Een soep van genres, deze reeks. Young Adult, en tegelijk Fantasy en Science Fiction,en ook Romance en ook gewoon een hertaling van sprookjes.

Ik ben het niet helemaal eens met de genres, want er komt geen magie aan te pas, en alles dat gebeurt is verklaarbaar en wordt ook verklaard op basis van wetenschap. Er komen geen elfen in voor maar wel Lunars, mensen die generaties en generaties geleden naar de Maan geëmigreerd zijn. Ze kunnen mensen dwingen dingen te doen, en bijvoorbeeld ook anderen doen geloven dat ze er anders uitzien — glamour zou dat zijn bij elfen, hier is het de genetisch verworven kunst van de manipulatie van van bioelectrische energie. Okay, een beetje handgewuif, maar toch: geen magie.

Cinder is een soortement hervertelling van Assepoester. Cinder Linh is een cyborg (‘t is te zeggen, 38% van haar lichaam is robotisch na een niet nader gespecificeerd ongeluk toen ze 11 was). Ze kan als de beste overweg met mechanische dingen en heeft bijvoorbeeld een androïde als vriend.

Haar familie is een boze stiefmoederachtige figuur en twee zussen, één jonger en lief, één ouder en gemeen.

De Vierde Wereldoorlog is een hele tijd geleden gekomen en gegaan, de wereld is opgedeeld in grote blokken, zij woont in Nieuw Beijing, de hoofdstad van het Oostelijke Gemenebest, dat geregeerd wordt door een Keizer.

De rest van het verhaal laat zich een beetje raden: ze komt de kroonprins tegen, en Allerlei Gebeurt. Op een bepaald moment verliest ze niet haar schoen maar haar hele voet.

Er is ook een gemene besmettelijke ziekte die de ronde doet, de Boze Koningin van de Maan die wil trouwen met de kroonprins en zo het Gemenebest en wellicht later de wereld wil overnemen. Er is ook discriminatie van cyborgs, en medische experimenten, en een verdwenen prinses van op de maan die eigenlijk de échte Koningin van de Maan zou moeten zijn.

Er gebeuren zeer (zéér) weinig verrassende zaken, maar ik heb wat sommige dingen betreft een kinderhand, en die is gauw gevuld.

Zo ook met dit boek. Uitgelezen op minder dan een halve dag. En op naar het volgende.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.