Zonder ook maar iets van een serie af te weten beginnen kijken, dat geeft u soms wel eens een aangename verrassing. Ik begon naar The Terror te kijken in de gedachte dat het een horrorserie was, en dan bleek het helemaal geen horror te zijn maar wel een aanpassing van een echt gebeurde expeditie om de noordwestelijke doorvaart te ontdekken.

Sir John Franklin vertrok in 1845 in Londen met twee schepen, de Terror en de Erebus. De schepen geraakten een jaar later vast in het ijs, en de bemanning bracht 1846-1847 en 1847-1848 door in en rond de schepen, op King William Island. Met slinkend proviand, geen beesten om op te jagen, en alsmaar erger wordende loodvergiftiging wegens slechte conserven en lood in de watertank. En dan zijn ze te voet vetrokken en verdwenen in de nevelen der tijd.

Ze zijn jaren later nog gesignaleerd door verschillende groepen Inuit, en ‘t zou zeer goed kunnen dat ze tot 1852 of later overleefd hebben.

De reeks vertelt het verhaal, met wat vrijheden maar toch zeer veel niet-vrijheiden ook.
Fantastische acteurs, ongelooflijke beelden, en tussen historisch en toch ook ahem horror, alsnog. Ik was zeer onder de indruk.

Jared Harris, Tobias Menzies

Ik had trouwens natuurlijk al dingen gezien met Jared Harris — maar ik besef pas sinds vandaag dat hij begot de zoon van Richard Harris is. Van A Man Called Horse en zoveel andere dingen!

Het einde van de serie was perfect, de logische conclusie van al wat er gebeurd was. Mijn verbazing was dan ook bijzonder groot toen Amazon Prime gewoon verder ging met de eerste aflevering van serie twee.

Hm. Ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Er was één ding in de laatste aflevering waar ik me van afvroeg wat het precies betekende (het bleek iets te zijn dat historisch écht verteld werd door Inuit die ooggetuigen waren geweest) en toen ik dat aan het lezen was, kon ik niet naast een bericht lezen van een mens die klaagde over seizoen twee, dat ze er helemaal naast zaten.

Ik heb het dan maar even op pauze gezet, en ik ben overgeschakeld naar iets anders (X-Files, eerste seizoen, eens kijken of dat nog altijd goed blijft).

Ik kijk dan later wel eens naar dat tweede seizoen van The Terror. Dat onvermijdelijk een ander verhaal zal moeten zijn — wellicht nog altijd op de Noordpool, maar op misschien één personage na denk ik niet dat er ook maar iemand kan terugkomen.

‘t Zal zijn voor na The Expanse, want daar komt ook een nieuw seizoen van uit natuurlijk!

2 reacties op “The Terror”

Reacties zijn gesloten.