Dagen met vlees

Vorig jaar heb ik het proper volgehouden: veertig dagen geen vlees. Al was het om te kunnen zeggen dat ik het ooit wel eens gedaan heb, ja, en dat ik weet wat de alternatieven zijn en wat er allemaal bij komt kijken.

Vooral veel meer werk, dat komt er bij kijken.

Neem het eten van deze avond: gisteren kip in stukken gesneden en in een pot met yoghurt en kruiden gesmeten om te marineren, vanavond leg ik dat onder de grill, en hopla kip tandoori. Ah, moest daar nog iets bij? Um ja, misschien eens zoeken naar naan of zo, en wat gebakken patatten wie weet, en misschien een raita met komkommer en tomaat of iets in die zin. Of gewoon wat rijst bij.

Of het eten van gisteren: gehakte steak gekocht, hamburger mee gemaakt, ajuinringen gecaramelliseerd, vlees gebakken, en dan een pistolet in twee gesneden, hamburger ertussen, ajuin erop, een schel sla en een stuk tomaat, een bladzijde van de smeltkaas: hopla klaar.

Het punt: een stuk vlees, en het eten is al 80% klaar. Vegetarisch, dat is altijd schipperen en zoeken en doen, want er is zelden of nooit een centrale kapstok waar een gerecht kan aan opgehangen worden. En neen, die vleesvervangers, dat is écht geen vlees. Dus dan is er een potje met champignon-achtig dingen, en eentje met peulvruchtachtige dingen, en aardappelen, en nog iets van “normale” groenten, en zeker dat we dan allemaal genoeg gegeten hebben, maar we hebben er wel een halve dag aan bezig gezeten.

En dan is er nog zo enorm veel lekker vlees. Biefstuk, gandahesp, struisvogel, stoverij, bloedworst… mmm.

En jawel, het is slecht voor het milieu en zo, maar las ik daar niet ergens dat een grote hond even milieuvervuilend is al een zeer dikke 4×4? En is het zoveel minder milieubelastend om in het midden van de winter fruit van de andere kant van de wereld te eten dan een lokaal geslachte kip?

En uiteraard, het is ethisch niet helemaal in orde, maar is het niet nog veel minder in orde om kinderen op de wereld te zetten? Gho ja.

Nope, geen dagen zonder vlees voor mij. Nem.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Ik doe ook niet meer mee. Maar ik ben sinds 2 jaar geleden aanzienlijk minder vlees aan ’t eten. Gemiddeld nog 4 dagen per week. En vleesporties van eerder 120g dan eerder 300g of meer. En als ik uit eten ga, zal ik heel vaak vegetarisch bestellen. Om dan te beseffen dat het echt wel een kunst is, lekker vegetarisch koken.

  2. Ge weet het dan toch dat vegetarisch koken niet simpel is 🙂
    Geen paniek, ik neem de 40 dagen voor ieder lid van het gezin er wel bij. Ge zit safe :p

  3. Moh gij …. serieus? Ik moet natuurlijk niet elke dag voor zes man eten op tafel zetten, maar ik heb echt niet de indruk dat ik meer of minder tijd in koken steek dan vroeger. Ik zit ook niet elke avond een uur te broeden over wat ik nu weer eens ga klaarmaken hoor. Geen tijd voor. Soms is het diepvriespizza, en soms zijn het zeventien soorten verse groenten met bijhorend tijdrovend kuis- en snijwerk. Ik denk niet dat dat zoveel verschil maakt sinds we bijna drie jaar geleden naar veggie-modus zijn overgestapt.
    Ik heb alleen nog af en toe goesting om mijn tanden in een biefstuk te zetten van frustratie na weer eens zo’n ethische veggie-discussie waarin ze zo’n “Zie mij eens moreel superieur zijn”-toon opzetten. Laat de kip tandoori vooral smaken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.