Goedkoop vlees

Vorige week had ik een stapel verschrikkelijk goed maar ook verschrikkelijk duur vlees gekocht, om met mijn nieuw Sandaire-spel in een warmwaterbad klaar te maken.

Dat is uitstekend gelukt, maar achteraf bedacht ik dat dat eigenlijk niet echt de bedoeling is van zo’n sous vide-koken: als ge vertrekt met ongelooflijk mals vlees waar niet veel mis mee kan gaan, is er niet veel verdienste aan om het goed op het bord te krijgen.

Ik dus gisteren naar de slager om de hoek, met een eenvoudige vraag: dat ik graag een stuk vlees zou hebben dat goed van smaak is, maar lastig van textuur wegens taai en/of moeilijk klaar te maken. Hij moest even nadenken, maar niet eens zo lang: hij heeft mij iets gegeven dat normaal gezien alleen eetbaar is als het heel lang heeft liggen braiseren. Geen idee wat de naam van het stuk is, maar zo zag het er uit, vol pezen en alles:

Peper en zout, in een plastiekzak in water aan 56°C:

…en drie en een half uur later:

Neen, nog altijd niet appetijtelijk.

Met keukenpapier afgedroogd en in een bloedhete pan met olie gedumpt:

Binnen en buiten de pan, op een plank laten rusten onder een vel zilverpapier, gesneden, en dán ziet het er wel appetijtelijk uit:

Met wat erwten en in de rapte zelf gemaakte gratin dauphinois:

En de moraal van het verhaal? Ik denk niet dat wij nog veel duur vlees gaan kopen om biefstukachtige dingen te eten. Dit vlees was zeven keer goedkoper dan dat van vorige week, en het was uitstekend, uitstékend van smaak.

Zo ongeveer het goedkoopste vlees van bij de slager, met peper en zout en da’s alles, en onnoemelijk lekker. Ik ben zeer content van die Sansaire.

10 reacties op “Goedkoop vlees”

 1. “No studies were found in the literature evaluating migration of chemical additives from plastics in simulated SV conditions” 🙂

  Er zal meer schadelijks zitten in de gemiddelde verpakking of vershoudfolie dan hier in, denk ik.

 2. Wel die vershoudfolie, dat is nog een ander verhaal, ja…
  Het probleem zit hem in dat verhitten over die lange tijd. Iedereen weet wat warmte doet in een chemische reactie.
  Al die studies praten alleen over BPA en phtalaten. Die worden dezer dagen wel geweerd.
  Maar het echte probleem zit hem bij de recyclaten die worden gebruikt in die LDPE laag (de binnenkant van de zak) Doordat dat allemaal niks mag kosten wordt er vanalles ingedraaid, dat niet al te katholiek is.. Je kan en zal nooit weten wat daarin zit.

 3. goedkoper vlees. maar moet wel 3.5h op het vuur staan. kost wel wat aan energie… ik voel me al onecologisch bezig als ik paprika’s 10′ onder de ovengrill leg om de pel te verwijderen.
  kan je het eigenlijk – aangezien het toch vacuüm verpakt zit – ook laten “sendairen” in een pot saus die dan ook zo lang kan trekken? win-win.
  hoe werkt dat eigenlijk? is het een soort warmte element met een thermostaat of doet het meer? ook het vacuüm zuigen?

 4. Bah ja, maar allez, 3,5 uur opstaan, prijs van het machine, van de vacuum zakken , van het machien om de vacuum zakken vacuum te trekken, niet precies voor iedereen hé en zo goedkoop is het dan ineens ook niet meer. Ik denk dat je veel stuuken vlees zal moeten kopen eer je uit de kosten bent.Maar ik kan me vergissen hé, natuurlijk dat !

 5. Dag Michel, ik Google me een slag in de rondte maar in Nederland zijn de Sansaire Sous Vide niet te koop. Is dit een bestseller, ze staan overal in bestelling maar niemand weet de levertijd. Misschien zijn ze bij jullie te krijgen? Ik hoor graag. Vriendelijke groet Hendrik

Reacties zijn gesloten.