Zo zag het er uit om iets na acht uur vanavond:

…en ongeveer anderhalf uur later had ik dit:

En dit waren de tussenstadia:

Ik ga niet liegen: zelfs al heeft hij nog niet gerust, ‘t is uitstekende mosterd.

Ingrediënten: mosterdzaad (ik heb zwart zaad gepakt, dus straf), Framboise van Lindemans, wijnazijn, zout.

Werkwijze: zaad 24u laten weken in bier. Door een zeef gieten, vocht bijhouden. Zaad in vijzel. Stampen. Van tijd tot tijd wat vocht bijdoen. Om de zoveel tijd door een zeef duwen, terug in de vijzel, nog wat vocht bijdoen. Op het einde zout bijdoen naar smaak. Hey presto, klaar!

‘t Is wel veel werk van vijzelen. Ik vraag mij af of het ook in een voedselprocessor zou kunnen.

Één reactie op “Mosterd”

  1. Mijn vriend maakt ook mosterd, in iets grotere hoeveelheden (ik geloof 3-4 kg per batch). Het is in ieder geval belangrijk dat het mosterzaad niet te warm wordt. Hij maalt zijn mosterdzaad daarom met een grote gerecupereerde Tchibo koffiemolen. Een molen met maalstenen zou natuurlijk ideaal zijn. Daarna laat hij de mosterd op interval roeren in onze keukenmachine. Binnenkort staat de basilikummosterd op het programma.

Reacties zijn gesloten.