Discussies over mobiliteit, ‘t is altijd leutig. Michel Maus, verder vermoed ik een geschikte mens, had een paar dagen geleden een interviewpje op de radio.

Het was niet de eerste keer: de man Heeft Een Opinie, namelijk. Zoals het “eigen volk eerst”-mobiliteit noemen en zo.

Dit is het stuk dat op de radio kwam:

Links en rechts springen tegenstanders van het mobiliteitsplan er op. Eindelijk iemand die het zegt zoals het is! Een professor!

Of zoals iemand waarvan ik nochtans niet verwacht dat die het knopje “kritisch denken” af zet het zei:

Deze morgen scherpe analyse van het circulatieplan Gent van Michel Maus in De Ochtend op Radio 1.

Eén nuance : de leefbaarheid voor de bewoners is NIET gestegen, integendeel.
De leefbaarheid van BEPAALDE bewoners is misschien gestegen. Voor vele anderen blijft het een ramp.

Je zal maar wonen in sector 1, een garage hebben in sector 2 en uw brood moeten verdienen vanuit sector 4….

Niemand gaat ooit zeggen dat het voor alle bewoners meteen 100% beter is. Elk plan houdt keuzes in, en natuurlijk betekent dat dat het voor sommige mensen slechter zal worden, zelfs al wordt het voor de grote meerderheid beter.

Maar serieus: die “scherpe analyse” van Maus was toch behoorlijk hilarisch belachelijk? In volgorde:

“Van zodra je een verkeerde afslag neemt, mag je terug naar de ring en moet je heel Gent rondrijden” — da’s uiteraard nonsens. Terug naar de ring ja, maar gewoon een stukje tot de volgende ‘sector’. Niet heel de stad rond.

“Heel wat mensen worden gedwongen naar het centrum van de stad te gaan [naar het Hof van Beroep, bvb.], en moeten we daar dan niet op inspelen?” — euh, het Hof van Beroep is nog even bereikbaar als vroeger, daar is niets aan veranderd. Brabantdam/Kouter, of Nederkouter, en parkeerplaats even in de buurt als vroeger.

“Ik hoor toch heel wat geruchten… redelijk bekende sushibar die ondertussen in Lochristi is beland puur omwille van het circulatieplan” — was dat niet al lang ontkracht? Dat die mens gewoon aan het uitbreiden was en al maanden vóór het plan gezegd had dat hij een nieuwe vestiging zou openen in Lochristi. (En los daarvan, dat een afhaalsushi als ge rekent op mensen van buiten het centrum, in het midden van een voetgangerszone, misschien niet het allerbeste idee was.)

“ik vind dat een stad toegankelijk moet zijn” — twee extra straten die verkeersvrij gemaakt zijn. Twéé. Alle andere straten in heel Gent die met de auto toegankelijk waren, blijven toegankelijk.

Gelukkig heeft Maus wel de kern van zijn protest duidelijk gemaakt: “ik ga zo weinig mogelijk naar Gent, puur uit principe [en voor een stuk omdat ik zo gehecht ben aan mijn wagen]”.

En dan, tegen beter weten in, gaat ge in discussie, en probeert ge te achterhalen hoe het zit met die “wonen in sector 1, een garage hebben in sector 2 en uw brood moeten verdienen vanuit sector 4”, en zo gebeurt het dat ge op een zaterdagnamiddag diagrammen zit te tekenen om te proberen begrijpen waar het fout loopt met die sectoren.

Krijgt ge een voorbeeld dat er zo ongeveer uit ziet in diagramvorm:

Artboard 1 copy@3x.png

Maar dat houdt geen steek, dat kan gewoon niet. En dan probeert ge verder te zoeken wat het ergste van het ergste waar het circulatieplan iemand toe verplicht, en dat kom dan op iets dergelijks uit:

Artboard 1 copy 2@3x.png

Maar dat is het dan ook niet, blijkt dat het eigenlijk zoiets is:

Artboard 1 copy 3@3x.png

En dan weet ik nog altijd niet wat het probleem is.

‘t Is te hopen dat het binnen een paar jaar een onderdeel van de folklore wordt, zoals die keer dat er protest was tegen verkeersvrije straten in de binnenstad. Of roken op restaurant.



Reacties

Eén reactie op “Mobiliteitsdiscussies”

  1. Gij zijt gewoon veel te slim gij 🙂