‘Feminisme’ is problematisch

Het moet mij al een hele tijd van het hart: mensen wat heb ik een hekel aan dat nieuw soort ‘feminisme’ dat al een paar jaar de ronde doet op het internet. Het soort ‘feminisme’ dat niet eens meer omfloerst zegt dat mannen, blanke mannen specifiek, een te veroordelen diersoort zijn. Dat elke man een potentiële verkrachter is, elke vrouw de hele tijd lijdt onder het juk van de patriarchie, en dat alles problematisch vindt.

Dat soort ‘feminisme’ is enorm goed voor de kijkcijfers, hebben allerlei mensen ontdekt: het stookt controverse en discussie, en dus lokt het meer oogballen naar de websites en naar de reclame op de websites, en dus wordt het van allerlei kanten aangemoedigd. Worden meisjes en vrouwen in slachtofferrollen geduwd, jongens en mannen in zelfhaat en schuldgevoel. Degoutant.

Niemand gaat mij horen zeggen dat vrouwen minderwaardig zijn, maar ook niemand gaat me horen zeggen dat ze meerderwaardig zijn. “Anders maar gelijkwaardig” lijkt mij een juiste omschrijving — maar dat zou me meteen een check your privilige, shitlord opleveren van de proponenten (man en vrouw) van het zogenaamde ‘feminisme’ dat het roerend eens is met Valeria Solanas en haar “To call a man an animal is to flatter him; he’s a machine, a walking dildo.”

Case in point: de vorige week gelekte foto’s van grotendeels selfies en andere persoonlijke foto’s van beroemde en semi-beroemde mensen. Shock, horror, de hoofdrolspeelster van The Hunger Games heeft al ooit sex gehad, en daar zijn foto’s van! Goeie help, Kate Upton, die haar brood verdient met foto’s van zichzelf in ondergoed, blijkt tepels te hebben! Couvrez ce sein que je ne saurais voir — par de pareils objets les âmes sont blessées!

“Nee, de gestolen naaktfoto’s van celebrity’s zijn niet overal te bewonderen op de sociale media, voorzien van voorspelbare hitsige of smalende commentaren. Twitter heeft ze zelfs volledig gebannen. Heeft het internet plots een (schuldig) geweten gekregen?” vroeg Dominique Deckmyn onlangs in De Standaard.

Sofie reageerde daarop in de gazet: “Blijkbaar beseffen we dat hier een grens is overschreden. Dit gaat om een misdaad. Foto’s die heel privé zijn, zijn gestolen. We willen ons niet schuldig maken aan de verspreiding van gestolen materiaal.”

Nee, natuurlijk niet. Enerzijds: kranten hebben géén recht van spreken. Ik moet maar naar om het even welke krant gaan om daar dag na dag dezelfde nonsens te zien: X heeft een tepel getoond hier, Y werd gespot op vakantie daar, Z gaat vreemd, kijk hoe Miley Cyrus er nú weer uitziet — nee, lessen in hypocrisie moeten we niet meer krijgen.

Maar omdat ik me hier specifiek stoor aan dat vies soort ‘feminisme’ — zie hoe ik het consistent tussen aanhalingstekens zet, want ik vind het even veel te maken met écht feminisme als de WestBoro Baptist Church met Christendom — is er ook nog een anderzijds. Het gaat om vrouwen. En het is vele keren erger als een vrouw haar naakte selfies op het internet ziet geraken dan als dat met een man zou gebeuren. Dat geeft dan dergelijke grappigheden:

CQ5qgvu

Dubbele standaard, iemand?

Of neem de hele affaire met de verzamelaarscover van Spiderwoman door Milo Manara. Manara is, zoals vermoed ik iedereen wel weet, een vetzakske eerste klas, die een carrière heeft kunnen maken van veertig jaar ongeveer hetzelfde model vrouw te tekenen in verschillende vormen van softcore pornografie, die dan door de weldenkende mens als bijna-kunst bekeken wordt, misschien ook omdat het vaak zeer grappig is en nooit gemeen.

Manara heeft al regelmatig eens een Amerikaanse superheld getekend, maar nu onlangs zat het er dus bovenarms op, met deze cover:

SPIDERWOMAN001Manara-06299-600x853

Oh maar zo erg! ik ben helemaal kapót van de schok!

Euh, neen dus:

Er is mij iets bijgebleven van toen ik jong was: mijn moeder die vertelde over het Victoriaanse tijdperk, en hoe men toen zelfs de poten van piano’s wegmoffelde omdat ze te wulps waren. Ha ha, wat een idioten! Kijk eens hoe belachelijk!

Ik mag van ganser harte hopen dat we binnen een paar jaar zullen kunnen terugkijken naar bedriegers als dat kieken Anita Sarkeesian, naar nonsens als gamergate, naar idiotieën als die cis scum of naar heel die vieze SJW-kliek en ook hartsgrondig zullen kunnen lachen van “god toch, waar záten de mensen met hun gedachten”.

tumblr_nbezwnmDLH1syitgfo1_500

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Argh, wat ik haat ik al die onnozele ‘double standard’ aanklachten, waarbij men doorgaans vergelijkingen maakt die totaal niet opgaan.

  Persoonlijk heb ik nu ook niet direct bezwaar tegen die Spiderwoman cover, buiten het feit dat ik het redelijk lelijk vind. Maar je kan er niet omheen dat die cover vooral een achterwerk is, met dan nog wat anders rond. Dat is bij de mannelijke versie toch wel ietsje anders.

  En ik denk dat het publiek dat naar Hulk Hogan zijn sextape kijkt er andere gedachten zal op nahouden dan bij het bekijken van de naaktfoto’s van Jennifer Lawrence. Er is ook een wezenlijk verschil tussen een Kim Kardashian die oops, ‘per ongeluk’ een sextape laat lekken waar ze lekker veel geld kan uitslaan, en foto’s die van uw iphone worden gehacked.

  Ik kom helaas nog teveel zaken tegen die aantonen dat het idee dat een vrouw minderwaardig is, bij velen toch nog zeer diep ingebakken zit. Het zit ‘m in de kleine dingen, in de details.

   1. Huh? Ik zie echt niet in wat precies van mij een trol maakt. Ik geef u compleet gelijk over het begin van uw betoog. Mannenhaatsters zijn geen goed voorbeeld voor feministen. Ik stoor me ook aan het feminisme à la Jane Campion, etc. Ik ben tegen het opleggen van quota, men moet de gewoon oordelen over bekwaamheid. Ik vind alleen dat de voorbeelden die je aanhaalt niet echt goede voorbeelden zijn en niet direct wijzen op mannenhaat. Dat men de sextape van Hulk ook zou moeten stoppen met verspreiden, is een terechte aanklacht, maar ik zou ze toch los zetten van de hele Jennifer Lawrence heisa. ‘k Heb door andere internetdiscussies (die niks met feminisme te maken hadden) een beetje een degout gekregen van de term ‘double standard’.

    En ik kan me ook storen hoe het tegenwoordig hip is om zogezegd anti-feminist te zijn. De overgrote meerderheid van de mannen gaan vrouwen evenwaardig behandelen, de meerderheid van de mensen zijn geen racisten. Dit neemt niet weg dat feminisme nog altijd nodig blijft en dat racisme nog altijd moet aangeklaagd worden.

    (‘k was hier begonnen met mijn stokpaardje over de onlogica in sanitaire voorzieningen uit te schrijven, maar ‘k zal het u maar besparen)

    1. Ik heb een degout van de term “problematic”, van “check your privilige”, van het eindeloze hashtag-activisme, van “EDUCATE YOURSELF”, van… aargh.

     En alle respect voor andere discussies die u een degout gegeven hebben aan de term “double standard”, maar ik zie niet welk ander woord er te kiezen is voor de twee specifieke voorbeelden die ik gaf.

     Maar bon.

     1. Er zijn op Gawker genoeg voorbeelden te vinden waar ze wel degelijk linken naar sex tapes/naaktfoto’s van vrouwelijke celebs, dus suggereren dat ze enkel die van mannen laten staan en vrouwen sparen, is niet juist.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.