Bon, ‘t wordt tijd om te plannen voor den hof.

Hij heeft de winter beter doorstaan dan vorig jaar, maar ‘t is wel nog altijd redelijk triestig van aanzicht:

De bodembedekkers hebben het grotendeels overleefd, ondanks de aanhoudende regen en het vriezen, maar er zal toch serieus veel nieuwe kruiptijm mogen groeien om de dode plekken te vullen. De “zachte” kruiden, denk ik, hebben het niet overleefd. Of het zou moeten zijn dat er alsnog dingen uit de grond zouden komen — ik wacht nog een tijdje af. De salie heeft vooral van het vriezen last gehad, maar ik dénk dat het in orde komt. En de lavendel heeft van niets last gehad, zelfs al was ik heel bang van de nattigheid.

De clematis is al aan week of twee aan het bloeien, de dommerik. In het perk achteraan links staan er allerlei dingen nog te leven, maar ook een hele reeks dingen waar ik niet van weet of ze in winterslaap zijn of dood. De Miscanthus komt zonder enige twijfel weer boven de grond, en de witter regen ook. Ik dénk dat de edelweiss dood is.

En ik ben denk ik 100% zeker dat zowel de peper als de tomaten echt schielijk zijn komen te gaan: ook daar was het vriezen de doodsteek.

Daar heb ik er nu al nieuwe voor staan:

Habanero’s, en twee massief grote tomaten: Noire de Crimée en Buffalo Steak F1. Ik ga ze denk ik niet in de grond planten maar in grote potten.

Volgende week eens beginnen plannen voor ‘t echt.

2 reacties op “Den hof, stand van zaken na de winter”

 1. Een tomaat is niet winterhard. De plant leeft één seizoen.
  Peperplanten kunnen buiten niet overwinteren. Zelfs binnen is het zeer moeilijk.
  Kruiptijm is een droogteminner en houdt absoluut niet van vocht. De plant is overigens kortlevend in ons klimaat.
  Een clematis die nu bloeit, is een winterbloeiende soort. Geen dommerik dus, wel geheel normaal.

  1. Voor de tomaten: ik zou ze binnen willen nemen als het hagelt of zoiets. De pepers ga ik heel hard proberen om eens ene winter door te krijgen. 🙂

   En de tijm, dat kan inderdaad tegen niet te veel vochtigheid, maar het zaait zichzelf zoveel uit dat het in de loop van de lente hopelijk allemaal goedkomt.

   En de clematis is effektief wintergroen en -bloeiend, maar ik had toch niet verwacht dat hij al zou bleoemn hebben toen het nog vroor. 🙂

Reacties zijn gesloten.