De mensen van de loodgieterij zijn twee dingen komen doen: (1) de leidingen ontstoppen en (2) de douche beginnen maken op het tweede verdiep.

De waterleiding beneden geraakt om de zoveel tijd verstopt. We dachten dat het er mee te maken had dat de bocht tussen de keukenwasbak en de hoofdafvoer te scherp was, en daarom is dan ook een paar jaar geleden de vloer van de keuken opengesmeten om dat stuk leiding te herleggen — maar neen. ‘t Ligt waarschijnlijk gewoon aan de helling die te flauw is. Waardoor er om de zoveel tijd ophopingen komen die dan onvermijdelijk dichtslibben en hopla prijs.

Deze keer was het serieus prijs: niet alleen verstopte leiding waardoor het water te traag wegstroomde; het water bleef gewoon staan. Gevolg: stinkende boel en vuiligheid, en we hebben zelfs een overstroming gehad in de keuken.

Maar goed, ‘t is dus opgelost. Instructies om het te vermijden: om de zes maand eens een agressief ontstoppingsmiddel door de leidingen jagen. Niet van het gezondste, maar bon, met wat geluk blijft het daarmee min of meer in orde.

En als ze hier toch waren, zijn ze begonnen aan de verbouwingen. Op het tweede verdiep wordt een douche geïnstalleerd, en eens die douche er is, kan er aan de ruwbouw voor de bad- en slaapkamer begonnen worden: vloeren weg, muren weg, leidingen controleren en eventueel vernieuwen of leidingen verleggen waar nodig, nieuwe vloeren, nieuwe muren, nieuw bad, nieuwe wc, nieuwe wasbak, nieuwe douche in de badkamer, nieuwe kast in de gang en in de slaapkamer.

Veel werk dus.

Maar eerst die douche. In een aantal stappen, zo blijkt. Eerst een hyperdeluxe douchebak in gezet, en dan moeten de muren waterdicht gemaakt worden. Maar er zit een balk in één muur van de ruimte, en die moet ook nog behandeld worden. Dat zal voor een volgende keer zijn.

Voorlopig is dit de voor en na. Spannend!