Geen trage computer meer

Mijn computer was hondstraag geworden. Maar echt, gelijk zó traag dat het ondoenbaar was. De druppel die de emmer deed overlopen, was dat het zelfs in emacs niet meer vooruit ging: als ge in een terminalvenster sneller kunt typen dan dat de terminal kan bijhouden, en als een programma dat geschreven is in de jaren 1970 het niet meer houdt, dan hebt ge een écht probleem.

Ik dus op zoek.

Geen malware of andere zooi op de computer. Ruimte genoeg op alle schijven. Niet enorm veel dingen open staan. Alle mogelijke extensies in Chrome afgezet. Chrome zelf niet meer gebruikt. Geen dingen in de achtergrond draaien.

Niets hielp.

…en dan ging ik kijken naar mijn page file: ik had daar een tijd geleden al eens problemen mee gehad, omdat die op een zeer trage harde schijf stond in plaats van op mijn SSD.

…en jawel: het was de page file. Ze stond op mijn SSD, dus dat is goed, en dat verklaart ook waarom ik geen thrashende harde schijven hoorde, maar: ze was 200 gigabyte groot, wat dus veel en veel te groot is. Vinkje aangezet van “Automatically manage page file size for all drives”, computer herstart, en alles werkt weer gelijk een lierken.

Oef. Ik zat al met “computer helemaal leeg maken en alles opnieuw installeren?” in mijn hoofd.