Een nieuwe Kindle

Ik heb sinds vorig jaar oktober een Kindle Voyage.

Duur, zeer zeker dat. Objectief gezien niet vitaal nodig, als ik al een Kindle Paperwhite had. Maar zonder veel twijfel wel de allerbeste boekenleesmachine die ik ooit gehad heb.

Ik ben er dan ook meer dan bijzonder content van, met maar één kanttekening: de cover. Bij al mijn vorige Kindles (ik vrees dat ik ze allemaal gehad heb) had ik een degelijke (pseudo-)lederen omslag. Stevig, klapt open zoals een normaal boek, met hetzij een stevige elastiek (oude modellen), hetzij een stevige magneet (Paperwhite) om de omslag dicht dan wel opengeklapt te houden.

De nieuwe Voyage-cover van Amazon is er een die zoals een reporternotablok naar boven openklapt. En die een soort origamigeval heeft waarmee de Kindle recht kan gezet worden:

Voyagecover

Ik zag dat helemaal zitten, ik was ervan overtuigd dat ik hele dagen aan tafel zou zitten met die cover opengeklapt en het boek schuin voor mij in plaats van zoals vroeger schuin tegen een tijdscrift of een sandwich of mijn telefoon.

Tot ik het toestel ook echt elke dag gebruikte, en die cover eigenlijk niet zo handig bleek te zijn. Het open en toe doen is net dat ene beetje lastiger dan vroeger, omdat er een grote in vakjes onderverdeelde flap naar boven en naar achter moet gebracht worden in plaats van gewoon open te klappen zoals een boek. Dat origamigedoe is maar zeer zelden bruikbaar: zo enorm veel zit ik niet aan tafel te lezen, het is dan ook telkens weer zoeken naar hoe het nu weer precies in mekaar plooit, en eens het staat is er maar één hoek en die is meestal te scherp, ik leg mijn boek liever wat platter om te lezen.

Het heeft dan ook niet lang geduurd voor ik een andere cover gekocht heb, maar dat was geen groot succes: het voelde meteen zeer plastiekachtig en goedkoop aan, en dus heb ik het dan maar bij de origami-cover gehouden, vervelendheden en al.

En dan zat ik dit weekend in de keuken thuis te lezen, en weet ik niet meer goed waarom, maar had ik de cover er gewoon afgehaald en had ik de Kindle gewoon zonder cover vast.

Een wereld van verschil!

Blijkt: een Kindle van 180 gram zwaar en 7,6 millimeter dikte lezen is een wezenlijk andere ervaring dan een Kindle+cover van 316 gram zwaar en iets meer dan anderhalve centimeter dik lezen. Het formaat is juist goed, het gewicht is juist goed, de haptische feedback is aangenamer, de aan/uit-knop die altijd al wat onhandig achteraan zat, zit nu op de perfecte plaats om met een wijsvinger te vinden en in te drukken.

Ik heb de indruk dat ik een nieuw toestel heb gekocht. Hoezee!

Ik denk dat ik nu maar een beschermhoes voor vervoer ga zoeken, in plaats van een leeshoes. Misschien iets als dit of zo:

il_fullxfull.757420263_352i

Doe mee met de conversatie

6 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.