VervangFiets!

Als het goed is, mag het ook gezegd worden. Zelfs als het op een misverstand berust, zoalsik vermoed. 

Het zit zo: ik heb een electrische fiets, en daar zijn al eens wat kosten aan geweest. In de afgelopen bijna acht jaar heb ik hem al denk ik drie keer binnengestoken voor onderhoud, en ik denk dat mij dat telkens in de buurt van de 250 of 300 euro heeft gekost. 

Het voorlicht was al na een paar maand naar de zak, 't is dan ook een zeer stomme constructie: twee plastieken pinnetjes, en daartussen een zware koplamp, met de gedacht, "dan kunt ge ze naar boven en naar beneden verstellen" wellicht. Die twee plastieken pinnetjes waren al bijna direkt kapot — eeen fiets parkeren aan het station, altijd een gemak — maar de clou: de pinnetjes ijn een integraal onderdeel van het voorspatbord, en dat kost meer dan 100 euro om te vervangen. 

De eerste keer hebben ze het dus maar vastgelijmd; nu is het er opnieuw af en zijn de pinnetjes ook afgebroken, en dus is lijmen niet meer aan de orde. Ik heb het met plakband vastgezet. Niet elegant, maar het werkt. 

De batterij was al eens vervangen. Ze was om onduidelijke redenen na een paar jaar kapot. Nu is het weer van dat. De meneer van de winkel was bij het vorige onderhoud zeer kwaad op mij omdat mijn fiets zo slecht onderhouden was, en ook omdat er een barst in mijn batterij zat. 

Euh ja, wel, ik haal die batterij er bijna nooit uit, ze is ook nooit op de grond gevallen, en als er een barst in zit, dan is niet mijn schuld maar de schuld van iets anders, nem.

Een maand of zes denk ik geleden was mijn sleutel afgebroken in het wielslot. De sleutel van het wielslot is de sleutel van de batterij, dus die kon er nu helemaal niet meer uit. Normaal geen probleem, behalve dat ze al was beginnen te haperen. Zo nu en dan eens uitvallen en weer aanschieten, vroeger kon ik de batterij er uit halen en dan weer in steken, en dan lukte het weer even — maar nu dus niet meer. 

En vorige week was ze finaal dood: nog eventjes teken van leven dinsdagavond, maar verder niets meer. 

Ik dus bellen naar de winkel, vrijdag. Of ik mijn fiets kon binnensteken voor onderhoud, en dat er misschien een nieuwe batterij in moest, want ze laadt nog wel op, maar ik zie niets op mijn scherm verschijnen, en ze geeft ook geen assistentie of niets. 

De meneer van de winkel zei dat dat geen probleem was, maar hij kon niet zeggen hoe lang het zou duren. Ik: of het mogelijk zou zijn om er eens mee binnen te komen, dat ze coördinaten en het chassisnummer en zo noteren, en dat ik er dan weer naar huis mee ga en pas terug kom als ze alle wisselstukken en zo in huis hebben, want dat ik hem niet echt lang kan missen. 

Waarop de meneer: ja, kom er gerust eens mee af. Waarop ik: ha, maar ik werk in Brussel, dus ik kan niet zomaar gelijk wanneer — wanneer zou het kunnen buiten de normale werkuren? 

Waarop die meneer denk ik dacht dat ik met de fiets naar Brussel reed, want hij vroeg ineens of het dan niet zeer moeilijk was, zo rijden zonder assistentie. Daarop ik, dat het wel moeilijk is wegens dat de fiets zeer zwaar is, maar hey, als het moet, moet het. 

En toen stelde hij mij gewoon voor dat ik zo lang als nodig een vervangfiets zou mogen gebruiken!

Maar serieus! Ik dacht dat dat alleen in autogarage's gedaan werd, maar blijkbaar ook bij de winkels van Fiets! 

Ik heb mijn Koga zaterdag binnengestoken, en nu rijd dus met een andere fiets. Ook electrisch, veel sportiever, en ongeveer 20% van het gewicht. 😀

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.