Hey, een nieuwe term gehoord gisteren op de inleiding voor het derde leerjaar: compacten.
Er zijn oefeningen, en die moeten gemaakt worden. De meeste kinderen moeten alle oefeningen maken. Zwakkere kinderen, daar gaat de redenering dat kwaliteit vaak beter is dan kwantiteit: liever tien oefeningen goed gemaakt dan dertig wegens tijdsdruk en paniek maar half en half — en dus krijgen zij een gecompacteerd pakket.
Maar wat ik wel bijzonder goed vind: kinderen die het allemaal al snappen en die geen baat hebben bij de elfendertigste keer dezelfde eenvoudige oefeningen, die moeten ze ook niet allemaal maken.
Reacties
11 reacties op “Compacten”
Allez, het is weer de middenklasse die mag travakken 🙂
Ah neen: de stelregel is dat als er gewerkt wordt in de klas, dat niemand dan niét aan het werken is. Zijn de oefeningen van de snellere kinderen klaar, dan hebben ze bijkomende oefeningen.
En als de oefeningen gedaan zijn (van wie dan ook), dan is er een bundel met zelfstandig werk, waar ze zelf mogen/moeten inschatten wat ze wanneer doen. En waar ook een deel verplicht is en een deel facultatief.
Duidelijk.
Daarmee dat dat bij ons in de lagere school 98% juffen zijn; ge moet gedomme kunnen multitasken om 3 groepen leerlingen apart aan het werk te kunnen houden, ipv de ‘one size fits all’ van vroeger… 🙂
Zwijgt, en met de plannen van het Ministerie Van Onderwijs voor binnen twee jaar in de middelbare school, zal elke leraar nog veel meer mogen differentiëren. Dat wordt niet zo leutig, vrees ik.
Maar het zou wel in het voordeel van de leerlingen moeten zijn, want meer op maat. In het vierde op SBC hebben we dat meegemaakt en het werkte – voor zover we daar een zicht op hadden – echt goed.
Ik ben allesinds van plan om als ze hier komen aanlopen met 30 keer hetzelfde en mijn kleine heeft het principe al door van voor da em eraan begint, da em na 10 mag stoppen. Veel liever dat em buiten speelt, dan dat em op jonge leeftijd thuis 2u huiswerk zit te maken.
Buiten de inhoud van deze reactie, waar ik me wel in kan vinden, hoop ik “alleszins” dat “hij” toch een beter resultaat behaalt op Nederlands dan wat er hier werd neergeschreven …
Ahem, “voor” Nederlands! 🙂 Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Muphry's_law
😀
ik vreesde er al voor…
ik wou er nog een stukje onderschrijven met de nuancering dat ik geen taalpurist pur sang (of “taalnazi” of iets dergelijks) ben enzovoort …maar nuances en “zeg uw gedacht”stukjes zijn geen evidentie zo blijkt nog maar eens…
Van dergelijke staaltjes Nederlands als hierboven krijg ik echter wel de zenuwen…(maar dat is dan weer geheel persoonlijk)
Maar het taalkundig bedroevend diepe niveau van de reacties op een aantal krantenwebsites wordt hier gelukkig nog niet benaderd…
Het overkomt ons allemaal: zo heb ik verkeerdelijk niet op je post gereageerd, maar op de blogpost in het algemeen. Geen erg dus!