Bureau

De opdracht van vandaag, projectblogboeksgewijs, is:

2

Zo ziet mijn bureau thuis er voor het moment uit (ja, ik weet het, ik weet het):

Te zien, in willekeurige volgorde:

 • een custom gemaakt bureau als verlengstuk van een bibliotheek waar vooral kinderboeken in staan en dingen die ik eigenlijk in één van de andere bibliotheken zou moeten steken
 • een luidspreker van Sonos
 • een stuk of dertig terabyte opslagruimte verdeeld over een resem harde schijven
 • een zeer uitstekende bureaustoel
 • een kapotte Epson printer-scanner die eigenlijk weg zou mogen maar misschien is hij nog repareerbaar wie weet
 • een oude laptop die vroeger enorm krachtig was maar die nu eigenlijk vooral enorm veel lawaai maakt, en waar de kinderen elk hun eigen account op hebben (vooral Jan en Anna eigenlijk, Zelie en Louis hebben een eigen laptop)
 • een Microkorg waar ik om de zoveel tijd eens geluid uit pers
 • een ongelooflijke kabelzooi die ik eigenlijk zou moeten verbergen onder het bureau maar wegens nog geen kabelmandje gemonteerd, op het bureau laat liggen
 • een monitor van het merk Samsung, type El Cheapo
 • een Microsoft Surface
 • lege flessen cola
 • volle flessen cola
 • een fotogeriefrugzak onder het bureau
 • een fotogerieftas onder het bureau
 • een rekenmachine van Mercedes uit 1936
 • een filmcamera van Panasonic
 • een fles water
 • de handouts van de cursus van gisteren
 • een uitgeprint treinticket
 • een doos met een motor en zelfontspannercomputer voor time lapses
 • een dikke envelop vol overlijdensberichten, adresveranderingen, geboorte- en huwelijksberichten die ik verwerkt heb voor de database van de oudleerlingenbond van de school
 • een volgeschreven schrijfboekje
 • een kapstok voor laptops, die ik niet meer gebruik wegens dat ik mijn Surface gewoon op het bureau zet in plaats van vroeger de Mac op dat ding
 • een laserpen
 • nog een laserpen
 • een doos met calligrafiepennen
 • dozen van wel zeker vier verschillende merken en types pijnstiller
 • koptelefoonoren
 • twee zaklampen
 • een ding van wel vijf kilo zwaar om droogstempels in papieren boeken te zetten (“this book // used to belong to // Michel Vuijlsteke” in een kunstige cirkel)
 • drie zakmessen
 • een microfiberdoekje om mijn bril mee af te kuisen
 • een leeg blik Rubicon Sparkling Lychee dat ik vanmorgen om 3u35 uitgedronken heb en dat mij de rest van de dag barstende koppijn gegeven heeft

…maar eigenlijk, om tot de vraag terug te komen (“maak een foto van je (onopgeruimde) bureau en vertel je lezers hoe jij je werk organiseert”)… Ik kan daar heel erg kort over zijn: de manier waarop mijn bureau georganiseerd (of niet georganiseerd) is, heeft niets te maken met de manier waarop mijn werk georganiseerd is.

Mijn werk gebeurt allemaal op de computer, en ik heb daar geen andere dingen voor nodig. Geen papier, geen gerief, geen ruimte, niets. Als ik met iets bezig ben, dan maakt het mij allemaal niet uit, op voorwaarde dat ik genoeg schermoppervlakte heb, genoeg plaats om een keyboard en en muis te plaatsen, niet te veel licht in mijn scherm en in mijn ogen, en vooral een degelijke bureaustoel.

En al de dingen die ik nodig heb om dingen gedaan te krijgen, die staan in mijn mail of op een server ergens of in de klaawd. Alwaar ik gebruik maak van vooral het gegeven “zoeken”, en niet zozeer het gegeven “organiseren in folders en subfolders en trefwoorden en alles”.  Ik weet alles staan in mijn hoofd, en wat ik er mij van kan herinneren is genoeg om terug te vinden wat ik niet meteen exact weet staan.

Van alle mail die binnenkomt, bijvoorbeeld, scan ik minstens de titel van om te weten of het interessant zal zijn, en als het echt niet nodig is om in detail te kijken, dan blijft het gewoon ongeopend in mijn inbox — al dat neurotische inbox zero-gedoe is aan mij niet besteed: mijn GMail zegt mij dat ik op dit moment 221.281 ongelezen mails heb, en ik lig daar geen moment van wakker.

[Deze post u gebracht via #projectblogboek. Om goed te zijn, had ik beter mijn bureau opgeruimd en dan creatief in ‘wanorde’ gebracht, had ik een pomo-fucking-doro of zoiets naast een systeem van in- en outboxen geplaatst, een paar subtiel maar toch net leesbaar genoeg in beeld gebracht interessante boeken nonchalant over de ruimte verdeeld, een etnische smoothie en een volkoren-geitenkaas-komkmommer-sandwich op een lichtblauw matporseleinen bord gelegd, en de belichting verzorgd en zo. Maar hey, hoe gaat het soms? Mijn avondeten was trouwens een oude sandwich met een zwanworst en een met preparé.]

 

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. vooral benieuwd naar die rekenmachine uit 1936 en naar dat droogstempelding. Hoe cool is dat zeg, uw eigen droogstempels .

 2. Voor die lawaaierige laptop: google de service manual en volg de procedure om de fan te vervangen. Zodra je dat ding in je handen hebt, kan je de halve centimeter stof die tegen de het rooster aan de binnenkant van de laptopshell hangt verwijderen.
  Weg stof = weg lawaai.
  Deed wonderen op mijn 5 jaar oude laptop.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.