Het gaat vooruit, de plannen voor den hof! We hebben een voorstel voor beplanting, en er is een aannemer gevonden die zegt dat het in principe in april zou moeten klaar kunnen zijn.

Even herhalen hoe het in het algemeen er zal uitzien van uit onze keuken slash veranda zonder planten:

Lang niet alles krijgt evenveel zon en schaduw; als ik het een beetje samenvat, is dit ongeveer de situatie, met geel (links) relatief veel zon, rechts (blauw) ongeveer nooit zon, en daartussen (groen), euh, daartussen. Het witte vlak onderaan en de halve cirkel bovenaan zijn vlakken met klinkers, de slangachtige dingen zijn muurtjes in tufsteen, de iets donkerdere rechthoekjes in het midden zijn stapstenen in blauwe hardsteen zoals in onze keuken.

En daarin dus de planten. Een overzicht, en dan stuk voor stuk:

Het algemene idee is dat het van lage planten vooraan naar hogere planten achteraan gaat. Achteraan rechts staat [1] de roos die we nu al hebben (Guirlande d’amour), en dan [2] een vlak Geranium phaeum en tegen de muur [3] Campanula latifolia ‘Alba’.

Achteraan links staat [8] Miscanthus sinensis ‘Ferner osten’, van dat hoog pluimgras maar met een lichte paarse tint, met daarvoor [9] Echinacea purpurea ‘Alaska’, die in principe paars is, maar dit is de witte variant.

Aan de linkerkant van de tuin, de kant die het meeste zon krijgt, was een [10] Hosta sieboldiana ‘Elegans’ voorzien, maar ik ben niet zeker dat die tegen (a) volle zon en (b) de miljarden slakken in onze hof zal kunnen. Misschien vervangen door Lavandula angustifolia ‘Silver Mist’? Wél zeker in de volle zon: een paar kruiden die normaal gezien zouden moeten blijven doorleven: [11] salie, [12] rozemarijn, [13] tijm en [14] oregano.

Aan de rechterkant, komt er vóór de witte hoge planten een lagere groen-paarse plant, [16] Bergenia cordifolia. Wat verder aan de rechterkant en ondertussen ook helemaal in de schaduw, komt er [4] Dryopteris filix-mas, een standaardmannetjesvaren die zichzelf in de tijd de tuin ook al had gezaaid, misschien daar dan toch die [5] Hosta sieboldiana ‘elegans’, en dan nog een gras, [6] Carex morrowii ‘goldband’ en vooraan [7] Heucherella ‘Kimono’, dat vooral een mooi blad heeft maar ook eventjes mooie kleine bloemetjes.

En dan blijft nog het grote vlak in het midden over. Daar komen op de vloer bodembedekkers, misschien [15] Ajuga reptans ‘Atropupurea’ rond de stenen in het midden en [19] Sagina subulata vooraan, en in het midden daarvan dan een [18] Acer palmatum. Maar misschien worden het nog andere bodembedekkers, wie weet Corsicaanse munt (Mentha requienii) of Mazus reptans.

Het blijft allemaal spannend.

Één reactie op “Verbouwingen: den hof: de planten”

Reacties zijn gesloten.