The Perks of Being on the Interwebs

4327066Zelie moet een boek lezen voor school. Het was iets met een citaat kiezen en dan het boek moeten lezen waar het citaat uitkwam, en het is The Perks of Being a Wallflower geworden.

Uh huh:

Deze tragikomische debuutroman, die zich afspeelt van 1991-1992 en gepubliceerd is in 1999 doet wat gedateerd aan en is hierdoor voor een jonger lezerspubliek minder aantrekkelijk maar Charlie zal zeker de harten stelen van wat oudere lezers.

Maar hoedanook!

Het boek moet in huis gehaald worden om gelezen te worden. Wat zijn mijn opties?

(a) Bibliotheek

De bibliotheek heeft het nog staan, in de filialen Drongen en Watersportbaan:

boek

Bibliotheek is wel gesloten dinsdag: ten vroegste woensdag in huis.

(b) Papieren boek kopen

Amazon: vanaf 6 euro in papieren versie, maar met verzending erbij komt het op 12 euro. Maandag bestellen, normaal gezien tegen vrijdag in huis, of anders volgende maandag.

Bol.com: 9.25 euro, plus 2 euro verzendkosten. Maandag besteld voor middernacht, dinsdag in huis.

Fnac heeft alleen de DVD staan.

Standaard Boekhandel? 11 euro 95, leverbaar binnen een week of meer.

(c) Digitaal boek kopen

Amazon: 5 euro 22, op een paar seconden staat het op mijn  Kindle.

Bol.com: 13 euro 78, te downloaden, te kraken en om te zetten naar een ander formaat om op mijn Kindle te kunnen lezen. Nee serieus: op de bibliotheek na is dit tot nog toe de allerduurste optie. En mensen vragen zich af waarom eboeken in ons taalgebied niet echt aanslaan.

bol.PNG

(d) Illegaal boek downloaden

Thepiratebay: keuze uit een aantal verschillende torrents. Gedownload op 11 seconden. Bevat een typische Calibre-folder: epub- en mobi-formaten, jpeg cover en opf-metadata-XML.

pb.PNG

Usenet: keuze uit een hele reeks versies. Gedownload op een fractie van een seconde.

usenet.PNG

Google zoekopdracht: een hele reeks mogelijkheden, van een PDF-versie in IJsland tot de gewoonlijke hele reeks dubieuze websites vol pogingen tot malware-installatie.

*
*         *

Conclusie? Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om het boek op papier te kopen of via bol.com digitaal. De enige realistische opties zijn bibliotheek, Kindle of illegaal.

Het bibliotheekboek kost mij twee verplaatsingen (afhalen en terugbrengen), en laat me niet toe het boek zo lang ik wil te houden.

Illegaal is gemakkelijk, snel, en uiteraard goedkoop.

Kindle is ook gemakkelijk, snel en goedkoop, én het geeft mij warme fuzzy gevoelens van “ik heb een auteur wat geld toegesmeten” en “I”m doing the right thing”. En op die vijf euro zal het niet steken.

Voor de duidelijkheid: ik heb dus al duizenden papieren boeken gekocht, en stapels Kindle-boeken. Maar een mens zou zich soms afvragen waarom eigenlijk, als het allemaal elders ook te vinden is.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Kan je bij amazon niet een abonnement nemen (in the VS gaat da)? Als ik mij niet vergis kan je dan kindle boeken ‘gratis’ lenen, goedkoper kopen, films gratis voor 24u lenen (net als series). Je krijgt in de VS dan ook sneller levering. Nu de gevolgen zijn dat de ‘gratis’ levering optie bij Amazon er tegenwoordig langer over doet (ik vermoed als een verdoken manier om mensen aan te zetten om toch maar voor die service te betalen). Het kan natuurlijk weer zijn dat dit alleen beschikbaar is voor Amerikaans grondgebied. Wat begrijpelijk is voor leveringen, maar toch zeker niet voor digitale content …

  2. Hangt dat niet af van wat je insteek is. Wil je dat boek echt toevoegen aan je eigen bibliotheek? Of is het om slechts eenmaal te lezen voor een schoolopdracht? Afhankelijk van haar deadline: digitaal reserveren in de bib (boek normaal gezien binnen op of rond 8/10) en dan gewoon afhalen?

  3. Ik koop mijn eboeken bij bol.com meestal aan 5 of max. 8 euro. Maar ik moet ze dan ook niet kopen voor schoolopdrachten en kan dus gewoon wachten tot ze goedkoper zijn. Bizar dat The perks … zo duur is, ik kocht het een paar jaar geleden voor 5 euro. Doen/deden ze in Gent trouwens niets met eboeken uitlenen? Indien niet (meer): dat lijkt me in dit geval wel een goeie oplossing.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.