgen al weet dat je geen nieuwe bril nodig hebt.

 8. Ik heb *dure* glazen in mijn bril. Zoals in: ik zie slecht, en er zitten allemaal speciale correcties in omdat ik op onverwacht boeiende manieren slecht zie. En dat als ik gewoon glas neem en geen extradun glas, het dan vijf centimeter dik is of zo.

  ‘t Is niet dat ik beter of slechter zie dan vroeger, ‘t is dat ik nieuwe glazen nodig heb en dat ik niet de volle pot wil betalen.

 9. Ik ga ervan uit dat de terugbetaling meer is dan 35 euro, dus die oogarts kost sowieso minder dan de terugbetaling, maar goed. En als je iets ouder wordt en een serieus zware bril hebt, heeft een oogarts absoluut een meerwaarde. Maar mijn vader is oogarts, dus ik ben allicht een heel klein beetje bevooroordeeld.
  En kan je het ze kwalijk nemen d

 10. Ik ga als bijziende 40-plusser, met glaucoom in de familie, hoedanook naar een oogarts. Mijn ogen zijn me daarvoor net iets te kostbaar! De wachttijden zijn in onze streek even erg, maar ‘n kind hebben dat toevallig bevriend is met een van de rakkers van de oogarts helpt aardig!:)))

 11. 2 jaar geleden zocht ik een nieuwe oogarts in St. Amandsberg. 1207 gedaan en uitgekomen bij een dokter halfweg de Antwerpsesteenweg. (Ben zijn naam even kwijt.) Bij hem kon ik binnen de 2 weken terecht. De brave man stelde ook vast dat ik in één oog een redelijke prisma heb. Daar had mijn oude oogarts al jaren overheen gekeken…

 12. dokter Gobert Ann op de Coupure heeft normaal elke vrijdagavond een uurtje vrije consultatie, maar dan moet je soms wel lang wachten

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.