Zeer ambetant: mijn laptop doet raar.

Ik versta er mij niet aan. Het is een meer dan degelijke computer, met meer dan genoeg geheugen, een meer dan goede grafische kaart en alles. Die het al jaren meer dan goed genoeg doet.

Maar sinds kort is het om zeep. Gelijk echt: hondstraag. Niets open staan hebben, en met geen stokken vooruit te krijgen. En traag op een zeer, zéér laag niveau: van het genre waarbij de muis blijft stil staan op het scherm en tekst typen maar lukt in horten en stoten.

En ‘t is niet alleen op mijn laptop, ‘t is ook op mijn desktopcomputer, die nog meer dan degelijk is dan mijn laptop.

Ik kan bijna niet anders dan de schuld steken op Windows en/of Chrome: het is echt bijna niet te bevatten hoeveel resources Chrome vreet. En ik ben bang dat de laatste update van Windows iets serieus kaport gemaakt heeft ergens.

Nog een geluk dat ik zo’n groot deel van mijn tijd in Emacs spendeer. Daar blijft alles werken gelijk een mens zou verwachten dat het werkt.

Het raarste van al is dat het de laatste paar dagen echt de spuigaten uitloopt. Gisteren was ik op mijn laptop een vergadering aan het doen en tegelijkertijd aan het opnemen met OBS, zoals ik altijd doe met belangrijke vergaderingen, en dat lukte perfect — tot ik het woord moest nemen en een PowerPoint moest tonen. Ik had diezelfde dag al een paar andere vergaderingen gehad waar dat allemaal lukte, maar nu lukte het niét.

En het lukte zó niet, dat mijn computer zò hard vastliep, dat ik hem zelfs niet met een harde reset kon doodmaken: ik duwde vijftien seconden op de aan/uit-knop en er kwam een zeer proper gelayoute boodschap op het scherm in de zin van “ja sorry ge gaat wat moeten wachten voor we een harde reset kunnen doen, baas”.

Ik heb dan ingebeld op Webex met mijn telefoon om te spreken, en met mijn desktopcomputer (waar geen microfoon op webcam op zit) om te presenteren, en het is ook gelukt, maar ‘t was verdomme wel spannend.

Microsoft Teams is ook zoiets raars: dat werkt maanden aan een stuk zonder enig probleem, en dan ineens, ook de laatste paar dagen, valt mijn camera bijna consequent elke dag op het einde van de dag uit. Het cameralichtje is wel nog aan, maar er staat een boodschap “de camera werkt niet meer”, en ik zie een zwart scherm waar normaal gezien mijn wezen moet staan. Allen herstarten helpt, maar de camera werkt wél in pakweg Hangouts, Skype (dat begot ook in Teams zit tegenwoordig!), Zoom, WebEx, etc.

Ik hoop dat het allemaal van voorbijgaande aard is, dedju.

2 reacties op “De Grote Vertraging”

  1. Gelijkaardige ervaring hier. Maar bij mij lijkt de combo “Teams en tegelijk een Officeproduct gebruiken” de boosdoener. Waardoor er nu 2 laptops staan, eentje voor Teams en eentje voor Office.

Reacties zijn gesloten.