Het was geen goeie winter, voor den hof. Veel dingen doodgeregend of doodgevroren, vrees ik. De lavendel heeft het ondanks de vele nattigheid overleefd, maar de anderhalve salie niet:

Op de grootste van de twee planten staan nog een klein beetje blaadjes, en er komt gelijk toch wat groens piepen ook, dus het zou kunnen dat er één gered is. Die kleinst ziet er wel mors- en morsdood uit. Ik laat hem voorlopig nog wat staan, een mens weet nooit.

Wat er ook helemaal dood uitzag, maar waar ik wel vertrouwen in had, was de witteregen. Die is inderdaad gewoon beginnen schieten:

De kruiptijm, die was helemaal in orde gekomen vorige zomer, en zag er na nieuwjaar nog degelijk uit, maar februari en maart waren zo’n beetje de doodslag. Dit was begin maart:

…en dit is hoe hij er nu uitziet, helemaal versmoord in de regen: nog wat slechter. Een ‘t is niet dat er geen drainage is, maar op een bepaald moment houdt het natuurlijk wel op, in een tuin die volledig omgeven is door muren.)

Ik heb er een klein beetje hoop op dat het weer in orde komt, ook omdat het vorig jaar ook in orde gekomen is, maar toch. Triestig gezicht.

Wat zéker in orde komt, zijn de voegen van de tegels. Ik wéét dat veel mensen daar als zotten in zitten wieden om het onkruid er uit te krijgen, maar ik heb juist het omgekeerde: ik probeer er het juiste onkruid in te krijgen. Dit is hoe ik het graag heb — liggende vetmuur en een onduidelijk soort mos:

En op de rest van onze stenen is het vechten tegen de muurleeuwenbek, maar dat is een gevecht dat ik graag voer: na jaren proberen ben ik er eindelijk in geslaagd om die plant op onze koer te krijgen, en ik weet nu al dat ik er nooit meer van af ga raken. Ik had er deze week het eerste bloemetje van, en zeg nu zelf, wie kan hier kwaad op zijn?

Het groeit gelijk kool, het woekert voor vermoord, en het zaait uit gelijk niets: dat wil zeggen dat ik er gewoon handenvol kan uittrekken wanneer ze in de weg zitten, en dat ik er zeker van ben dat ze zullen terugkomen.

Als het wat droger en warmer is, ga ik mij eens serieus bezig houden met den hof dan. Dan.