Vuur! Gazze!

Wij koken alletwee graag. Tot nog toe doen we dat op een stokoud fornuis, tweedehands gekocht een jaar of tien geleden. Een klassiek eind-jaren-70 (schat ik) gasvuur met vier bekken en een electrische oven.

De oven sluit al een eeuwigheid niet niet goed meer, en qua temperatuur is het altijd al alles of niets geweest, die is dan ook een een tijdje geleden al for all intents and purposes vervangen door zo’n klein combi-microgolf-grill-heteluchtoven-dingetje.

Onze keuken moet helemaal verbouwd worden, en we hebben altijd gezegd dat we liever langer wachten om iets degelijks te kopen dan in de rapte iets te kopen dat niet helemaal onze goesting is… Wel, zoals mijn betere helft een tijd geleden zei: we hebben ons definitief kookvuur voor de keuken gevonden!

Het vuur is zo ongeveer het allerbelangrijkste in de keuken, en we zijn dan ook allemaal enorm content dat de keuze geaakt is: het wordt een Westahl van bij Adek. Met excuus voor de slechte foto’s, maar dit dus:

Kookvuur

Vier bekken en een grote centrale kookplaat. Zo’n plaat waar traploos van warm tot minder warm kan op gekookt worden. En die mits een stuk er uit halen en een ring erop zetten om te vormen is tot een mega-wok-dinges, of een kookplaat voor zeer grote potten.

Kookvuur

En met twee ovens, in de configuratie zoals hierboven: links een grote conventionele electrische oven (‘t zal geen heteluchtoven worden), en rechts een warmkast, met verwarming van 35 tot 120 °C, om gerechten warm te houden, borden te warmen, vlees te laten rusten, en dingen.

Er moet ook nog een dampkap bij komen, en dat wordt er geen die de lucht naar boven duwt, maar wel één met een zuigelement dat op zolder zal zitten, (a) zodat we mits een extra flexibel gebruik kunnen maken van de bestaande schouwen en ook van onderdruk en dingen, en (b) wat ons het lawaai in de keuken grotendeels zou moeten besparen.

Ik kan al haast niet wachten.

En dan nog een koelkast en een diepvriezer en keukenkasten.

Geschreven al luisterend naar: Chet Baker – Lonely Star – Madison Avenue

Doe mee met de conversatie

14 reacties

 1. Ikzelf heb voor inductie gekozen. Vooral omwille van de snelheid en kracht die erin zit. Bovendien vind ik het vééeeel beter regelbaar dan gas.

  Dat middenstuk lijkt me interessant, moet ik eerlijk toegeven.

  En als je afzuigkappen, diepvriezers of koelkasten nodig hebt, één adres: Armana! De afzuigkappen worden op maakt gemaakt, en zijn stukken krachtiger dan ik elders ooit gezien heb.

 2. Moet je kookpan voor inductie niet van een specifiek materiaal zijn , en ik heb ook gehoord dat die dan perfect plat moeten zijn anders “pakt” dat niet 🙂

  Wij zijn hier ook aan een nieuw fornuis toe. De standen van kookplaat 1 zijn geen standen niemeer en dat wordt dus gevaarlijk, + ringen die afbreken enzo 😛

 3. @CosmicD: hangt er een magneet aan en als ie blijft hangen ben je ok. 🙂 En elke pan die niet op gas gebruikt wordt, moet plat zijn.

 4. Oppassen met die flexibel he: de lucht die door die pijp gaat, schuurt tegen al die ringetjes. En dan mag je een superstille motor hebben, dat wrijvingslawaai bederft alles.
  Wij hebben onze flexibel vervangen door een vaste buis. Wat meer werk, maar nu is alles echt fluisterstil.

 5. Op zoek naar info tikte ik Westahl in en kwam op jouw enthousiaste reactie terecht. Wij zijn 3 weken geleden ook langsgeweest bij ADEK voor een fornuis en twijfelen heel hard tussen zo’n Westahl en een Boretti. Die laatste hebben nu ook zo’n sudderplaat bovenop (bij hen heet dat Coupe Feu plaat). Dit weekend waren we op de opendeurdagen van CountryCooking die ook beide merken hebben en die doen nu levering & plaatsing gratis (bij ADEK liep dat tot 600 euro op !), maar we moeten dan wel nu beslissen en een voorschot geven. Heeft iemand pos./neg. ervaringen met Boretti ? Zijn die krachtig genoeg om te wokken en zo ?..

 6. Zo’n zeven jaar later: zijn jullie nog altijd tevreden over jullie keuze van toen? We zijn hier ‘n beetje aan het twijfelen tussen inductie of gas, of beter: Lief wil inductie (onderhoud en hij is nu eenmaal een pietje precies), ik gas (omdat ik daar nu eenmaal graag op kook).

 7. Nu nog een paar maand later en sta ongeveer voor dezelfde keuze.
  Heel specifiek een vraagje over de oven en de warmhoudkast: ben je daar ook tevreden over? Je leest dat de ovens bij Westahl/Lacanche soms nogal “oneven” zouden verwarmen, vandaar …

  Dus op zeven jaar tijd ook nog geen problemen gekend?

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.