Toen ik het boek juist uit had dacht ik “hey, niet slecht — en een beter einde dan verwacht”. En dan heb ik er een nacht over geslapen en dacht ik bij hernadenken dat er eigenlijk wel serieus wat mis is met het boek. Lees ik het nawoord van de auteur waar hij zich verontschuldigt bij zijn uitgever dat hij weer veel te laat was met zijn manuscript, en bedacht ik dat er inderdaad gelijk een iteratie te weinig is gegaan over het boek.

Het is een einde waarbij het deus ex machinagehalte bijzonder hoog is, namelijk.

Ende waarschijnlijkheidsgraad van sommige dingen wat lager dan zou mogen verwacht worden, eigenlijk.

Al met al niet slécht, verre van, maar het had veel beter gekund. Zou ik de reeks aanraden? Misschien niet. Misschien wel. Ik weet het niet. Als het space opera is waarvan het verhaal in twee of drie paragrafen uit te leggen is, dan denk ik dat er misschien wel te weinig gebeurt om echt goed te zijn.

Alla. In totaal drie en een halve ster op vijf. Da’s “degelijk” maar net niet “echt wel goed”.