Ik was toevalligerwijs door de Burgerlijke Stand van Turnhout aan het bladeren toen ik een ver familielid ontdekte dat ik nog niet in mijn boom had zitten: Hypolitus Jacobus Maria Dehouwer, de broer van mijn betovergrootmoeder Marie Dehouwer (mijn vader, zijn vader, zijn vader, zijn moeder, en daar de broer van).

Tot nog toe dacht ik dat er maar drie kinderen waren in het gezin Henri De Houwer – Adriana Van Hove: Maria Francisca Adriana (1858-1925), Josephina Maria Joanna (1856-1940) en Clementina Maria Antonia (1860-?). Blijkt er dus een vierde te zijn. Geen idee of hij het overleefd heeft en of hij zelf kinderen heeft gehad, dan wel of hij jong gestorven is. (Ik zet het op de lijst van “te zoeken dan eens”).

Maar de geboorteaaangifte is wel grappig:

De vader is, volgens de akte, “Cornelius Dehouwer, schoenmaker”, en de moeder “Dymphna Maria Verreet zijne huisvrouw, oud zes en veertig jaren, geboren te Vosselaer”. En in de marge staat er bij het eerste “zegge Henricus Dehouwer, meubelmaker” en bij het tweede “zegge Adriana Van Hove zijne huisvrouw, oud veertig jaren geboren en wonende te Turnhout”.

Hm.

Weird.

Hoe zou dat komen, vraag ik mij af? Cornelius De Houwer is een naam die in de familie al voorkomt: er is een
Cornelius Dehouwer geboren in 1742, en die heeft een zoon Cornelius Franciscus geboren in 1770. Namen worden regelmatig gerecycleerd, en een Cornelius geboren in 1821-22, dat zou wel eens één of twee generaties verder kunnen zijn — meer nog, dat zou wel eens kunnen passen in de rij van broers en zussen van Henricus Dehouwer: Maria Dehouwer (1816) – Henricus Dehouwer (1819) – Hypolitus Jacobus Dehouwer (1829) (wat zei ik, van die recyclage van namen?).

En jawel, enig opzoekwerk later:

In het groen de nieuwe Hypolitus die ik vond, in het blauw de andere Corneliussen, in het rood de Cornelius die ik uiteindelijk op zijn juiste plaats kon zetten.

Maar waarom stond zijn naam in die akte? Hij is geen getuige of niets zelfs. En waar komt die Dymphna Maria Verreet uit Vosselaer vandaan? Zou dat zijn vrouw kunnen zijn? Spannend allemaal!

(Daar helemaal naast: dat gezin van Cornelius De Houwer en Anna Catharina Geerts! Elf kinderen, waarvan zeker vier en misschien zelfs tien jong gestorven? Brr.)

Update: tadam! Hierzie, Cornelius is geboren op 9 december 1821, en hij is inderdaad getrouwd met Dymphna Maria Verreet uit Vosselaer.

En moet ge het raarste van al weten? Cornelius Dehouwer is met zijn Dymphna getrouwd op 26 september 1855. Twee keer raden wie er ook op 26 september 1855 getrouwd is? Henricus Dehouwer en Adriana Vanhove, mijn rechtstreekse voorouders. Had ik tien jaar geleden naar het volgende blad gekeken in het register van de burgerlijke stand, had ik ze al lang gevonden. Tsk.