Eerste schooldag, hoera!

Ik ben dit jaar van corvee om de kinders naar school te brengen.

‘t Is te zeggen: de twee jongste, want eigenlijk doen de andere dat al zelf, maar hey, details.

Zelie begint pas om 11u of zoiets, en komt al ‘s middags naar huis.

Louis was vanmorgen op tijd vertrokken om op school te zijn om 8u15, maar bleek dat hij ook maar om 11u begint, dus zit hij nu nog een paar uur thuis.

Jan is naar zijn nieuwe school vertrokken met de bus. Spannend! Hij moest, zo bleek vanmorgen tien minuten voor hij vetrok, nog allemaal foto’s meenemen (drie waarmee hij iets over zichzelf kan vertellen, en dan nog pasfoto’s) — nog een geluk dat we sinds kort een printer hebben, anders was het al direkt verkeerd begonnen.

Anna is meegereden met mij, met Z op de fiets en A achteraan op mijn fiets. Het duurt een goeie tien minuten om van bij ons thuis tot op school te geraken, dus het valt allemaal nog redelijk mee.

A zonder problemen afgezet in een bijna lege kleuterschool voor 1 en 2, en dan een paar huizen verder naar de basisschool waar ook het derde kleuterklasje van Z is. Bij het binnenkomen was het al zeer indrukwekkend: een donkere gang propvol kinderen en ouders, waar allemaal tafels stonden met vellen waarop afplakkers met de namen van de kinderen, en iedereen moest zijn naam zoeken. En dan de speelplaats, ook helemaal vol kinderen van derde kleuterklas tot zesde leerjaar.

Z is normaal gezien redelijk snel thuis en op haar gemak, maar met zo’n entree zal het wel een half uurtje geduurd hebben: ze zag het niet zitten om meteen alleen te gaan spelen. Maar! Ze zit bij juffrouw Lieve, dus het komt meer dan helemaal in orde.

En dan was het uitkijken naar de klasverdeling voor Anna. Ze mochten op het einde van vorig jaar drie kindjes invullen waarmee ze graag in de klas zouden zitten, en ze hadden met drie telkens elkaar en dan nog één iemand anders opgeschreven.

Het was bang hart vasthouden want een mens weet nooit, maar de klasverdeling zit dus wel snor zit, duidelijk:

29378037225_a81a4cb684_k

Zesde middelbaar, vierde middelbaar, eerste middelbaar, zesde leerjaar, derde kleuterklas, tweede kleuterklas. Een propere spreiding, me dunkt.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Het dringt nu pas tot me door dat er 6 kinderen bij jullie wonen nu. Misschien is het realistischer om beleefd op te merken dat dat wel zwaar zal zijn, en dat denk ik ook wel, maar het eerste wat mij me opkomt is: wow, hoe cool moet dat voor de kinderen wel niet zijn. Ik kom zelf uit een gezin met 4 kinderen, en hoewel ik in mijn vroege jeugd dacht dat een groot ongeluk in de vorm van mijn broers en zussen me overkomen was, ben ik nu van: absoluut geweldig, meer had nog gemogen. Hopelijk, hoewel er grote leeftijdsverschillen tussen zitten, geldt iets soortgelijks ook voor uw (pleeg)kinderen. En wat tof voor de kleintjes dat ze samengebleven zijn. Een broer of zus missen bij het opgroeien is echt niet te onderschatten, en in mijn ervaring al helemaal niet als er grote veranderingen gebeuren en het niet ‘traditioneel’ gebeurt.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.