Het is een gemak als het werkt

Ik werk in een omgeving waar veiligheid zeer belangrijk is. Sommige dingen kunnen alleen met een account van het werk, sommige dingen kunnen alleen op een computer van het werk, sommige dingen kunnen alleen als men lichamelijk aanwezig is op het werk. Er zijn zelfs hele stukken van het werk waar geen internet is, maar die wereldwijd via een eigen netwerk communiceren.

Nu, voor de meeste zaken heb ik geen productieomgevingen of productiedata nodig, dus in de praktijk kan 99.9% van het werk gewoon van thuis, op mijn eigen computer, met naast mij een laptop van het werk die via VPN (en wachtwoord, en tokens, en alles) verbonden is met het werk.

En om het allemaal nóg wat gemakkelijker te maken, is het mogelijk om via een remote desktop (en wachtwoord, en tokens, en alles) te connecteren met die werklaptop. Waardoor ik op één computer (mijn thuisdesktop met drie schermen eraan) alles kan doen dat ik moet doen:

  • documenten en presentaties en alles maken (op mijn eigen computer)
  • dingen op bijvoorbeeld Figma tekenen (op het vrije internet, met mijn werk-account)
  • dingen op bijvoorbeeld Jira en Confluence doen (via remote desktop naar de werklaptop en daar op het werkintranet)
  • (windows)desktoptoepassingen van het werk draaien (via remote desktop naar de werklaptop)
  • unixtoepassingen van het werk draaien (via remote desktop naar de werklaptop en daar via VNC naar een andere computer)

Meer dan een jaar aan een stuk, om allerlei verschillende redenen, waren er problemen met die remote desktop: eerst lukte copy-paste niet meer van remote naar local en terug. Daarna liep de native toepassing op onvoorzienbare momenten vast. Daarna startte de native toepassing zelfs niet meer op en moest ik terugvallen op de HTML5-client, waardoor ik geen remote multimedia meer had en keyboard shortcuts niet werkten en zo. Daarna lukte het zelfs niet meer met de HTML5-client. En dán lukte het zelfs niet meer om in te loggen op mijn werklaptop.

Dat was dus over een paar maand tijd gewoon worden aan alsmaar minder en minder efficiënt kunnen werken.

Maar kijk! Nu is alles weer in orde! En het is ongelooflijk hoe fantastisch het is, als het allemaal doet wat het moet doen! Okay, dat het niet meer crasht is uiteraard zeer goed, maar het clipboard!!! Dat ik een afbeelding of een URL of een stuk opgemaakte tekst kan kopiëren op mijn remote desktop en die dan pasten op mijn eigen computer: wat een ongelooflijke luxe.

Het is pas op zo’n momenten dat een mens merkt hoe enorm irritant en moraal- en productie-ondermijnend het is, als de techniek niet meewil.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.