In het begin van het www was de website van J. Michael Straczynski ongelooflijk de moeite waard.

‘t Is te zeggen, ik weet niet of het zijn eigen website was, of dat het een website van BAbylon 5 was dan wel over Babylon 5, en ik weet niet meer waar hij stond, maar ik herinner mij wel dat ik immens jaloers was op de mensen die naar die serie konden kijken en dan week na week nabesprekingen en voorafschouwingen en achtergrond konden lezen. Discussies over hoe menselijk aliens er konden of mochten uitzien, bijvoorbeeld, of hoe de verschillende beschavingen verschillende schepen hadden.

Jaren later heb ik hier en daar afleveringen gezien, maar dat is natuurlijk geen goed idee, want Babylon 5 is zowat de allereerste keer dat een auteur van in het begin van een tv-serie precies wist wat het einde zou zijn en hoe lang het zou duren (5 seizoenen).

Helaas was er miserie, bleven niet alleacteurs van de hoofdpersonages aan boord waardoor er moest ingegrepen worden in het verhaal, en dreigde de serie op te houden bij seizoen 4 waardoor dat eigenlijk ook een einde moest zijn.

Ik heb de serie nooit van begin tot einde gezien, en daar ga ik nu iets aan doen. Ik zit aan aflevering 11, en ‘t is inderdaad echt wel uitstekend goed. Het stoort mij niet eens dat het qua speciale effecten erg verouderd is: de Video Toaster en Cinema 4D-dingen blijven eigenlijk redelijk overeind, zelfs op een groot scherm. De creature effects blijven ook redelijk, zelfs. Het enige wat een beetje jarring is, is dat ze allemaal naar CRT-schermen zitten te kijken, en de afgrijselijke “futuristisch anno 1989”-fonts soms.

Maar daar zet een mens zich snel over. Een degelijke wereld en goede personages, dat doet zeer veel.

2 reacties op “Babylon 5”

Reacties zijn gesloten.