Weggesmeten geld

Ik kwam op een artikel op Techcrunch terecht.

Ik heb het hoedanook al heel moeilijk met heel die “startup”-zooi, waar een paar gasten samen hokken, denken een goed idee te hebben, en dan bakken geld naar hun hoofd gesmeten krijgen, on the off chance dat ze binnen een paar jaar overgekocht zullen worden door iemand met nóg meer geld.

(Want om winst te maken, daar is het meestal niet om te doen. Laat staan onderhoudbare, recurrente, houdbare winst.)

Remembering the startups we lost in 2020, is het artikel. Een kleine greep in de tientallen, wellicht honderden of duizenden startups die het geld van hun geldschieters weggekapt hebben.

Atrium: honderd man die zogezegd het advokatenwezen gingen heruitvinden. 75.5 miljoen dollar later: wég.

Essential: ging op tien jaar tijd een leidende stem zijn in een markt — “mobile” en “smart home” — die nu al totaal gesatureerd is door de grootste bedrijven ter wereld met de diepste zakken ter wereld. 330 miljoen dollar later: failliet.

IfOnly: “created a marketplaces of exclusive events — such as goat yoga“. 51.4 miljoen in de goot, en dan overgekomen door Mastercard voor de onderdelen.

Quibi: “short-form video streaming service mobile” — ook zo’n sector die totaal niet gesatureerd is, zucht. Die kiekens zijn erin geslaagd om 1.75 miljard dollar op te soeperen.

En Uber had in 2019 nog maar eens een verlies van 8 miljard dollar . Ze zeggen zélf dat de enige manier dat ze ooit winstgevend zullen zijn, is als alle openbaar vervoer Uber wordt én als alle auto’s zelfrijdend zijn — het is dus gewoon wachten op het onvermijdelijke failliet. Is het niet 2021, dan zal het een van de volgende jaren zijn.

En zo gaat het maar door. Er is zelfs een heel ecosysteem van bedrijfjes en publicaties die niets anders doen dan parasiteren op de parasieten: nieuws over startups en hun wedervaren.

Het spijt mij, maar ik vind dat walgelijk. Met dat geld zijn er wel betere dingen te doen dan dat.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.