Ik houd bij hoeveel overuren mensen doen op het werk. ‘t Is te zeggen, ik houd dat niet bij, het programma waarin we uren registreren houdt bij hoeveel er gewerkt is en hoeveel uren er als afwezigheid ingegeven zijn, en dan haal ik dat uit dat programma, vergelijk ik dat met hoeveel uren er moeten gewerkt worden in een bepaalde week door een bepaalde persoon, en weet ik dus hoeveel meer er gewerkt is dan eigenlijk had moeten gewerkt worden.

En dat steek ik dan met de hand in de teller van beschikbare recup-uren.

Behalve die laatste stap die manueel overtypwerk is, is het allemaal semi-automatisch: duwen op een knop en er worden API’s bevraagd, in elkaar geschoven, en totalen berekend.

Wat fout liep. De weken in mijn rapport in Excel waren gelijk met één verschoven.

Blijkt, gedomme, dat 1 januari dat dit jaar op een vrijdag viel, en dat dat in in het uurregistratieprogramma in week 53 van 2020 was, maar volgens Excel in week 1 van 2021. En dat dus wat volgens de ISO-norm week 1 is, voor Excel al week 2 is. Enzoverder.

Natuurlijk zou Excel geen Excel zijn als er geen manier was om het goed te krijgen. Zonder moeite, zelfs: gewoon in plaats van =WEEKNUM([datum]) te gebruiken, =WEEKNUM([datum];21) doen. En dan komt alles goed.

Leve, andermaal, Excel.