De Houwermysteries

Hrm. Ik dacht, ik kijk eens naar de De Houwers in Mol eind de jaren 1700.

Qua situering in mijn dingen te doen:

‘t Is te zeggen: de vader van de vader van mijn vader, daar de moeder van, en dan haar vader, en dan zitten we aan Hendrik De Houwer, geboren in 1819 in Turnhout. Waar ik nu naar het kijken ben is de onmiddellijke familie van zijn vader, Thomas De Houwer. Ik had staan dat hij geboren was op 28 december 1777, maar ik zie niet direkt waar ik dat vandaan had.

Ik hou al redelijk lang alle bronnen bij voor alles wat ik vind, maar het zou kunnen zijn dat dat in één van de verhuizen van software verloren is geraakt. Dus: opnieuw op zoek. Eerste vaststelling: géén doopacte voor een Thomas De Houwer in december 1777. Wél een doopakte voor een Antonius Christianus De Houwer, zoon van Cornelius De Houwer uit Brecht en Anne Catharina Geerts uit Oostmalle, op 1 oktober 1777:

Wat het dus zeer onwaarschijnlijk maakt dat zijn broer Thomas een paar maand later zou geboren zijn. Wat weet ik wel zeker? Dat hij een hovenier was, zoon van Cornelius Dehouwer en Catharina Geerts, overleden is in mei 1868, en dat hij toen 90 jaar oud was:

1778 dan maar? Euh, crap, nee:

Anna Teresia De Houwer, geboren in december 1778. Grmbl. Hoe in ‘s hemelsnaam ben ik ooit op 28 december 1777 geraakt?

Even later is het duidelijk waarom:

Thomas De Houwer, geboren op 28 december 1779. Twee jaar verkeerd, waarschijnlijk ooit eens verkeerd ingetypt, en omdat er geen bron aan zat, zo behouden en niet meer nagekeken. En op die manier op het internet geraakt en ondertussen verspreid geraakt overal. Getver.

Voilà, bij deze dus gecorrigeerd. En ondertussen heb ik ook een paar familieleden van verre voorouders gevonden. Waar ik eerst alleen Thomas had staan, heb ik nu:

En ziet, mijn bronnen proper in voetnoten:

[1]: BS/O Turnhout 1868 nr. 139 Thomas Dehouwer
[2]: Parochieregister Mol, Begr. 1793 nr. 13 Cornelius De Hauwer
[3]: BS/H Turnhout 1816 nr. 13 Thomas De Houwer en Jeanne Wynen
[4]: Parochieregister Mol, Dopen 1767 nr. 32 Petrus Josephus De Houwer
[5]: Parochieregister Mol, Dopen 1768 nr. 52 Maria Theresia De Houwer
[6]: Parochieregister Mol, Dopen 1770 nr. 14 Cornelius Franciscus De Houwer
[7]: Parochieregister Mol, Dopen 1771 nr. 70 Vincentius Josephus De Houwer
[8]: Parochieregister Mol, Dopen 1774 nr. 46 Maria Anna De Houwer
[9]: Parochieregister Mol, Begr. 1779 nr. 58 Maria Anna De Houwer
[10]: Parochieregister Mol, Dopen 1775 nr. 2 Anna Maria De Houwer
[11]: Parochieregister Mol, Dopen 1777 nr. 75 Antonius Christianus De Houwer
[12]: Parochieregister Mol, Begr. 1779 nr. 97 Antonius Christianus De Houwer
[13]: Parochieregister Mol, Dopen 1778 nr. 80 Anna Teresia De Houwer
[14]: BS/H Turnhout 1855 nr. 83 Henricus Dehouwer & Adriana Van Hove
[15]: Parochieregister Mol, Dopen 1779 nr. 80 Thomas De Houwer
[16]: Parochieregister Mol, Dopen 1782 nr. 19 Henricus De Houwer
[17]: Parochieregister Mol, Dopen 1785 nr. 44 Anna Maria De Houwer

Met allemaal afbeeldingen van de akten erbij. There’s an old saying in Tennessee—I know it’s in Texas, probably in Tennessee—that says, fool me once, shame on—shame on you. Fool me—you can’t get fooled again.

En dan nu eens zoeken of ik die Cornelius De Houwer uit Brecht en Anne Catharina Geerts uit Oostmalle kan vinden?

Cornelius was gemakkelijk, die is blijkbaar in Brecht geboren (of tenminste gedoopt) op 29 augustus 1742, en zijn ouders zijn Petrus De Hauwer en Christina Joossen:

Een beetje verder zoeken geeft mij ook nog Maria Elisabetha De Hauwer, zus van Cornelius, geboren op 9 september 1745, en kijkeenvogeltje ik ben afgeleid en ik bedenk dat ik in de stamboom een tak ernaast ook nog dingen open staan had, de families Wynen en Meynendonckx uit Arendonck — de ouders van de vrouw van Thomas De Houwer.

Het was al een hele tijd dat ik Henricus Wynen had staan, maar in diverse online stambomen staat die steevast als Henricus Wynants vulgo Wijnen (Van der Veken), en da’s een mysterie, want ik vond nooit zijn doopakte en voor zover ik zag, was zijn naam in het vervolg van zijn leven altijd gewoon “Wynen” of “Wijnen”. Maar kijk wat ik nu vind, al bladerend door de parochieregisters van Arendonk:

Ik zei luidop HA!, wegens alles wordt duidelijk:

[15/5/1754] Baptizatus est Henricus filius illegitimus Maria Van der Veken, qui patris prolis declarabit Petrum Wijnants vulgo Wijnen. Henrici filium susceperunt Adrianus Van der Veken et Maria Wynants vulgo Wynen.

…en dan in een kleiner handschrift, ertussen gewurmd:

die 30 octobris 1754 […] parentes contraxerunt matrimonium

‘t Is dus een kind dat onwettig geboren is, maar gewettigd is door het huwelijk van zijn ouders een paar maand later. En om de één of andere reden waren de Wynantsen, zowel vader Petrus als meter Maria, bekend als “Wynen”. Later wordt het omgekeerd, en wordt de familie vermeld als “Wynen (alias Wynants)“. Very strange.

En als ik dan toch bezig was met links en rechts dingen doen, was ik eens gaan kijken naar de moeder van de moeder van de moeder van de vader van mijn vader (mijn “oudgrootmoeder”, zegt Gramps mij): ik dacht dat het Francisca Maria Verbeken was, maar bij nader onderzoek blijkt het Verbueken te zijn. In de geboorteakte van haar dochter staat dat ze in 1815 35 was, en dat ze van Rijsbergen afkomstig was. Rijsbergen in Nederland, dus. Grrrr. Da’s daar altijd zo’n soep met de parochieregisters, dedju.

Haar overlijdensakte geeft ook niet veel meer informatie — ‘t is zeer zelden dat dit gebeurt, trouwens:

Hoe triestig. Twee veldwachters komen de dood aangeven:

de welke ons verklaard hebben dat Maria Francisca Verbueken, naaister, oud twee en veertig jaar, geboren te Rijsbergen en wonende te Turnhout, dochter van de namen harer ouders aan de comparanten onbekend, huisvrouw van Henricus van Hove, timmermand, wonende te Turnhout, dood gevonden is de vijfde van deze maand om tien uur ‘s morgen, op het grondgebied van deze stad, docht bij het galgenhuis

Op zoek naar de huwelijksakte, dan maar? Ah well: speld in een hooiberg. Geen relevante huwelijken-Van Hove in Turnhout, noch in het ancien régime, noch in de Burgerlijke Stand.

‘t Zal voor een volgende keer zijn. Grmbl.

Résultat des courses voor een paar uur deze namiddag:

Plus een stapel kinderen en alles natuurlijk. En bronnen en zo.

En één dezer ga ik dan echt eens verder moeten gaan dan alleen maar namen en data.

2 reacties op “De Houwermysteries”

  1. Francisca Maria Verbueken werd gedoopt te Rijsbergen op 15 februari 1779 als dochter van Franciscus Verbueken en Clara Mottaert. Zij is gehuwd op 27 juni 1809 te Princenhage met Hendrik van Hove uit Harderwijk.

Reacties zijn gesloten.