Hou le vilain!

Ik las in de ontwerptekst van het Innesto-congres van de CD&V één van de dertig aanzetten van maatregelen om het onderwijs te versterken:

CD&V wil de duur van de zomervakantie inkorten van negen tot zes weken. Sterke zowel als minder sterke leerlingen hebben baat bij iets minder lang weg te blijven van de schoolbanken. De eerste groep mist uitdagingen. De tweede loopt een grote achterstand op tijdens de vakantie. Daarnaast schept een kortere zomervakantie ook meer ademruimte in de loop van het schooljaar (bv. voor stageperiodes, leerzorg, sport, extra verlofdagen tijdens het jaar).

…en mijn allereerste gedacht was: yeah right, dat leraars twee weken zomervakantie gaan willen afstaan

Ik ben een gemene en slechte mens. 

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Ik ben leraar en ik ben helemaal voor het voorstel van CD&V, de enige reden die ik kan bedenken om tegen te zijn is dat het voorstel van CD&V komt 😉

  Nee, 6 weken is meer dan voldoende. Ik vind bijvoorbeeld het Nederlands model perfect. En ik denk niet dat het voor lesgevend personeel echt veel zal uitmaken in praktijk. Ik ken geen enkel school waar de eerste week van juli en de laatste week van augustus niet keihard gewerkt wordt.

  1. Dus vier weken is voor u voldoende …

   Aangezien die eerste en laatste week van de dan 6 weken nog steeds “keihard gewerkt” zal moeten worden. (ik veronderstel dat het hier immers gaat om opkuisen en klaarzetten, wat nog steeds zal moeten gebeuren)

   en dan op de kern van de zaak.
   of het op educatief vlak iets uitmaakt 6 of 8 weken, daar heb ik niet direct kennis over dus daar ga ik niets over zeggen.. 🙂
   Maar hoe gaan deze twee vrijgekomen weken dan ingevuld worden?
   stage (in welke bedrijven, er zijn nu al niet echt stageplaatsen op overschot), leerzorg (wat voor kinderen die goed meekunnen, of net “schoolmoe” zijn), sport (in welke infrastructuur??), extra verlofdagen door het jaar (vastgelegde periodes? losse dagen? per school? per net? voor heel België? Als ouder houd ik mijn hart alvast voor de opvang. In zomervakantie is het op de meeste bedrijven relatief rustiger en is het makkelijker om verlof te nemen. Als klant kan je je hier ook beetje op instellen. Dan zal het in mjin ogen heel wat moeilijker worden om de werklasten te verdelen als er ergens verlofweken bijkomen. Laat staan 10 losse vakantiedagen extra…

   Dus zolang er geen waardevolle (en concreet realiseerbare) ideeën zijn over hoe die 2 weken dan zullen opgevangen worden sta ik hier toch eerder afkerig tegenover.

    1. Ik reageerde op basis van de alternatieven die in jouw citaat van het voorstel (ik veronderstel toch dat dat is wat in jouw stukje staat) staan. Waarbij ik mezelf ernstige vragen stel bij de haalbaarheid van deze alternatieven.
     En in het geval van de verdeling over de rest van het jaar stel ik me vragen over hoe deze twee weken dan verdeeld worden en hoe de opvang door de (werkende) ouders tijdens deze periode zal geschieden.

 2. Ik krijg het alvast serieus op mijn heupen van alle ouders die het nodig vinden in dit debat te laten weten dat HUN kind meer leert in die twee maanden schoolvakantie dan in tien maanden school. Dat ze hun kind dan thuishouden, er is helemaal geen schoolplicht in ons land, dan kunnen ze hun schoolcarrière afwerken in twee jaar in plaats van tien. Bovendien maakt de minister niet enkel plannen voor HUN kind, maar voor alle kinderen in Vlaanderen en een deel daarvan brengt zijn vakantie door in weinig uitdagende of verrijkende omstandigheden.

 3. In de omliggende landen (Nederland en Duitsland )hebben ze ook minder lesuren op een dag ,vind ik beter voor de kinderen.Of is het belang van het kind ondergeschikt aan dat van de werkende ouder ?Het argument van et probleem van samen de met ouders niet kunnen op verlof gaan is belachelijk,ze gaan een gans jaar door op vakantie en weekend .Ik pleit voor een korte scooldag met de nodige opvang (werkende ouders)een wat meer sport op school .Het zijn juist de kinderen die niet op reis gaan en die geen sportvakanties kunnen betalen die baat hebben bij die zes weken !

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.