Over te warm!

Wij hebben een oven die te warm is. We weten dat al jaren: de regel waar we ons aan houden is “150° is hetzelfde als 180°”. 

Vandaag zag ik de elektrische thermometer liggen in de buurt van de oven, en het viel me in: als ik dat ding in het midden van de oven hang, weet ik hoe warm het écht is.

Ding in de oven gestoken, oven op 50° gezet, en, euh: op een ik en een gij ging dat van 16° naar 180°, en dan naar 90°, naar 120°, naar 83°, naar 119°… ahem. Het bleef oscilleren tussen 85° en 120°. Als de oven op 50° stond. Hm. 

Een tweede ingeving: als ik om de 30 seconden opschrijf hoe warm het in de oven is, dan weten we het verloop. Oven afgezet en laten afkoelen, en dan weer herbegonnen, op 100° en op 150°:

Oven

Dat weten we nu dus ook.

Als ik de oven op 100° zet, gaat hij snel naar 160° en dan langzaam naar 120°, weer snel naar 160° en opnieuw. Een cyclus duurt 7 en een halve minuut, en de gemiddelde temperatuur is 138 graden. 

Als ik de oven op 150° zet, is de temperatuur tussen 160° en 205°, met een periode van 6,5 minuten en een gemiddelde temperatuur van 182°. 

Ahem. 180° kon ik niet testen, want na 3,5 minuten was de temperatuur al boven de 210°, en daar ging ze niet meer onder. En de thermometer gaat zo hoog niet. 

Is dat nu reden om de thermostaat te laten bijstellen? Of is dat normaal, in een warmeluchtoven, dat de temperatuur op de draaiknop compleet verkeerd is?

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Is dat ding niet meer in garantie? Want dan moet je die laten herstellen, jong! De onze is lichtjes te warm, maar niet zoveel, denk ik. Alleszins goed bruikbaar. En ik ben nu wel curieus naar zo’n thermometer eigenlijk, ik wil dat bij ons ook weten.

  2. Ik heb ook een oventhermometer omdat mijn oven met standen werkt en ik eindelijk eens wou weten hoeveel graden “zes” is. Niet dat het iets uitmaakt, want ik gebruik altijd “zes” en dat lukt behoorlijk goed. Maar het blijkt dus ongeveer 200 graden te zijn, en dat houdt hij constant aan. Die schommelingen, daar zou ik mij toch een beetje zorgen over maken, ik.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.