Er zijn zo een aantal plaatsen in mijn stamboom waar het dood bloedt.

Philomena Van de Rostyne is de grootmoeder van mijn grootvader aan moederszijde. Ik weet waar en wanneer ze overleden is
(15/2/1921 in Sint-Niklaas) en geboren (9/9/1841 in Lembeke). Ik weet wie haar ouders zijn, maar veel meer dan dat weet ik niet.

Haar vader is Pieter Bernard Van De Rostijne, geboren op 17 Nivôse VIII (7 januari 1800) in Lembeke, nog in leven bij de geboorte van Philomena, maar datum van overlijden onbekend. Haar moeder is Marie Thérèse De Backer, ergens in de buurt van 1812 geboren in Lembeke, datum van overlijden onbekend. Ik weet niet of Philomena broers of zussen had, en ik was met mijn hoofd tegen de muur gelopen toen ik zocht naar meer informatie over haar ouders.

Maar bij nader nadenken klopt er iets niet: als ik de geboortedatum zo exact weet, en die is van het begin van de Burgerlijke Stand (die Franse Revolutionaire datum), dan zou ik toch zéker ook de ouders moeten hebben? Die akten waren namelijk meestal zeer enthousiast uitgebreid.

Ik dus op zoek, en jawel. Ik vind niet alleen zijn ouders, maar blijkt ook dat zijn naam anders is dan ik dacht: Bernardus Francies Vande Rostijne. En dat zijn vader gewoon Judocus van de Rostijne was, een wever, en zijn moeder Joanna Verweire. En ik kan weer een eind verder.

Een heel eind, zo blijkt. Dit is wat ik had:

En als ik gewoon in rechte vaderlijke lijn naar boven ga, van document naar document, kom ik nu op dit uit:

Euh ja. Zeven generaties erbij. Ahem. Zeven redelijk zeer honkvaste generaties, ook. 🙂

En met een beetje zoeken over en weer heb ik dit voorlopig — nog te bevestigen met bronnen, maar ‘t is al een serieus begin. En dus op drie namen na had ik geen enkele van deze mensen staan. Zot.

Niet dat alle vragen daarmee opgelost zijn, want er is iets met de echtgenotes van Bernard aan de hand. In de geboorteakte van Philomena uit 1841 staat duidelijk dat haar moeder Marie Thérèse De Backer is:

…maar in de overlijdensakte van Bernard in 1846 staat dat zijn vrouw Joanna Theresia Van Holderbeke hem overleeft:

Op vijf jaar tijd kan een vrouw natuurlijk doodgaan en kan hij hertrouwen, maar toch vreemd dat er niet staat dat hij weduwnaar was. Op zoek dus naar huwelijksakten en een overlijdensakte van zijn eerste vrouw.

Neverending gedoe, en alles. 🙂