Verlichting

We zijn naar een opendeurdag van een lichtwinkel geweest: we zijn namelijk nog altijd op zoek naar degelijke verlichting voor zo ongeveer heel het huis.

Overal is er eigenlijk nieuw licht nodig, maar het belangrijkste is de keuken en de living.

In de keuken hebben we werklicht boven het werkblad nodig en degelijk licht boven de tafel — we hebben al licht, maar het schijnt alleen naar beneden en da’s niet genoeg. Het moet ook op het plafond schijnen, anders wordt het veel te veel een donker kot.

En in de living hangen er drie peertjes, en dat zou ook moeten beter zijn.

Lichtwinkels zijn wijs, maar — zonet nog maar eens vastgesteld — p o k k e d u u r.

Neem het kleinste ronde lampje in deze reeks:

30394982412_9578a615c4_b

Een lamp in een kader van houten latjes: 796 euro. Iets verder: een plastieken (denk ik) halve bol met een lamp erin: 1500,40 euro. En dan heb ik het nog niet over de vele vage constructies van metaal met hier en daar een gloeilamp ingevezen, die voor enorm veel duizenden euro’s de toonbank over schuiven.

OK, bij Ikea moet een mens zijn best doen om een hanglamp te vinden die meer dan 50 euro kost, en dat is ook niet koosjer, met ongetwijfeld arme kindjes ergens in Thailand die lampen moeten maken in ruil voor een kom müesli, maar het andere eind van het spectrum is evenmin in orde.

Ik denk dat we maar eens iets online gaan kopen. Hipstergloeilampen van bij Segula, ha!

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. een dagje amuseren met sketchup en de lasercutter in je lokaal fablab en je maakt voor nog geen 10euro materiaalkosten je eigen hanglamp

  2. Bij Zangra.be kan je ook een heleboel leuke LED lampen vinden, leuke porceleinen fittingen, etc. En ’t is Belgisch.

  3. Ik ga in diezelfde winkel ook elk jaar op opendeurdag een glas cava drinken en een toeristische rondgang maken.
    ik vind daar altijd nog hoekjes die ik niet ken, tof.
    En elk jaar verwonder ik mij waarom hun printers nog altijd die nul teveel afdrukken. 🙂

  4. Naar aanleiding van deze blog ben ik eens gaan zoeken hoe het zit met Ikea en kinderarbeid. Het blijkt dat ze in de jaren negentig inderdaad – terecht – beschuldigd zijn van kinderarbeid, met name op hun tapijten. Als reactie daarop is Ikea met vrij veel bombardie een programma begonnen i.s.m. Unicef, tegen o.m. kinderarbeid.

    De tijd ontbreekt me om linkjes te plaatsen en ik heb bovendien gewoon even in het Nds. gezocht, maar het is me wel duidelijk dat er toch een genuanceerder verhaal achter zit. Over kinderarbeid gesproken: in de kledingindustrie is duur helaas geen garantie op duurzaam of humaan. Ik vermoed dat dat dikwijls ook opgaat voor dingen als lampen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.