Kindle Voyage

Er zijn weinig brands waar ik zo in geloof als in Amazon. Als zij zeggen dat de nieuwe Kindle, de Kindle Voyage, de beste Kindle ooit is, dan koop ik die bijna met mijn ogen dicht.

Shockingly good, zei The Verge, en dat sterkt mij in mijn overtuiging dat ik een goeie koop gedaan heb. Maar zoals ik zei: ik vertrouw Amazon.

Het ding is van rand tot rand plat — dus geen “ingezakt” scherm met een verhoogde rand meer — en het is een beetje minder dik en een beetje lichter. Daar lig ik niet zo hard wakker van, al zal het heel handig zijn met de nieuwe pagina-in-pagina-navigatie die er sinds de software update recent in zit.

De verlichting is verbeterd, in die zin dat ze helderder kan zijn, en dat ze zeer geleidelijk donkerder kan worden in het donker (f.lux-gewijs, voor de mensen die daar aan zijn). Dat is fijn, maar niet essentieel.

Kindle Voyage

Maar! Het scherm heeft een resolutie van 300 dpi. Dat is een psychologische grens, waar ik al van droom sinds 1998, toen Jakob “ja, dié Jakob” Nielsen het er in zijn typische stijl over had: Electronic Books, a Bad Idea. Kort gezegd: boeken lezen op scherm zal de moeite niet waard zijn zo lang de ervaring niet even goed is als op papier. Vanaf de Kindle 2 was de ervaring van het lezen zelf (met één hand bladeren, veel lichter, zoekmogelijkheden, etc.) al genoeg de moeite waar om zelfs met een minder goed scherm beter te zijn dan papieren boeken.

Nu is de inhoud van de pagina zelf van even goede kwaliteit als de boeken op papier. Magisch. De volgende stap is kleur, trouwens, en geen flauw idee hoe lang dat nog zal duren.

…En wat me nog het meest van al overtuigd heeft: de terugkeer van de navigatieknoppen. In de laatste Kindles waren die verdwenen ten voordele van met uw vingers duwen op het scherm: ergens in de rechtse 3/4 om vooruit te gaan, ergens in het linkse 1/4 om achteruit te gaan (of links / rechts swipen, voor de amateurs). Ik heb al altijd een gemis gevonden: kunnen lezen zonder mijn handen te moeten bewegen, zelfs met handschoenen aan, was machtig gemakkelijk. Met mijn meest recente Kindle moest ik in de winter bladeren met mijn neus.

Binnenkort dus niet meer. Leve de Kindle Voyage! Ergens begin oktober heb ik een nieuwe Kindle, en kan ik iemand anders in het gezin blij maken met een Kindle Paperwhite, waar ik ook al machtig content van was.

Ik heb er trouwens zo’n origami case bij gekocht, en dat ziet er ook wel wijs uit:

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Ik ga hem ook kopen. Ik heb nog de oude Kindle, zonder verlichting, en wat me tegenhield een Paperwhite te kopen was het drukken op het scherm – ik heb vreselijk vette handen. Benieuwd!

 2. Op Amazon.nl wordt de Kindle Voyage aangeprezen, en om te kopen : “Koop online via Amazon.de” – eens op amazon.de aangekomen : “kann leider nicht an die ausgewählte Adresse versandt werden” 🙁

 3. Via DE, FR, UK en USA lukt het ook niet. De eerste drie verwijzen naar USA en die zeggen me
  Blablabla …The reason why item can’t be ordered on Amazon.com and get delivered to your place is because there are high chances of the product to get lost or the product may also be damaged in the transit process and delay in delivery as well.

  Op mijn reactie dat België niet in de bossen, woestijn of bergen is dat Chineese webshops zelfs led verlichting naar België sturen heb ik geen antwoord op gekregen.

  Is er nu een te kort of wat dan ook, normaal is dat toch niet

 4. Ik heb hem, en op het vlak van leescomfort vind ik het een meer dan prima toestel, maar ik heb af en toe voor dat er ‘spookbestellingen’ worden gemaakt: als mijn wifi-verbinding op staat en ik klap het boek dicht, heb ik 3x voorgehad dat er boeken op mijn kindle stonden die ik niet besteld had. Dat ligt wel degelijk aan het toestel, want 2x stond er een aankooporder op die ik nog deleten. Ik heb een refund gevraagd voor de boeken (en gekregen), maar ik vind het wel een vervelend euvel. Is het je ook al eens overkomen?

 5. Ik word er gek van dat Amazon mij de Kindle Voyage niet wil leveren.
  Ik woon in België, dicht bij de Franse grens, maar ook Amazon Frankrijk verkoopt hem niet, en naar het schijnt ligt hij ook niet in de Auchan winkels.
  Via Amazon NL dan maar ?
  Neen, want daar verwijst men door naar Amazon Duitsland waar alles goed gaat tot het moment dat je wilt afrekenen, dan komt erop dat er niet naar dat adres kan geleverd worden, maar ze kunnen wel andere producten inclusief andere Kindles leveren naar hetzelfde adres. Belachelijke drogreden dus.
  Ik weet één plaats waar je hem hier zou kunnen kopen, en dat is op de luchthaven van Zaventem. Ik belde naar die winkel, waar men mij bevestigt dat men hem verkoopt, maar men zegt er wel bij dat die winkel volgende week definitief stopt…
  Er komt dan een andere electronicawinkel in de plaats, maar het is niet geweten of die ook de Kindle producten zal verkopen.
  Het is toch om gek van te worden dat men een product heeft, waarvan men zegt dat het het beste in zijn categorie is, en het dan niet wil verkopen aan bepaalde klanten ?
  Beseffen ze bij Amazon niet dat ze de Belgische markt volledig aan Kobo en anderen aan het overlaten zijn ?
  Ik ga binnenkort een reisje maken waarbij ik Spanje en Portugal zal aandoen, maar vermits Amazon Spanje de Voyage niet in haar gamma heeft, vermoed ik dat ik hem daar ook niet zal vinden.
  Ik zou kunnen naar Duitsland rijden en hem daar in de Mediamarkt of de Saturn kopen, maar dat zal heel duur uitvallen qua brandstof, en ik moet toch een uur of 5 reistijd rekenen.
  Wie zei er ook alweer dat de wereld één groot dorp geworden is ?
  Wie zei er ook weer dat er tegenwoordig geen grenzen meer zijn ?

  1. Wij bestelden hem bij Saturn in Nederland, opteerden voor “afhalen in de winkel” en gebruikten als adres het adres van de winkel, maar dan een huisnummer vlakbij. Dat werd aanvaard. Behalve dat we met de wagen in panne stonden op de autosnelweg op weg naar Nederland, lukte alles perfect.
   Maar waarom inderdaad al dat gedoe nodig is, ik zou het niet weten.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.